Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
20.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Darko Jorgić Darko Jorgić Bojan Tokić

Torek, 7. 3. 2017, 20.21

6 let, 6 mesecev

Velik podvig Slovenije, ki se je uvrstila v elitno skupino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Bojan Tokić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski moški namiznoteniški reprezentanci je uspel velik podvig, saj bo na septembrskem evropskem prvenstvu igrala v elitni skupini. V odločilni tekmi kvalifikacij je v Gentu s 3:0 premagala Belgijo, se ji oddolžila za poraz na prvi tekmi v Novi Gorici, a kar je pomembneje, zagotovila si je prvo mesto v kvalifikacijski skupini H.

Zbrala je točko več kot prvi favoriti Poljaki, ki bodo morali v dodatne kvalifikacije. Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul proti Belgijcem, ti igrajo s tremi levičarji, niso izgubili niti niza.

Izbranci selektorja Jožeta Urha, ki so dvakrat premagali Poljake, so na prvi tekmi proti neugodni Belgiji izgubili predvsem zaradi slabega dneva Bojana Tokića. A prvi slovenski lopar je na povratni tekmi pred 400 gledalci že takoj pokazal, da se želi oddolžiti in mladim kolegom utreti pot do največjega uspeha v članski kategoriji, uvrstitve v elitno skupino prvenstva v Luksemburgu. Robina Devosa, s katerim je v Sloveniji izgubil, je gladko ugnal, s tem pa vlil dodatno dozo motivacije najobetavnejšemu slovenskemu in enemu najobetavnejših evropskih igralcev Darku Jorgiću.

Hrastničan je svojega tekmeca Cedrica Nuytincka povsem nadigral, predvsem velja to za prvi niz, v katerem je po izidu 2:2 dobil devet zaporednih točk, in tretjega, ki ga je prav tako dobil z 11:2. Kožul v obračunu z Martinom Allegrom take premoči ni imel, je pa vseeno zmagal zanesljivo. Nekaj težav je imel le v drugem nizu, ki ga je tudi z nekaj sreče dobil v podaljšku.

"Škoda, da te fantazije nismo mogli videti kje v Sloveniji"

"Super. Bal sem se tekme, saj nam levoroki Belgijci ne ustrezajo. To smo videli že v Novi Gorici, kjer so se izkazali kot naduti in arogantni. Že takrat nismo igrali slabo, a smo bili rezultatsko nemočni. To, kar pa je bilo danes, pa je fantazija. Škoda, da tega niso mogli videti kje v Sloveniji.

Bojan je opravil veliko delo. Hoteli smo čim prej rešiti prvi problem, si s točko zagotoviti dodatne kvalifikacije, pri tem pa domačim zbiti moralo, saj so oni z izgubljeno točko izgubili vse možnosti za uvrstitev vsaj v dodatne kvalifikacije. Prav zato sem Bojan postavil na položaj številka ena. Darko in Deni pa sta tekmeca nato povsem razbila in prišla do velikega uspeha, s tem pa nadgradila odlične rezultate v mladinski konkurenci in v konkurenci do 21 let, v kateri sta na minulem evropskem prvenstvu oba osvojila kolajni," se je smejalo selektorju Urhu, drugemu očetu Jorgića in Kožula, ki bo lahko mirno pričakoval evropsko prvenstvo: "O možni kolajni govorite vi novinarji, razmišljanja o njej je brezpredmetno, mi moramo ostati na trdnih tleh. Enkrat sem že rekel, da smo nora ekipa, da lahko vsakega premagamo, a tudi z vsakim izgubimo. Vsekakor pa bomo nevarni."

Slovenski namiznoteniški igralci se veselijo velikega uspeha. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski namiznoteniški igralci se veselijo velikega uspeha. Foto: Vid Ponikvar

Izredno motivirani, a tudi živčni

"Bili smo izredno motivirani, a tudi živčni, vsaj zame to velja. Ne morem reči, da je bila ta tekma ena najpomembnejših v moji karieri, vendar sem jo želel dobiti, predvsem zaradi mojih dveh mlajših kolegov, ki bi člansko kariero začela z velikim in nepričakovanim uspehom. Zdaj se bosta lahko pokazala širši evropski javnosti, igrala bosta proti najboljšim evropskim igralcem, igrala bosta v veliki dvorani in ne v kakšnem šotoru pred tremi gledalci. Na prvenstvih je zanimiva le elitna skupina, tekme drugega in tretjega kakovostnega razreda ne spremlja nihče. Jorgić in Kožul sta si to tudi zaslužila, predvsem Darko je v teh kvalifikacijah igral bolje od mene," je dejal Tokić.

Belgija : Slovenija 0:3

Robin Devos : Bojan Tokić 0:3 (-7, -5, -8)
Cedric Nuytinck : Darko Jorgić 0:3 (-2, -9, -2)
Martin Allegro : Deni Kožul 0:3 (-6, -11,-6)
Ne spreglejte