Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2021,
18.22

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Nirmal Purja

Torek, 26. 1. 2021, 18.22

3 leta, 2 meseca

V Nepalu proslavili zgodovinsko odpravo na K2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Nirmal Purja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več sto ljudi je danes na letališču v Katmanduju pričakalo odpravo, ki ji pred dnevi uspel zgodovinski vzpon na drugo najvišjo goro na svetu K2, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nepalska komercialna alpinistična odprava 10 planincev se je 16. januarja kot prva v zimskem času povzpela na vrh 8611 metrov visoke gore.

Zgodovinski uspeh so skupaj z alpinisti ob njihovem prihodu v domovino proslavili predstavniki nepalske vlade, sorodniki in številni drugi Nepalci.

"Gre za neverjeten dosežek glede na to, da je zimski vzpon na K2 dolgo veljal za eno od redkih še neosvojenih velikih trofej svetovnega alpinizma," je dosežek nepalske odprave opisal Mingma Sherpa, vodja podjetja Seven Summit Treks, ki je organiziralo odpravo.

Po sprejemu na letališču Tribhuvan se je odprava v odprtem tovornjaku zapeljala po prestolnici Nepala, čestitkam deseterici in ostalim sodelujočim pa se je pridružil tudi predsednik tamkajšnje vlade Khadga Prasad Shara Oli.

"Želeli smo podati jasno sporočilo svetu: ko se združimo, ni nič nemogoče," je novinarjem ob prihodu v domovino dejal član odprave Nirmal Purja. Za zgodovinski vzpon je vsak član odprave tvegal svoje življenje, je dodal Purja.

Purja, nekdanji britanski marinec, je pred časom osvojil svetovni rekord, ko se mu je v šestih mesecih in šestih dnevih uspelo povzpeti na 14 najvišjih vrhov na svetu, visokih 8000 metrov ali več, s pomočjo dodatnega kisika. Zanimivo je sicer, da je bil Purja edini član zimske odprave na K2, ki si pri tem vzponu ni pomagal z dodatnim kisikom.

K2 je druga najvišja gora na svetu in po mnenju poznavalcev predstavlja večji izziv kot vzpon na najvišjo goro na svetu Mount Everest, še izpostavlja dpa.

Več odprav se je končalo tragično

Več odprav na goro, ki leži na meji med Pakistanom in Kitajsko, se je končalo tragično. Med njimi je avgusta leta 2008 plaz pokopal 11 planincev.

Tudi nepalsko odpravo pod okriljem komercialnega operaterja Seven Summit Treks je zasenčila tragična nesreča. Kot je pred desetimi dnevi poročala španska televizija RTVE, se je smrtno ponesrečil eden od vodij odprave 49-letni španski alpinist Sergi Mingote.

Katalonec je načrtoval vzpon na K2 brez dodatnega kisika. Ponesrečil se je 16. januarja pri sestopu v bazni tabor. Na nadmorski višini 6000 metrov je omahnil 700 metrov globoko in zaradi posledic padca umrl.

Mingote je skušal doseči poseben rekord - v manj kot 1000 dneh osvojiti štirinajst osemtisočakov brez pomoči dodatnega kisika v projektu z naslovom 14x1000 Catalonia Project.

Ne spreglejte