Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
9.54

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Thomas Bach OZN Pariz 2024

Sreda, 22. 11. 2023, 9.54

5 mesecev, 1 teden

Združeni narodi sprejeli olimpijsko premirje za pariške igre

"Priložnost, da pošljemo nedvoumno sporočilo, da lahko stopimo skupaj tudi v času vojn"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Generalna skupščina Združenih narodov | Generalna skupščina Združenih narodov je danes sprejela resolucijo o olimpijskem premirju za olimpijske in paraolimpijske igre v Parizu prihodnje leto. | Foto Guliverimage

Generalna skupščina Združenih narodov je danes sprejela resolucijo o olimpijskem premirju za olimpijske in paraolimpijske igre v Parizu prihodnje leto.

Foto: Guliverimage

Generalna skupščina Združenih narodov je danes sprejela resolucijo o olimpijskem premirju za olimpijske in paraolimpijske igre v Parizu prihodnje leto ter jih označila za "dogodek združevanja", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Alex Schwazer
Sportal Olimpijski prvak s pritožbo ni uspel, na OI v Parizu ga ne bo

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v izjavi za javnost zapisal, da so premirje sprejeli s 118 glasovi ob dveh vzdržanih glasovih ter nobenim proti. Olimpijsko premirje velja od 19. julija, torej tedna dni pred začetkom OI, do 15. septembra oziroma teden dni po koncu paraolimpijskih iger.

Premirje pod sloganom "zgraditi miren in boljši svet prek športa in olimpijskih idealov" si želi promovirati mir po svetu ter razumevanje med ljudmi, dodaja dpa.

Poziv k upoštevanju

"Države članice poziva, naj spoštujejo olimpijsko premirje ter zagotovijo varno udeležbo športnikov, uradnikov in vseh drugih pooblaščenih oseb, ki sodelujejo na olimpijskih in paraolimpijskih igrah, ter prek drugih ukrepov prispevajo k varni organizaciji iger," dpa citira izjavo Moka.

Resolucijo je skupščini ZN predstavil predsednik pariškega organizacijskega komiteja Tony Estanguet, predsednik Moka Thomas Bach pa je skupščino pozval, naj resolucijo sprejme. "V tem krhkem svetu je resolucija o olimpijskem premirju pomembnejša kot kdajkoli prej," je dejal prvi mož Moka.

"Ta resolucija je priložnost, da svetu pošljemo nedvoumno sporočilo, da lahko stopimo skupaj tudi v času vojn in kriz ter da si lahko sežemo v roke in delamo skupaj za boljšo prihodnost." | Foto: Reuters "Ta resolucija je priložnost, da svetu pošljemo nedvoumno sporočilo, da lahko stopimo skupaj tudi v času vojn in kriz ter da si lahko sežemo v roke in delamo skupaj za boljšo prihodnost." Foto: Reuters

"Priložnost, da svetu pošljemo nedvoumno sporočilo, da lahko stopimo skupaj tudi v času vojn in kriz"

"Ta resolucija je priložnost, da svetu pošljemo nedvoumno sporočilo, da lahko stopimo skupaj tudi v času vojn in kriz ter da si lahko sežemo v roke in delamo skupaj za boljšo prihodnost," je še dodal Bach.

Prvotno olimpijsko premirje sega v čas olimpijskih iger v stari Grčiji, ponovno so ga obudili v 90. letih prejšnjega stoletja.

Lani se je ruska invazija na Ukrajino začela ravno med obdobjem olimpijskega premirja oziroma takoj po zimskih olimpijskih igrah v Pekingu ter pred paraolimpijskimi igrami v kitajski prestolnici.

Ne spreglejte