Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
13.02

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Vid Ponikvar

Natisni članek

Jan Kovačič Matic Kolenc resetworkout preobrazba advertorial fitnes vadba Intersport Držim obljubo

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 13.02

1 mesec, 4 tedne

Držim obljubo z Intersportom: Jure bolj gibljiv, Urša močnejša

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Vid Ponikvar

Urša Dvoršak in Jure Kozjan imata za sabo že kar nekaj ur vadbe. Je napredek že viden? Spremljajte Uršo in Jureta, ki v sodelovanju z Intersportom pridno trenirata v okviru osemtedenskega fitnes programa.

intersport držim obljubo fitnes  urša dvoršak jure kozjan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Naša kandidata, Uršo Dvoršak in Jureta Kozjana, ki že nekaj tednov z veliko vneme trenirata v okviru Intersportovega osemtedenskega fitnes programa, smo tokrat pospremili na ponovne meritve njunih telesnih sposobnosti.

Trenerja Jan Kovačič in Matic Kolenc sta jima pripravila tudi novo zalogo domačih vaj, ki jih bosta pridno izvajala kjerkoli – v udobju doma ali v naravi.

Da v družbi s trenerjema oba uživata in da so se res dobro ujeli kot ekipa, dokazujejo njihovi nasmejani obrazi, ko smo se srečali v fitnes centru Fit13, kjer so nam prijazno ponudili prostore za vadbo.

Sodelujte v nagradni igri! Intersport tudi vam pomaga, da boste lažje postali fit in vam podarja vadbene pripomočke.

Z Intersportom in trenerjema na poti proti novim življenjskim dosežkom

intersport držim obljubo fitnes jan kovačič matic kolenc | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Odlično je, zelo dobro se počutiva in res uživava v vadbi. S trenerjema se redno dobivamo, pa tudi sama veliko vadiva – tečeva in izvajava vaje s pripomočki. Intersport naju je res dobro opremil za nove življenjske dosežke," sta pred začetkom dela povedala Urša in Jure, ki sta si zadala obljubo, da bosta spremenila svoj življenjski slog.

Meritve ne lažejo: res sta napredovala

Fotogalerija
1 / 10

Urša med treningi včasih potarna, da se ji zdi, da prav nič ne napreduje, ker jo še vedno občasno bolijo trebušne mišice, a vse kaže, da trenerja menita drugače. Potolažila sta jo, da je odlična in da je napredek očiten.

Gibljivost: Naredili smo nekaj meritev in ugotovili, da sta Urša in Jure v štirih tednih dosegla velik napredek. Najbolj se je izboljšala njuna vzdržljivost, pa tudi moč. Jure je najbolj napredoval na področju gibljivosti, saj se v predklonu naprej zdaj premakne na 124 centimetrov, pred začetkom programa pa se je kazalec ustavil na 108 centimetrih. Urša pa je po mnenju trenerja Matica Kolenca pridobila največ moči.

Ravnotežje: Tudi pri ravnotežju kažeta velik napredek. Držanje ravnotežja pri stanju na eni nogi z zaprtimi očmi kaže na dobro stanje stabilizatorjev kolena, gležnja ter tudi trupa. Dobro ravnotežje je sicer malce odvisno tudi od sposobnosti koncentracije, v glavnem pa od splošne telesne pripravljenosti.

Tehtnica ne pokaže vsega

intersport držim obljubo fitnes  meritve napredek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Tudi manj kilogramov je logična posledica redne vadbe in bolj urejene prehrane. Vendar ni vse v kilogramih. Pomembno je počutje.

"Tehtnica je najslabši pokazatelj napredka. Pomembni so občutek, oblačila in ogledalo ter seveda moč, gibljivost in vzdržljivost," je njuna opažanja komentiral trener Jan Kovačič. "Delamo na dolgi rok, zato spremembe niso zelo hitre, saj se ne dokazujemo pred drugimi. Če bi spremembe hoteli videti na hitro, bi lahko ogrozili svoje zdravje, predvsem pa bi med treningi zelo trpeli," je dodal in ju res iz srca pohvalil.

"Sam se ne tehtam, vidim pa, da sem shujšal, saj se pozna na oblačilih. Veliko lažje oblečem hlače, pa tudi čevlje si z lahkoto zavežem," je navdušeno povedal Jure, ki tehtnicam ne zaupa najbolj.

Malce večkrat je na tehtnico stopila Urša. Kilogrami so večna ženska bolečina in z veseljem je povedala, da jih je izgubila kar nekaj. Tisto, kar pa ni očem takoj vidno, sta njen optimizem in sijoč obraz, saj se je počutje po toliko tednih garanja močno izboljšalo. Navdušena je tudi nad tem, da je začela malce drugače jesti.

"Nad novimi jedilniki je navdušen tudi moj sin, saj je hrana, ki jo pripravljam po Janovih nasvetih, res dobra," je povedala Urša.

intersport logo | Foto: Intersportov moto je Več telovadim in hodim v fitnes. Zdaj bo ta moto na poti do vrhunskega počutja in več samozavesti vodil tudi naša nagrajenca Uršo Dvoršak in Jureta Kozjana. Se jima boste pridružili?

Kako iti iz svoje cone udobja

intersport držim obljubo fitnes  meritve napredek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

To je verjetno za vsakega, ki se odloči izboljšati svojo telesno vzdržljivost, najtežje. Ko želiš napredovati, moraš malce tudi potrpeti.

Ko sta morala Jure in Urša med meritvami tudi malce stisniti zobe, še posebej pri "planku" oziroma držanju opore na komolcih, ju je Jan malce motiviral, da sta lažje zdržala. "Ko je najtežje, držiš še malo naprej. Napreduješ le, ko greš iz svoje cone udobja, in to je takrat, kot postane res težko." A vseeno ni zagovornik prehudega trpljenja. Vadba mora biti užitek.

Več Janovih nasvetov glede vadbe in zdrave prehrane lahko spremljate na spletni strani njegove vadbe Resetworkout ali na njegovem profilu na Facebooku.

Domača naloga: sveža zaloga osmih vaj z različnimi pripomočki #FOTO

intersport držim obljubo fitnes  napredek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Naslednje vaje morata izvajati po eno minuto, nato se zamenjata. Trenerja sta med učenjem vaj skrbno nadzirala njune gibe, da bosta vaje izvajala pravilno, predvsem pa varno.

  1. Vaja: držanje položaja mize (plank) z nogami v razkoraku.

Partner izvaja skipping (poskoki z ene na drugo nogo) čez njegove noge.

držim obljubo intersport fitnes napredek plank s poskoki | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

  1. Vaja: statični počep z obremenitvijo v predročenju

Partner izvaja skipping z rahlim dotikom v višini partnerjevih rok.

držim obljubo intersport fitnes napredek počep z utežmi | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

  1. Vaja: izmenični enonožni poskoki s kolebnico

držim obljubo intersport fitnes napredek kolebnica | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

  1. Vaja: izpadni korak nazaj z enoročnim potegom elastike

intersport držim obljubo fitnes  napredek enoročni poteg elastike z roko | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

  1. Vaja: počep z bremenom (ketllebellom) spredaj

intersport držim obljubo fitnes  napredek počepi s kettlebelli | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

  1. Vaja: ameriški swing (swing z bremenom nad glavo)

intersport držim obljubo fitnes  napredek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

  1. Vaja: izpadni korak naprej z enoročnim vzročenjem bremena (ročke) nad glavo

intersport držim obljubo fitnes  napredek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

  1. Vaja: soročni izteg komolcev v predklonu

intersport držim obljubo fitnes  napredek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Nasvet za boljšo gibljivost gležnjev intersport držim obljubo fitnes  gibljivost vadba | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Mobilizacija gležnja s posteriorno (in anteriorno) distrakcijo v dorzalni fleksiji:

  • ovijemo elastiko okrog spodnjega dela goleni in ustvarimo posteriorno/anteriorno distrakcijsko silo (tenzijska sila elastike), tako da stopimo korak naprej (na sliki posteriorna distrakcijska sila).
  • Uporabimo tehniko "banded flossing" - potiskanje kolen naprej in nazaj (dorzalna-plantarna fleksija v gležnju). Pri tem smo pozorni na podprt stopalni lok in fiksno peto.
  • Mobilizacija naj traja vsaj dve minuti.

Nasvet za boljše ravnotežje

Jan in Matic svetujeta izvajanje proprioceptivne vadbe z uporabo številnih vadbenih pripomočkov, kot so žoge, polžoge, blazine in vrvi.

 

S katerimi pripomočki vadita Urša in Jure?

- intersport pripomočkui | Foto: gimnastična žoga Energetics,

- gimnastična podlaga Energetics Yoga,

- par uteži Energetics Dumb,

- fitnes trak Energetics Band Clip,

- uteži kettlebell,

- kolebnica in

- valjček.

Intersport je nagrajenca opremil tudi z oblačili za trening, v katerih se bosta v telovadnici dobro počutila, tako da bosta vso svojo pozornost lahko posvetila ciljem.

Tudi vi lahko držite svojo obljubo in se pripravite na celovito življenjsko preobrazbo. V Intersportu lahko najdete vse pripomočke za uspešen trening.

Intersport podarja vadbene pripomočke

intersport pripomočkui

Odgovorite na nagradno vprašanje in sodelujte v žrebanju! Sodelujete lahko do 24. aprila.

Ne spreglejte