Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
19.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 19.41

8 let

V nedeljo bo Amerika zadrževala dih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo se bosta na največjem enodnevnem športnem dogodku na svetu, finalu poklicne lige ameriškega nogometa NFL, v Glendalu v Arizoni pomerili ekipi New England Patriots in New York Giants.

Tako imenovani Super Bowl, tokrat že 42. po vrsti – tradicionalno Američani ta dogodek označujejo z rimskimi številkami, torej Super Bowl XLII – bo tudi priložnost, da se najuspešnejša ekipa zadnjega desetletja, New England Patriots, ki je veliki finale osvojila že v letih 2005, 2004 in 2002, dokončno vpiše v zgodovino lige. Z nedeljsko zmago bi namreč moštvo trenerja Billa Belichicka sezono končalo brez poraza, brezmadežno, z devetnajstimi zmagami, ter tako ponovila dosežek, ki je pred tem uspel le še moštvu Miami Dolphins davnega leta 1972 (17 zmag).

Delfini odhajajo v pozabo

Kljub temu, da gredo posamezniki, ki so v preteklosti postavljali nogometne mejnike v ZDA kaj hitro v pozabo, v spominu namreč ostanejo zgolj številke in naslovi, pa so prav zaradi 35 let stoječega rekorda takratni Delfini medijsko sila zanimivi vsakič, ko kakšna od ekip doseže niz zmag in nakaže, da bo morda dolgoletnega »sončenja« v soju slave za veterane vendarle konec. Tudi tokrat ni nič drugače, večina je namreč prepričana, vključno z veliko večino Delfinov letnika 1972, da bodo v nedeljo naslov najboljšega moštva v zgodovini, prevzeli Patrioti. Tako je takratni trener Delfinov Don Shula, sicer poln pohval na moštvo New Englanda, vseeno pripomnil, da bi v primeru njihovega nedeljskega poraza kar skakal od veselja, obenem pa Bielchicku in njegovim silakom položil na srce: »Če bi mi leta 1972 zmagali na 16 tekmah in nato izgubili na Super Bowlu, bi bila sezona za nas popolna katastrofa.«

Brady, Brady, Brady

New England Patriots so tako pod velikanskim pritiskom, a po mnenju mnogih, se prav v takšnem položaju znajdejo najbolje. Napadalno ekipo, ki v povprečju na tekmo dosega po 36,8 točke na igrišču vodi zvezdniški napadalec (quarterback) Tom Brady, ki je letos poskrbel za kar nekaj rekordov s podajami, točkami, številom zmag … Tridesetletnik je zagotovo motor Patriotov in nerešljiva uganka za obrambo tekmecev, ki ga je v tej sezoni uspela le enkrat spraviti na tla. Svoje navijače je pred dnevi nekoliko prestrašil, ko se je na treningu pojavil s obvezo na gležnju, a so si ti lahko kaj hitro oddahnili, saj naj bi bilo z dvakratnim najkoristnejšim igralcem Super Bowla (v letih 2004 in 2002) vse v najlepšem redu. Drugi rekorder v ekipi je lovilec Randy Moss, ki je skozi sezono dosegel 23 »touch downov« (žogo mu je uspelo ponesti v končno cono nasprotnika) in tudi ta dosežek je rekorden. Prav naveza Brady – Moss bo obrambi New Yorka bržkone povzročala največ skrbi.

Velikani stavijo na obrambo

Na drugi strani se New York Giants, ki so se v letošnji finale uvrstili dokaj presenetljivo, zanašajo bolj na obrambo, ki velja za eno najboljših v ligi. Kljub temu tudi njihov podajalec Eli Manning nikakor ni od muh, pa čeprav na lestvici najučinkovitejših podajalcev lige zaseda šele 12. mesto, kar pet mest nižje od svojega slavnejšega starejšega brata Peytona, ki igra za ekipo Indiana Colts. Strogi trener Velikanov Tom Coughlin lahko računa na dobro predstavo branilcev Michaela Strahana in Osija Umenyiorja, pa tudi napadalca Plaxica Burressa, ki je pred dnevi samozavestno napovedal zmago Velikanov s 23:17. Le malokdo mu je pritrdil, saj so Newyorčani v tej sezoni Patriotom že morali priznati poraz s 35:38.

Po nepredvidljivem Princeu ljudski Petty

Poleg športnega spektakla, pa se lahko Američani veselijo tudi koncerta ob polčasu, t.i. »half time showa«. Na tem so se od leta 1967, od kar v ligi NFL prirejajo finalni Super Bowl, zvrstila velika imena iz sveta glasbe. Lani, ko so se naslova najboljših veselili Insianapolis Colts, je za zabavo poskrbel Prince, v preteklosti pa so nastopali tudi Rolling Stones, Paul McCartney, Shania Twain, No Doubt, Sting, U2, Aerosmith, Britney Spears, Phil Collins, Christina Aguilera in mnogi drugi. Leta 2004 sta Janet Jackson in Justin Timberlake poskrbela za nekoliko bolj vroč nastop z nekakšnim »stripteasom«, ki se je končal ob vsesplošnem zgražanju moralistov, zato so organizatorji s pomočjo odvetnikov v zadnjih letih poskrbeli za »čistost« nastopov. Lani je za nekoliko nervoze poskrbel nepredvidljivi Prince, a se je vse izteklo po pričakovanjih organizatorjev, letos pa bodo 73.000 navijačev na štadionu Univerze Phoenix v Glendalu v Arizoni zabaval Tom Petty in Heartbrakers.

Spektakel spremljajte na Šport klubu

Tudi v Sloveniji ljubiteljev tega hitrega in sila grobega športa ne manjka, konec koncev imamo v prestolnici ekipo Ljubljana Silverhawks, za ogled spektakla s strokovnim komentarjem, ki bo ta šport zagotovo približal tudi tistim manj podkovanim, pa bo poskrbela športna televizija Šport klub, ki bo s prenosom pričela v nedeljo točno ob polnoči. Pred tem kolegi na Šport klubu pripravljajo tudi oddaje s katerimi bodo zagotovo še nekoliko dvignili temperaturo pred t.i. »kick offom«.

Ne spreglejte