Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
9.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 9.31

8 let, 1 mesec

V Debrecen po nove medalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska plavalna reprezentanca se v torek odpravlja v Debrecen na Madžarsko, kjer želi 36 medaljam s prvih desetih tovrstnih tekmovanj dodati še kakšno novo.

Prvi slovenski favorit za medalje ostaja Ilirijan Peter Mankoč, že osemkratni evropski prvak, po medaljo odhaja tudi Koprčan Matjaž Markič, blizu prvim trem pa si želi uvrstiti tudi Triglavanka Anja Čarman. Plavalka Žita Gorenjke Radovljice Nina Cesar bo na prvenstvu nabirala izkušnje.

Kot je na novinarski konferenci razkril slovenski selektor Vlado Čermak, je imelo normo za EP kar 13 plavalcev. V zadnjem trenutku je doma ostal Triglavan Emil Tahirovič, ki se mu je v nedeljo v Eindhovnu za 13 stotink sekunde izmuznil olimpijski nastop in bo še naprej vadil v prvi vrsti za dosego olimpijske norme. Davi pa si je med potjo na trening gleženj zvila še njegova klubska kolegica Nika Karlina Petrič. Že pred tem so nastop odpovedali Jernej Godec (Ilirija), Luka Vrtovec (Branik) in Damir Dugonjič (Fužinar), ki imajo študijske obveznosti v ZDA. Zaradi poznega začetka sezone pa manjkajo tudi radovljiški plavalci Luka Turk, Anja Klinar, Sara Isakovič in Monika Močnik.

"Naša ekipa je majhna, a sem spet prepričan v uspeh. Peter Mankoč se je z vsakega tekmovanja vrnil z medaljo in ni razloga, da ne bi bilo tako tudi zdaj. Anja Čarman je v preteklosti ravno tako pokazala, da je sposobna visokih uvrstitev in poleti dokazala, da se vrača v staro formo. Pa tudi Matjaž Markič ne skriva, da gre na Madžarsko po medaljo," je pred odhodom povedal Čermak.

Želje po medalji prav tako ne skriva Mankoč, ki napoveduje kar dve odličji: "Želim si zlatih medalj na 100 m mešano in 100 m delfin, a letos kaže, da bo konkurenca skoraj lažja v delfinu. Sam verjamem, da sem sposoben v delfinu plavati hitreje kot lani, tudi hitreje od trenutno veljavnega evropskega rekorda," je dejal Mankoč. Bolj zadržan je bil z osebnim rekordom na 100 m mešano, ki ga je pred časom še samozavestno napovedoval: "Fizično sem nedvomno dovolj dobro pripravljen, vendar bo treba na tekmi združiti tudi psihološko pripravljenost. To bomo videli na tekmi. Če mi to ne bo uspelo, bo težko tudi zmagati, a nič zato. Zmagal sem sedemkrat zapored in če mi osmič ne bo uspelo, nič hudega."

Cilj Čarmanove je finale

Anja Čarman pravi, da bo uvrstitev odvisna tudi od konkurence, njen osnovni cilj pa je finale. "V finalu pa bomo potem videli kako in kaj." Triglavanka dodaja, da jo malce moti, ker je ekipa tako majhna: "Na univerzi v ZDA sem navajena na veliko ekipo in seveda podporo ob robu bazena. Vseeno upam, da se bomo tudi mi tukaj lepo ujeli." Študentka univerze SMU še pravi, da je lani poleti res napredovala, da je tudi jeseni na univerzi podirala osebne rekorde in zato zdaj že čaka, da to potrdi tudi na EP. "Zanima me samo medalja," pa pristavlja Markič, ki bo na EP potoval v četrtek.

Po več kot dveh letih in izraelski epizodi se je na novinarski konferenci predstavil tudi povratnik v slovensko ekipo Dimitrij Mancevič, trener Petra Mankoča. Slednji je nekoliko pokritiziral slovenski odnos do decembrskega evropskega prvenstva, saj je po njegovem mnenju Slovenija ena redkih držav, kjer se dela razlika med večjim in manjšim bazenom. "Pozorno spremljajte kdo od tistih, ki bodo naši tekmeci na olimpijskih igrah, manjka. Ne bo jih prav veliko in tudi tisti, ki bodo manjkali, so že nastopali v svetovnih pokalih in tam dosegali vrhunske izide." Obenem je Mancevič izpostavil pomen malega bazena za privajanje na podvodno plavanje in obrate. "Olimpijske medalje v Pekingu se bodo razdelile prav na podvodnem plavanju, ki je postal peta plavalna tehnika. 15 metrov podvodnega plavanja na vsaki dolžini bazena v skupnem nastopu predvsem v krajših disciplinah pomeni kar 30 odstotkov."

Na prvenstvu v Debrecenu bo madžarska plavalna zveza obeležila tudi 100-letnico svojega delovanja. Za letošnje tekmovanje je prijavljenih 39 držav, ki so skupaj prijavili kar 1.300 različnih nastopov. Na prvem predolimpijskem testu bo najštevilčnejša reprezentanca Francije z 41 plavalci, sledijo Velika Britanija (30), Madžarska (28), Rusija (27), Nemčija (26) in Švica (25).

Ne spreglejte