Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 5. 2020,
12.45

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Natisni članek

Evander Holyfield Mike Tyson Tyson Fury Dejan Zavec boks

Sreda, 27. 5. 2020, 12.45

3 leta, 10 mesecev

Dejan Zavec o Tysonu, Holyfieldu in Furyju

''Tyson proti Furyju? To je bedarija.''

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

5

Mike Tyson | Ameriški boksarski zvezdnik Mike Tyson se vrača. Vprašanje je le, kdaj, kje, s kom in za kakšen namen. | Foto Reuters

Ameriški boksarski zvezdnik Mike Tyson se vrača. Vprašanje je le, kdaj, kje, s kom in za kakšen namen.

Foto: Reuters

Legendarni slovenski boksarski as Dejan Zavec z zanimanjem spremlja namigovanja o možnosti, da bi se v ringu spoprijela aktualni boksarski prvak v težki kategoriji Tyson Fury in njegov nekdanji idol Mike Tyson, že dalj časa pa se napoveduje obračun starih znancev, kjer bi Železnemu Miku delal družbo nihče drug kot Evander Holyfield.

Britanski boksarski as Tyson Fury, ki si je naslov prvaka v težki kategoriji po različici WBC priboril pred tremi meseci, ko je bil v Las Vegasu v povratnem dvoboju boljši od Američana Deontaya Wilderja, je v pogovoru za BT Sport priznal, kako je pred kratkim prejel zelo zanimiv klic.

''Vprašali so me, ali bi rad stopil v ring z Mikom Tysonom. Odvrnil sem, da bi to naredil z veseljem, a vseeno ne verjamem, da se bo iz tega resnično kaj izcimilo,'' 31-letni otoški orjak, visok kar 206 centimetrov, izraža navdušenje, a tudi dvom, da bi se lahko resnično zgodil ekshibicijski dvoboj med aktualnim in nekdanjim prvakom.

Podcenjevanje velikana, kot je Mike Tyson

Tyson Fury je pred tremi meseci v Las Vegasu premagal Deontaya Wilderja. | Foto: Reuters Tyson Fury je pred tremi meseci v Las Vegasu premagal Deontaya Wilderja. Foto: Reuters Legendarni boksar Mike Tyson se pri 53 letih že nekaj časa intenzivno pripravlja na vrnitev v ring in navdušuje z objavami na družbenih omrežjih, kjer so se lahko ljubitelji boksa prepričali o tem, kako močno je povzdignil formo in pripravljenost. Bi lahko v ringu namučil 22 let mlajšega ''ciganskega kralja''?  

''To je bedarija. Poglejmo le biološko starost. Fury je v idealnih letih za boks. Fizikalno ne bi pristajala skupaj. Fury je v formi, Tyson ni boksal že 15 let. Po mojem mnenju bi bilo to podcenjevanje takega velikana v boksu, kot je Mike Tyson. Bilo bi neprimerno, če bi se to zgodilo, naj se Tyson loti nekoga svojih let. Vsi, ki so deset let ali več mlajši od njega, so zanj neprimerni tekmeci,'' je Dejan Zavec, najboljši slovenski boksar vseh časov, prepričan, da se ne bo zgodil dvoboj, v katerem bi se aktualni prvak pomeril z 22 let starejšim Američanom.

Dokaz, kako resno se Mike Tyson pripravlja na vrnitev:

Vseeno pa previdno dodaja, kako je današnji svet poln neverjetnih razpletov. ''Če bo padel denar na mizo in bosta oba zadovoljna … Danes ni nič nemogoče,'' priljubljeni Trdobojec v skladu z nepredvidljivostjo današnjega obdobja vendarle dopušča možnost, kako je vse mogoče.  

Presneto težko je zdržati 12 rund v hudem ritmu

Železni Mike je nazadnje stal v ringu leta 2005. | Foto: Reuters Železni Mike je nazadnje stal v ringu leta 2005. Foto: Reuters Čeprav se je Železnega Mika sprva povezovalo zgolj z ekshibicijski dvoboji, osredotočenimi v zbiranje denarnih sredstev za pomoč različnim ogroženim socialnim skupinam, pa so vse glasnejša tudi namigovanja, da bi lahko nekdanji vladar boksarskih aren pokazal svoje znanje na obračunih povsem tekmovalne narave, na katerih bi si izdatno napolnil žepe.

Predsednik Bare Knuckle Fighting Championship David Feldman naj bi tako pred tedni mladostnemu 53-letniku iz New Yorka za resni dvoboj, Tyson je zadnjega ''odboksal'' leta 2005 in izgubil proti Kevinu McBridu, ponudil kar 20 milijonov ameriških dolarjev.

''V Ameriki je mogoče prodati vse, če imaš dobro zgodbo. Bi bilo pa v tem primeru najpomembnejše, kdo bi stal nasproti njega. Če bi se potem boksalo na 12 rund, pa lahko povem, da jih je presneto težko zdržati v hudem ritmu. To lahko potrdimo vsi, ki smo to doživeli. Tudi z lažjimi tekmeci,'' je Zavec izpostavil zahtevnost, s katero bi se moral v primeru pravega boksarskega dvoboja in udarne vrnitve na tekmovališče spoprijeti priletni Tyson.

Nobenemu noče uničiti sanj

Evander Holyfield je pred 23 leti na dvoboju proti Tysonu ostal brez dela uhlja. | Foto: Reuters Evander Holyfield je pred 23 leti na dvoboju proti Tysonu ostal brez dela uhlja. Foto: Reuters Še najbolj je verjeten scenarij, da bi se v bližnji prihodnosti v ringu srečala stara znanca, ki sta v preteklosti uprizorila enega izmed najbolj nepozabnih boksarskih dvobojev, Mike Tyson in Evander Holyfield.

Železni Mike je pred 23 leti danes 57-letnemu Holyfieldu odgriznil del uhlja in potrdil sloves nepredvidljivega in kontroverznega športnega velikana, ki v bogati karieri ni polnil naslovnic le z uspešnimi nastopi, ampak tudi aferami. Nekaj časa je bil zaradi njih prisiljen preživeti celo v zaporu.

"Pomerila sta se že dvakrat. Oba sta malce starejša, a kdo sem jaz, da bi ocenjeval, česa sta sposobna? Nobenemu ne bi hotel uničiti sanj. Naj delata tisto, kar želita. Če sta oba pripravljena in zdrava, potem naj delata tisto, kar hočeta. To je njuno življenje, ne moje," je poudaril Fury, ki je od Tysona mlajši 22 let, ime pa je dobil prav po legendarnem boksarju iz ZDA.

Zavca navdušili posnetki "mladostnega" Tysona

Dejan Zavec za razliko od Mika Tysona in Evanderja Holyfielda ne razmišlja o kakršnikoli vrnitvi v ring.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Dejan Zavec za razliko od Mika Tysona in Evanderja Holyfielda ne razmišlja o kakršnikoli vrnitvi v ring. Foto: Grega Valančič/Sportida Kako pripravljen je v resnici Tyson? To vedo le v njegovem taboru, Zavec pa z zanimanjem spremlja njegove treninge in kratke videoposnetke, ki jih prikazuje prek objav na socialnih omrežjih. Pred kratkim je tudi jasno in glasno oboževalcem sporočil, kako se vrača v ring.

"Njegova raven eksplozivnosti je za njegova leta prava paša za oči. Za svojo starost ima neverjetno veliko agilnosti in fleksibilnosti, je pa vprašanje, koliko in kako dolgo lahko zdrži v ringu proti dobremu tekmecu. Prepričan sem, da bi mu marsikateri precej povprečen aktiven boksar naredil velike težave," meni 44-letni Zavec, ki je svoje najboljše dvoboje v karieri ponudil takrat, ko je vstopil v četrto desetletje.

Svet je lačen neke eksotike

Ko sta se Mike Tyson in Evander Holyfield pomerila zadnjič, je bil Železni Mike diskvalificiran. | Foto: Reuters Ko sta se Mike Tyson in Evander Holyfield pomerila zadnjič, je bil Železni Mike diskvalificiran. Foto: Reuters Evander Holyfield, še eden izmed velikanov in nekdanjih svetovnih prvakov, je nazadnje "zares" boksal leta 2011, tudi on pa je v zadnjem obdobju močno dvignil raven pripravljenosti in se lotil zahtevnih treningov. Priznava, da bi lahko sprejel ponudbo za ekshibicijski dvoboj s Tysonom, ki bi trajal največ tri runde.

Tako bi se prvič po 23 letih pomeril s tekmecem, ki je bil na zadnjem njunem dvoboju diskvalificiran zaradi tega, ker je odgriznil del Evanderjevega uhlja. Ravno po treh rundah. Če bi se pomerila še enkrat, bi njun obračun zagotovo naletel na veliko odmevnost.

Eden najbolj znamenitih škandalov v svetu boksa: 

"Takšen dvoboj je veliko bolj realen. Svet je lačen neke eksotike, to pa bi ta dvoboj prinesel. Je pa Tyson, to dobro vemo iz preteklosti, nepredvidljiv. Ne vemo, kaj nas čaka, pa tudi vprašanje je, ali bo šel Holyfield sploh v ta projekt," Zavec ni povsem prepričan, ali bo Holyfield pristal na obračun s tri leta mlajšim rojakom, ki je bil nekoč zaradi silovitosti udarcev strah in trepet za vse tekmece.

Eden največjih vseh časov. Zakaj?

Kontroverzni Mike je leta 1986 postal najmlajši svetovni prvak v težki kategoriji. Ko se je znesel nad Trevorjem Berbickom, je imel komaj 20 let in štiri mesece. | Foto: Reuters Kontroverzni Mike je leta 1986 postal najmlajši svetovni prvak v težki kategoriji. Ko se je znesel nad Trevorjem Berbickom, je imel komaj 20 let in štiri mesece. Foto: Reuters "Pri njem ločim dve zgodbi. Tisto, ko je bil v ringu do zapora, takrat je bil zame, tako je še danes, eden največjih tehničarjev v boksu, pa tisto po njej. Zakaj je eden največjih vseh časov? Vsi borci so vedeli, da se morajo paziti njegovega desnega krošeja in aperkata, on pa jim je vedno pred borbo povedal, kako jih bo nokavtiral! Njegova sila, telesne predispozicije in hitrost so mu dali še bolj izrazito moč. Če pa premagaš od 20 do 30 borcev na isto 'finto', to ni le moč, ampak tudi veliko tehnike. V tistih časih je veliko garal, nič mu ni bilo podarjenega," je sloviti slovenski boksar priznal, kako je pred desetletji užival v največjih dvobojih Tysona.

Tudi Holyfielda doživlja za zelo kakovostnega boksarja, a ga je za razliko od Železnega Mika težje opisati. "Od Tysona je bolj raznovrsten. Ima širši repertoar od Tysona, ki je imel vse, kar je znal, izpiljeno do maksimuma. Holyfield pa ima širši repertoar. Vidi se, da je imel dobro amatersko kariero, kar je morda manjkalo Tysonu, ko se je vrnil iz zapora," je opisal še 57-letnega velikana boksa, ki se pripravlja na vrnitev.

Dejan Zavec je bil pred desetimi leti izbran za slovenskega športnika leta. | Foto: Vid Ponikvar Dejan Zavec je bil pred desetimi leti izbran za slovenskega športnika leta. Foto: Vid Ponikvar

Če bo svet resnično dočakal ekshibicijski dvoboj Tyson – Holyfield, bo po mnenju Zavca še zelo zanimivo. Napoved o tem, kdo bi bil boljši, je nehvaležna. "Tyson bi v treh rundah težko vsilil svoj ritem. Holyfield ima več boksarskih izkušenj, je pa mogoče prav vse. V borilnem športu lahko en udarec spremeni celotno zgodbo," stiska pesti, da bi se nekdanja prvaka dogovorila in ljubiteljem boksa ponudila dokaz, da še zdaleč nista pozabila tistega, kar sta svoj čas znala najbolje. In bila tudi najboljša na svetu. Tako kot Zavec, ki dobro ve, kako težko je postati svetovni prvak.

Ne spreglejte