Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
17.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 17.14

8 let

V četrtek gre že zares

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Debrecenu se v četrtek začenja 11. evropsko plavalno prvenstvo v 25-metrskih bazenih.

Slovenska ekipa se je z novim bazenom, zgradili so ga lani prav za EP, že seznanila, že v četrtek pa bosta slovenske barve branila Peter Mankoč na 100 m delfin in Anja Čarman na 100 m hrbtno. Nina Cesar in Matjaž Markič, ki dopolnjujeta tokratno slovensko mini odpravo, bosta na vrsti v naslednjih dneh.

V četrtek bo na očeh v Debrecenu, drugem največjem madžarskem mestu, prav Ilirijan Mankoč, ki bo na 100 m delfin nastopil v predtekmovanju in polfinalu. Ljubljančan ne skriva, da si v petkovem finalu po lanskem srebru želi zlato kolajno. Prepričan je, da lahko doseže tudi izjemen izid: "Če se mi res vse izide, sem lahko hitrejši tudi od trenutno veljavnega rekorda." Trenutni rekorder je Srb Milorad Čavić z dosežkom 50,02, tudi lanski prvak. Ob obeh omenjenih bo med favoriti tudi Nemec Thomas Rupprath, ki je 25. novembra dosegel izid 50,73 in bil najhitrejši v novi sezoni.

Čarmanova se vrača

Za Triglavanko Čarmanovo, ki je letos poleti po daljšem obdobju spet pokazala vrhunsko formo, trend pa se je nadaljeval tudi jeseni na ameriških študentskih tekmah, bo prvi cilj na 100 m hrbtno bržkone trening pred najpomembnejšim nastopom na 200 m hrbtno. Na 100-metrski razdalji bo zanesljivo merila na polfinale, morda ji bo tam z izjemnim nastopom uspel tudi preboj med najboljšo osmerico. Glavne favoritinje bodo nesporno lanska zmagovalka Francozinja Laure Manaudou, nemška prvakinja Janine Pietsch, lani srebrna Ukrajinka Irina Amšenikova, bronasta Izraelka Anna Gostomelsky, pa hrvaška svetovna rekorderka na 50-metrski razdalji Sanja Jovanović.

Markič z visokimi pričakovanji

Plavalko Žita Gorenjke Radovljice Nino Cesar prvi nastop čaka v petek, ko se bo na 800 m prosto skušala zavihteti vsaj med najboljših 16 in upravičiti pot na Madžarsko, Matjaž Markič pa bo nastope začel v soboto, ko v svojem edinem nastopu - 50 m prsno -, odkrito napoveduje boj za kolajno. Markič je osvojil bron na tovrstnem tekmovanju leta 2005 v Trstu, lansko tekmovanje pa je izpustil.

V četrtek bodo prireditelji podelili prvih osem kompletov odličij - na 400 m prosto, 200 m hrbtno, 200 m mešano, 50 m prosto in 4 x 50 m prosto za moške ter na 200 m mešano, 200 m delfin in 50 m prsno za ženske.

Za 35.000 evrov denarnih nagrad

Evropska plavalna zveza (LEN) je tudi tokrat za najboljše pripravila denarne nagrade. Na EP bo LEN razdelila 35.000 evrov. LEN bo v moški in ženski konkurenci za najboljša izida namenila po 5000 evrov, za drugega 3000, za tretjega 2000 in za mesta od štiri do sedem v vsaki konkurenci po 1500 evrov. Po 1500 evrov bosta dobila tudi plavalca, ki bosta proglašena za najboljša novinca oziroma mlada plavalca na prvenstvu.

Ne spreglejte