Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2008,
9.58

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2008, 9.58

8 let, 1 mesec

V Katalonijo šestčlanska slovenska ekipa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred vrati je še zadnja tekma gimnastičnega svetovnega pokala v tem delu sezone, ki jo bo od 6. do 8. junija gostila Barcelona.

Med 100 tekmovalci iz 25 držav se bo predstavila tudi šestčlanska slovenska ekipa - ob Mitji Petkovšku in Aljažu Peganu ter prvi dami Adeli Šajn bodo v Kataloniji nastopili še Sašo Bertoncelj, Alen Dimic in Rok Klavora.

Za večinsko slovenske ekipe bo preizkušnja v Barceloni obenem zadnja tekma tega dela sezone, izjema je le Mitja Petkovšek, ki bo teden dni zatem odpotoval še na tekmo v Francijo, nato pa ga avgusta čaka nastop na olimpijskih igrah v Pekingu.

"Resda je bilo po vrnitvi iz Moskve malo časa za trening, a sem res dobro treniral. Vadil sem sestavo s prvino belle, ki mi je šla dobro od rok, zato sem zelo zadovoljen. Mislim sicer, da takšne sestave na tekmi v Barceloni še ne bom izvajal, vendar nikoli ne veš - morda se bom odlično počutil in si premislil. Za takšno vajo potrebujem veliko motivacije, ki mi jo tekma svetovnega pokala gotovo da. Dvomim namreč, da bom na ekshibicijski tekmi teden dni pozneje na jugu Francije, kamor me je povabil tekmec Yann Cucherat, našel toliko motivacije, vendar bi bilo dobro, če bi pred Pekingom takšno vajo izpeljal tudi na tekmi," je pojasnil 31-letni Petkovšek, ki je minulo tekmo zvezd v Moskvi kljub veliki napaki pri seskoku, za katero je prejel kar 0,8 točke odbitka, končal na drugem mestu za Cucheratom.

Cilj? Pristati na nogah

Prav seskok je telovadcu Narodnega doma ponagajal že v kvalifikacijah, kjer je naredil enako napako, kot jo je nato ponovil še v finalu, ko se je z obema rokama dotaknil tal. Tudi zato se je večkratni evropski in svetovni prvak na bradlji za konec v smehu pošalil: "Moj velik cilj v Španiji je, da bi tokrat pristal na noge."

Ob Petkovšku ima v slovenski ekipi velike možnosti za nastop na olimpijskih igrah še vedno odprte tudi telovadka Adela Šajn, ki je za zdaj prva rezerva. Proti koncu junija bo znano, ali bo v Peking res odpotovala ali ne, vendar dosedanje izkušnje kažejo, da so možnosti dobre. "Po vseh informacijah, ki jih imamo, je res zelo velika verjetnost, da si Adela pridobi olimpijski nastop. A to še ne pomeni ničesar," meni njen trener Silvo Marinčič, ki je povedal, da sta se z varovanko za katalonsko preizkušnjo pripravljala na dveh orodjih, njenem paradnem gredi ter parterju.

Lažja poškodba med treningom

"A med treningom se je pripetila lažja poškodba, tako da sva šele v ponedeljek spet poskusila vajo. Tako da je nastop na parterju na tankem ledu, Adela se bo o njem odločila šele, ko bo videla, kakšna je konkurenca in predvsem, kakšno je orodje. Če ji bo 'ležalo', bo nastopila tudi na parterju. Sicer se bo predstavila le na gredi, kjer ji gre v bistvu zelo dobro. A ta čas predvsem veliko delava vaje za moč in sva v polnem treningu, saj v primeru olimpijskega nastopa pozneje ne bo časa za takšne stvari. Prepričan sem, da če ji bo vaja na gredi uspela, ji finale ne uide," je dejal Marinčič.

Za preostale člane slovenske odprave bo Katalonija zadnja postojanka pomladnega dela sezone. Tega dejstva se zelo veseli predvsem Aljaž Pegan, za katerim je izjemno dolga in naporna sezona, v kateri je dolgo časa trepetal za olimpijski nastop s pomočjo posebnega povabila Mednarodne gimnastične zveze (FIG), za katerega se kljub prizadevanjem krovne slovenske gimnastične organizacije na koncu ni izšlo. "Po vrnitvi iz Rusije sem imel bolj malo časa za trening, a sem bil precej dobro pripravljen. Želel bi si, da bi mi končno vaja na drogu uspela brez kakšne neumnosti. Ne vem, zakaj, a zadnje čase na vsaki tekmi v vaji naredim kakšno neumnost. Res bi bil že čas, da mi enkrat uspe vse po načrtih," pa je za povedal Pegan, ki je v Moskvi po znižanji težavnosti sestave pristal tik za stopničkami, na četrtem mestu.

Upihnil je 34 svečk

Telovadec Trnovega je imel v ponedeljek 34. rojstni dan. A časa za praznovanje, kot pravi, ni bilo. "Rojstnega dneva nisem prav nič praznoval, saj za to enostavno ni bilo časa. To moram popraviti, ko se vrnem iz Španije," se je pridušal svetovni podprvak na drogu Pegan.

Na Pirenejski polotok so odpotovali še Sašo Bertoncelj, ki bo nastopil na konju z ročaji, Alen Dimic, ki se bo predstavil na bradlji in drogu, in Rok Klavora - čakata ga vaji na parterju in preskoku -, predviden je bil tudi nastop telovadke Saše Golob, a je zaradi težav z zdravjem ostala doma. Potem ko so slovenski telovadci v Moskvi poskrbeli za velik ekipni uspeh - ob dvojcu P & P sta si finale pritelovadila še Bertoncelj in Dimic; prvi je bil šesti na konju z ročaji, drugi pa sedmi na drogu -, se lahko česa podobnega gotovo nadejamo tudi v Španiji.

Ekipa je v Katalonijo odpotovala že v sredo, v petek jo čakajo kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa so na sporedu finalni nastopi.

Ne spreglejte