Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2008,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2008, 12.50

8 let

V Velenju ''evropsko prvenstvo''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rdeča dvorana v Velenju bo naslednji teden od torka do sobote v znamenju namiznega tenisa, saj se bo v Šaleški dolini tudi letos začela nova sezona pro toura.

Letošnje tekmovanje sicer ne bo rekordno po število nastopajočih, zato pa bo rekordno po nagradnem skladu, ki bo znašal kar 122.000 dolarjev.

Organizator 9. mednarodnega odprtega prvenstva je zaradi strogih kriterijev število nastopajočih omejil na 295, ki bodo moči merili na 11 mizah. Na veliko žalost ljubiteljev tega športa med prijavljenimi ni Kitajcev, ki po odpovedi prvenstva Hrvaške v Zagrebu zaradi enega turnirja niso želeli prekinjati procesa treninga in potovati v Evropo, saj jih že februarja doma čaka svetovno ekipno prvenstvo.

Je pa odsotnost prve velesile - Kitajci imajo svetovne prvake prav v vseh sedmih disciplinah -, spodbudila nekatere evropske igralce, ki so se doslej na turnirjih izogibali spopadom z Azijci. Tako bo prvič v Sloveniji nastopil prvi "lopar" Evrope in peti igralec sveta Nemec Timo Boll, poleg njega pa še nekdanji svetovni prvak Avstrijec Werner Schlager, trikratni evropski prvak Belorus Vladimir Samsonov, Grk Kalinikos Kreanga, Danec Michael Maze, Hrvat Zoran Primorac, na listi pa so poleg še nekaterih kakovostnih evropskih igralcev tudi odlični igralci iz Hongkonga in Tajvana.

Pri dekletih bodo glavne Kitajke

Pri dekletih bodo glavno vlogo gotovo imele igralke kitajskega porekla, ki pa so si novo domovino poiskale v drugih državah. Tako bo prva nosilka Avstrijka Jia Liu, druga Nizozemka Jia Li, tretja Nemka Jiadou Wu, peta Qian Li, šesta Američanka Chen Wang, sedma Španka Yanfei Shen, med omenjene pa so kot četrto nosilko uvrstili Hrvatico Tamaro Boroš.

Omejitev nastopajočih se pozna tudi pri številu Slovencev. To bo nekoliko manjše kot v prejšnjih letih, a vseeno bo slovenska reprezentanca med številčnejšimi. Na glavni turnir so neposredno uvrščeni Bojan Tokič, Saš Lasan, Martina Safran in Biljana Todorovič, medtem ko bodo v kvalifikacijah svojo priložnost iskali izkušeni Gregor Komac, ki se po dolgem času vrača v reprezentanco, Mitja Horvat, Gregor Zafoštnik, Zvonko Plohl, Bojan Ropoša, Uroš Slatinšek, Jana Ludvik, Natalija Lužar, Manca Fajmut, Kristin Fatorič, Jana Tomazini in Petra Škabar, Slovenijo pa bo tudi letos zastopala Kitajka Ting Yang. Nekateri mlajši igralci bodo nastopili na turnirju U-21.

Glavni slovenski adut bo spet Bojan Tokič. Novogoričan je lani prebil psihološko oviro in končno dokazal, da zna igrati tudi pred domačimi gledalci. Med posamezniki se je v družbi vseh najboljših kitajskih igralcev uvrstil v osmino finala, v igri dvojic pa skupaj z Rokom Tošičem, s katerim bosta igrala tudi letos, celo v polfinale. Vodstvo reprezentance meni, da bi bil velik uspeh, če bi Tokič ponovil lanske uspehe, medtem ko bodo pri vseh drugih proslavljali že vsako zmago, bodisi v kvalifikacijah bodisi na glavnem turnirju, čeprav tako Safranova kot Todorovičeva, ki je pred leti ta turnir v skromnejši konkurenci že osvojila, merita visoko, želita si uvrstitve vsaj med najboljših 16. Vprašanje pa je, če jim bo trenutna pripravljenost to dovoljevala. V zadnjem času namreč vsaj na turnirjih najvišjega ranga nista dosegli posebno odmevne zmage, tudi domačih turnirjev (TOP 12, odprti turnir RS) se izogibata, nastopata le v francoski ligi

Ne spreglejte