Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 4. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

UFC

Nedelja, 24. 4. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Zloglasni "oktagon": od krvavega karnevala do globalnega športa (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
UFC | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriško tekmovanje v mešanih borilnih veščinah UFC (Ultimate Fighting Championship – ultimativno borilno prvenstvo) je v 23 letih obstoja iz krvavega karnevala preraslo v resen borilni šport. Trenutno je UFC največja tovrstna organizacija na svetu.

V zadnjem času ste tudi na naših straneh lahko zasledili kakšno novico o tekmovanju v mešanih borilnih veščinah UFC predvsem zaradi irskega provokatorja Conorja McGregorja in do nedavno neporažene Američanke Ronde Rousey, najnevarnejše ženske na svetu. A tekmovanje, ki je danes sprejeto kot povsem primerljivo s starejšimi in bolj uveljavljenimi borilnimi dogodki, je bilo na začetku, pred dobrima dvema desetletjema, prej nekakšen krvavi cirkus kot resno športno tekmovanje.

Idejo so dobili pri brazilski družini Gracie

Začelo se je leta 1993, ko se je skupina ameriških poslovnežev odločila, da bi bilo nadvse zanimivo v ringu videti, katera borilna veščina je najboljša. Idejo so dobili pri legendarni bojeviti brazilski družini Gracie, ki je v seriji videov to vprašanje poskušala razrešiti tako, da so se sami kot mojstri brazilskega ju-jitsuja spopadali z mojstri različnih drugih veščin, karateja, kung fuja, taekwondoja, tajskega boksa …

UFC 1: Takole se je vse skupaj začelo:

Ideja ni bila nova

Ideja o primerjanju borilnih stilov in veščin ni bila nič novega. Spopadi šol, ki so gojile različne stile borilnih veščin, so v kitajski tradiciji kung fuja ali wu shuja nekaj običajnega, ne nazadnje je moč svoje borilne veščine proti drugim rad preizkušal tudi legendarni Bruce Lee, a kakšnega organiziranega tekmovanja, v katerem bi se zbirali mojstri različnih veščin iz različnih tradicij, ni bilo.

Dovoljeno je bilo skoraj vse

Vse do že omenjenega leta 1993 in dogodka UFC 1. Organizatorji so pričakovali, da bo turnir osmih borcev, ki se bodo pomerili na izpadanje, le enkratni dogodek. Oglaševali so ga kot borilni spektakel brez pravil in v resnici je bilo na borišču prepovedano le grizenje in iztikanje oči, medtem ko lasanja, udarcev v genitalije in udarcev z glavo niso odobravali, a jih tudi prepovedali niso.

UFC je s surovo brutalnostjo na začetku navdušil, a obenem požel zgražanje v javnosti. S strožjimi pravili je vendarle postal bolj sprejemljiv šport. | Foto: Reuters UFC je s surovo brutalnostjo na začetku navdušil, a obenem požel zgražanje v javnosti. S strožjimi pravili je vendarle postal bolj sprejemljiv šport. Foto: Reuters

Izbiti zob poletel v zgodovino

Prvi dvoboj je bil kratek in brutalen. Nizozemec Gerard Gordeau je v 26 sekundah opravil z orjaškim, 210-kilogramskih borcem suma s Havajev Teilo Tulijem. Z nekaj hitrimi udarci neorokavičene roke ga je spravil na tla, nato pa sedečega še močno brcnil v glavo, da je v zrak poletel izbiti zob – dogodek so prenašali na plačljivi televiziji. Začetek je bil surov in spektakularen, Amerika pa v hipu zaljubljena v gladiatorstvo nove dobe.

Učna ura Roycea Gracieja

UFC 1 pa je bil tudi dobra šola za vse udeležence, ne le organizatorje, ki so si kot borišče namesto klasičnega ringa izmislili danes že slavno osemkotno kletko, temveč tudi za borce, ki so hitro spoznali omejitve svojih izvornih borilnih veščin. Zmagal je Brazilec Royce Gracie z virtuozno borbo na tleh, z davljenjem v predajo prisilil tudi ameriškega favorita Kena Shamrocka in v finalu že omenjenega Gordeauja.

Rojstvo MMA

Mnogo ameriških tekmovalcev je takrat sploh prvič slišalo za brazilski ju-jitsu in se tudi hitro zavedeli, da bodo morali razširiti repertoar tehnik. Tako se je rodila nova borilna zvrst MMA (mixed martial arts ali mešane borilne veščine), saj danes v ringu praktično ni več borcev in bork, ki bi vztrajali zgolj pri tehnikah iz svojih izvornih športov.

UFC 3: finalna borba med Rooyceom Graciem in Kimom Leopoldom. Uporabila sta nekaj tehnik, ki so danes strogo prepovedane.

Divji koncept umirili s strožjimi pravili

Brutalnost prvih dogodkov je mnoge navdušila, a je naletela tudi na odpor v javnosti. V naslednjih letih so precej divje zastavljeni koncept nekoliko kultivirali, uvedli strožja pravila in težnostne kategorije, predpisali uporabo opreme, predvsem rokavic, ki so bile obvezne za vse. Omejli so čas rund in ukinili turnirski sistem. Danes tudi v kletki veljajo športna pravila in etika.

Konkurenčne organizacije propadle ena za drugo

UFC je hitro dobil konkurenco, posebej močna je bila japonska organizacija Pride, ki pa jo je leta 2007 kupil UFC. Ta danes bolj ali manj vlada na trgu tovrstnih dogodkov, uspešno je prebrodil vse krize, ki so jim podlegle številne konkurenčne organizacije, danes je v javnosti sprejet tudi širše, kar ne nazadnje dokazujejo pogodbe z ameriško televizijsko hišo Fox, podjetjem, ki izdeluje športno opremo Nike …

Čeprav kultiviran, še vedno izjemno surov in nevaren

Na turnirjih med občinstvom danes ne manjka zvezdnic in zvezdnikov ameriške estrade, tekmovanja prirejajo po vsem svetu in tudi novi obrazi, kot v začetku članka omenjena McGregor in Rouseyjeva, ostajajo magnet. In čeprav je krvavi karneval skozi leta postal dobro reguliran in uspešno voden šport, je na trenutke še vedno izjemno surov in nevaren. Kot življenje na sploh.  

Ne spreglejte