Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
10. 6. 2016,
13.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Didier Deschamps Euro 2016

Petek, 10. 6. 2016, 13.40

6 let, 6 mesecev

Pred tekmo ob odprtju letošnjega EP (Francija – Romunija)

3, 2, 1… začelo se bo!

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Danes ob 21. uri se bo na kultnem štadionu Saint Denis v Parizu s tekmo med domačinko Francijo in Romunijo začelo težko pričakovano 15. evropsko nogometno prvenstvo.

Francija – Romunija (danes ob 21. uri)

EP 2016, tekma 1. kroga skupine A. Štadion Saint Denis v Parizu (kapaciteta 81.338), sodnik Viktor Kassai (Madžarska).

Verjetni začetni enajsterici:
Francija: Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Evra; Pogba, Kante, Matuidi; Griezmann, Giroud, Payet. Selektor: Didier Deschamps.
Romunija: Tataruşanu; Sapunaru, Chiriches, Grigore, Raţ; Hoban, Pintilii; Popa, Stanciu, Stancu; Keșerü. Selektor: Angel Iordanescu.

Najprej smo odštevali leta, potem mesece in dneve, zdaj samo še ure, minute in sekunde. Danes ob 21. uri se bo z uvodnim piskom prekaljenega madžarskega sodnika Viktorja Kassaija začel težko pričakovani nogometni vrhunec letošnjega leta, ki bo vsakega pravega navijača v prihodnjem mesecu prikoval pred televizijski sprejemnik, če že ni odpotoval na prizorišče evropskega prvenstva in je v teh dneh v Franciji.

Začelo se bo, tako kot vedno v zadnjih letih, s tekmo domačinke. Francija, ki je na vseh stavnicah glavna favoritinja za naslov, bo skušala ponoviti uspeha iz let 1984 in 1998, ko je prav pred domačimi navijači osvojila evropski in svetovni naslov. Francozi, ki so do zdaj osvojili dva naslova evropskega prvaka, zadnjega leta 2000, želijo iti do konca in na vrhu najuspešnejših držav ujeti Španijo in Nemčijo, ki sta s tremi naslovi na prvem mestu.

"Zelo pomembno je, da začnemo z zmago," se zaveda selektor Francije Didier Deschamps. | Foto: "Zelo pomembno je, da začnemo z zmago," se zaveda selektor Francije Didier Deschamps.

Številni manjkajoči zvezdniki

Pred začetkom prvenstva so imeli nemalo težav. Iz takšnih in drugačnih razlogov je odpadlo kar nekaj nogometašev, Karim Benzema, Lassana Diarra, Mathieu Debuchy, Mamadou Sakho, Raphael Varane in Jeremy Mathieu, a na srečo Francozov vsaj v zadnjem tednu ni bilo novih odpovedi, česar so se najbolj bali.

Zdaj z nekaj sijajnimi posamezniki – imajo dobro zmes mladosti in izkušenj – prvenstvo začenjajo v dobri formi, zmagali so na zadnjih štirih tekmah, ki so jih odigrali, in so dobro razpoloženi. Proti Romuniji na zadnjih desetih tekmah niso izgubili, nazadnje so Romuni Francoze premagali aprila 1972, ko so bili na prijateljski tekmi v Bukarešti boljši z 2:0. Še tretjič se reprezentanci merita na evropskem prvenstvu. Uspešnejši so Francozi, ki so leta 1996 zmagali z 1:0, medtem ko je bilo 12 let pozneje 0:0.

Pri Francozih, ki največ pričakujejo od zvezdnikov Juventusa Paula Pogbaja in madridskega Atletica Antoina Griezmanna, ni vprašljivih za današnji nastop. Romuni trepetajo za usodo bočnega branilca Steliana Filipa.

Romunski selektor Angel Iordanescu je bil na zadnji novinarski konferenci pred tekmo dobro razpoložen. | Foto: Romunski selektor Angel Iordanescu je bil na zadnji novinarski konferenci pred tekmo dobro razpoložen.

Pripravljali so se dve leti

"Za to tekmo smo se pripravljali dve leti. Pomembno je, da smo spet v tekmovalnem ritmu. Nazadnje smo pravo tekmo odigrali v četrtfinalu svetovnega prvenstva 2014 proti Nemčiji, preostale tekme so bile prijateljskega značaja. Zdaj igramo na Stade de Franceu, kar je nekaj posebnega. Zelo pomembno je, da začnemo z zmago. Romunija vsekakor ni slaba. Spremljal sem jo že nekaj časa in dobro vem, česa je sposobna. Pred nami je zanimivih 90 minut igre," je večer pred tekmo povedal selektor Francije Didier Deschamps, ki je bil ob zadnjem evropskem naslovu Francozov njihov kapetan.

"S to tekmo se bo začelo veliko tekmovanje. Pred nami je obračun z eno najboljših reprezentanc v Evropi, ki je med favoriti za naslov. Upam in verjamem, da bodo moji igralci dali vse od sebe in da lahko presenetimo. Imamo dobro ekipo, ki lahko upraviči zaupanje navijačev. Želimo si priti v izločilne dele in pustiti dober vtis," pa so bile besede, s katerimi je zadnjič pred javnostjo nastopil selektor Romunije Angel Iordanescu, ki svojo državo na velikih tekmovanjih vodi še četrtič po svetovnih prvenstvih 1994 in 1998 in evropskem prvenstvu 1996.

Ne spreglejte