Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
29. 11. 2015,
10.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vladimir Kličko Tyson Fury

Nedelja, 29. 11. 2015, 10.25

6 let, 6 mesecev

Z zmago nad Kličkom šokiral svet in prejel grožnjo iz Amerike (video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tyson Fury se je z zmago nad Vladimirjem Kličkom vpisal v boksarsko zgodovino, saj je končal vladavino Ukrajinca, ki je trajala kar več kot deset let.

Čeprav je Fury v svoji značilni, za mnoge zelo nadležni promociji dvoboja ves čas poudarjal, da bo to ena njegovih najlažjih borb in bo zagotovo premagal velikega Klička, ga ni prav nihče resno jemal. A Britanec je držal obljubo in po 12 rundah sicer bolj ali manj dolgočasne boksarske predstave, v kateri smo videli bore malo akcije, je povsem zaslužno s soglasno sodniško odločitvijo na Kličkovem dvorišču postal še peti britanski svetovni prvak. Pred tem je to uspelo le še Bobu Fitzsimmonsu, Lennoxu Lewisu, Franku Brunu in Davidu Hayu.

Solze sreče in pesem ženi

"Sanje se so uresničile," je v čustvenem nagovoru občinstva v Düsseldorfu, ki je v večini stiskalo pesti za "domačega" matadorja, dejal 27-letni Fury in z zmago nad Kličkom dobil še 25. obračun med profesionalci in ostaja brez poraza.

"Pol leta smo delali res trdo in uspelo nam je. Težko je priti v tujo državo in slaviti po sodniški odločitvi. To mi res veliko pomeni," je nadaljeval in se nato v zanj netipičnem slogu obrnil tudi k poražencu in mu namenil nekaj lepih besed.

"Vladimir, res si velik šampion. Hvala, ker si mi dal priložnost."

Fury je tako kot po vsakem dvoboju tudi tokrat pokazal svoje pevske sposobnosti in ženi zapel pesem Aerosmith I Don't Want to Miss a Thing, ki se je spomnimo tudi iz filma Armagedon.

Kličko: Tyson je bil boljši

Kličko je nov poraz čakal več kot 11 let (takrat ga je v Las Vegasu premagal Američan Lamon Brewster) in krono predal 12 let mlajšemu Furyju, ki mu je po borbi tudi športno čestital.

"Tyson je bil tokrat hitrejši in boljši od mene," je priznal Ukrajinec. "V prvih šestih rundah sem se počutil odlično, a Tyson je tudi v drugem delu ostal na visoki ravni. Nisem mogel boksati tako, kot sem navajen. Moja desnica ni zadevala cilja kot običajno, saj je bil Fury predaleč."

Zanimivo je, da je zmagovalec sprožil več kot 100 udarcev več (371) od Klička (231), cilj pa jih je zadelo 86, Kličkovih pa 52. Izkoristek je precej podoben, a vseeno je zmaga Britanca čista kot solza.

Povraten dvoboj?

Kaj bo prinesla prihodnost, se še ne ve, Kličko sicer ima v pogodbi, da lahko zahteva povratno srečanje, za zdaj pa še ne ve, če bo to možnost tudi izkoristil.

"Izgubil sem bitko, a bojevnik je še vedno v meni. Kar se mene tiče, sem za povratno tekmo. Hitro bomo zavihali rokave in se vse dogovorili. O vsem boste obveščeni," zagotavlja 39-letni boksarski veteran.

Tudi Fury se načeloma strinja z "revanšo". "Sem borec, ki ima rad izzive. Če bo treba, bomo ponovili zadevo, zaradi mene lahko tudi v Nemčiji, ne vidim težave. Lahko pa gremo tudi na Japonsko, Azerbajdžan ali Ameriko, kjerkoli bodo rekli."

Američan mu že grozi

Če se omenjene strani ne bodo dogovorile in bo morda Vladimir vzel malce daljši oddih, pa so tukaj nova zanimiva imena, ki bi lahko izzvala novopečenega prvaka. Tukaj sta njegova rojaka Anthony Joshua, David Haye in Američan Deontay Wilder , edini še preostali nosilec pasu v težki kategoriji (WBC), ki je prek socialnih omrežij takoj po zmagi zagrozil Furyju.

"Gledam te, Tyson Fury. Prihajam pote," je zapisal Američan, ki je prav tako kot Britanec še vedno neporažen. Na 35 tekmah je prav tolikokrat zmagal. Prav tako je poln samega sebe in se je označil za najboljšega na svetu.

Ne spreglejte