Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 10. 2011,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mina Markovič Maja Vidmar

Nedelja, 9. 10. 2011, 7.15

8 let

V polfinalu Boulderja pet Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na šesti letošnji preizkušnji v težavnosti se je v polfinale uvrstilo vseh pet Slovencev, tudi glavni slovenski favoritinji za kolajne Mina Markovič in Maja Vidmar.

Markovičeva, ki vodi v skupnem seštevku, in Vidmarjeva, ki je v skupnem seštevku po petih tekmah na tretjem mestu, sta z lahkoto in prepričljivo opravili kvalifikacije, ki so se odvile v soboto pozno zvečer po slovenskem času. Najboljši slovenski športni plezalki v tem trenutku sta do vrha preplezali obe kvalifikacijski smeri ter si prvo mesto delita s še devetimi tekmovalkami.

"V precej lahkih ženskih kvalifikacijah nismo videli pravega razmerja moči. Čeprav je svetovna prvakinja Angela Eiter trenutno na 20. mestu, sem prepričan, da se bodo rezultati že po polfinalu precej premešali," je s prizorišča tekme, ki zaradi slabega vremena poteka pod streho, sporočil selektor slovenske reprezentance Simon Margon.

V polfinale, ki bo na sporedu v poznih večernih urah, so se poleg obeh najboljših Slovenk Markovičeve in Vidmarjeve uvrstili še trije predstavniki slovenske moške vrste, veteran Klemen Bečan in obetavna športna plezalca Domen Škofic, aktualni kadetski svetovni prvak, in Jure Raztresen, ki je letos zablestel z naslovom mladinskega svetovnega prvaka.

Pri moških od Slovencev najbolje Raztresen

V moški konkurenci se je od Slovencev najbolje odrezal 18-letni Škofjeločan Raztresen, ki se sicer vrha katere od smeri ni dotaknil, zato pa je zasedel solidno deseto mesto. Škofic, ki se mu nastop v drugi smeri ni posrečil, je po kvalifikacijah 17., Bečan, ki je imel nekoliko slabši dan, pa 19. Pri moških je sicer obe kvalifikacijski smeri, ki sta bili precej težji od ženskih, do vrha preplezal le Japonec Sači Ama.

Markovičeva, ki je na vseh dosedanjih tekmah svetovnega pokala v težavnosti stala na stopničkah, je v skupnem seštevku zbrala 410 točk za prvo mesto. Prva zasledovalka južnokorejska tekmovalka Jain Kim ima na drugem mestu le deset točk manj od najboljše Slovenke. Vidmarjeva (271) pa za Kimovo zaostaja že za 129 točk. Kimova je sicer tekmo v ameriškem Boulderju izpustila, tako da slovensko vodstvo v skupnem seštevku ne bo ogroženo.

Markovičeva je zmagala na uvodu v sezono v Chamonixu, kjer si je prvo mesto sicer delila s še tremi tekmovalkami, nato je bila v Brianconu, kjer je slavila Vidmarjeva, druga. Zatem je sledila še za Markovičevo zelo uspešna kitajska turneja, na kateri je zmagala v Xiningu in Changzhiju, na zadnji tekmi v Puursu pa je bila tretja.

Ne spreglejte