Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2017,
19.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nagrada Veronika Macarol Tina Mrak Vasilij Žbogar jadranje

Sreda, 18. 1. 2017, 19.53

6 let, 6 mesecev

Priznanje Jadralne zveze Slovenije

Vasilij Žbogar bo letos še tekmoval, misli na naslednje OI je opustil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vasilij Žbogar thumb za vroče | Foto STA

Foto: STA

Vasilij Žbogar je na prireditvi Jadralec leta 2016 na Ljubljanskem gradu dobil priznanje ne le za najboljšega slovenskega jadralca lanskega leta, ampak kot prvi v zgodovini tudi zlato jadro Jadralne zveze Slovenije (JZS). Žbogar je doslej kot edini slovenski jadralec osvojil olimpijske medalje, zadnjo od treh s srebrom lani v Riu de Janeiru. Kot je dejal, bo letos še tekmoval, misli na OI 2020 pa je opustil.

Najuspešnejši slovenski jadralec v zgodovini Vasilij Žbogar je napovedal, da bo v letošnji sezoni še jadral, nastopil bo tudi svetovnem prvenstvu v razredu finn na Blatnem jezeru na Madžarskem, na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu bi se po njegovih besedah lahko brez težav uvrstil, ne bi pa mogel več dosegati tako vrhunskih izidov kot doslej.

Misli za nastop OI na Japonskem je zato enainštiridesetletni Žbogar opustil: "Ni debata o tem, ali nadaljevati ali ne. Že v Braziliji lani na OI sem bil deset let starejši od najstarejših v razredu finn, v Tokiu pa bom še starejši. Prepričan sem, da bi se kvalificiral na OI, vendar pa, da bi še dosegal tako visoka mesta, to pa se mi zdi skorajda nemogoče.

Olimpijsko jadranje, olimpijske igre sem zato opustil. Bom pa še nastopil na SP na Madžarskem, kar sem madžarskemu jadralcu Zsomborju Bereczu, s katerim sva se pripravljal na OI, tudi obljubil. Kar obljubim tudi držim in sem bom za nastop na Blatnem jezeru tudi potrudil. Razmere zaradi majhnega in srednjega vetra bodo zame ugodne, trenirati sem že začel dvakrat dnevno. V začetku februarja bom šel tudi v Valencio, ker se bom pripravljal na SP s treningi na vodi".

Tina Mrak in Veronika Macarol sta najboljši jadralki leta 2016. | Foto: Sportida Tina Mrak in Veronika Macarol sta najboljši jadralki leta 2016. Foto: Sportida

JZS, ki združuje 58 slovenskih jadralnih klubov, je za najboljši jadralki 2016 razglasil Tino Mrak in Veroniko Macarol (Pirat Portorož), za življenjsko delo pa je veliko jadro posthumno prejel Mirko Bogić.

Nik Pletikos (Jahtni klub Portorož), ki je na svetovnem prvenstvu v razredu laser radial osvojil srebrno medaljo, je dobil priznanje za vrhunski dosežek, najobetavnejša mlada jadralca pa sta aktualna mladinska svetovna prvaka razreda 29er Peter Janežič in Anže Podlogar, ki sta se preselila v olimpijski razred 49er.

Ne spreglejte