Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
1. 3. 2016,
14.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bohinj kajak kanu Franc Kramar Jošt Zakrajšek

Torek, 1. 3. 2016, 14.47

7 let, 12 mesecev

V Bohinju bodo morali plačati za veslanje, kako pa je s tem v tujini?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V zadnjem času je bilo veliko slabe volje zaradi novega plovbnega režima v Bohinju. Nov odlok, ki še ni začel veljati, pravi, da bo treba v prihodnje plačevati pristojbino za veslanje po jezeru.

Nov plovbni režim v Bohinju uvaja vstopno-izstopna mesta. Po novem bodo morali vsi, ki bodo želeli veslati po Bohinjskem jezeru, plačati dnevno pristojbino. Dnevna pristojbina za uporabo vstopno-izstopnih mest bo stala dva evra, za letno pristojbino pa bo treba plačati dvajset evrov. Podobne ukrepe naj bi v kratkem sprejeli tudi na Blejskem in Cerkniškem jezeru.

Tem ukrepom glasno nasprotujejo vsi ljubitelji veslanja, zato so pred časom v Bohinju protestirali in šli še na zadnjo brezplačno vožnjo po jezeru. Medijsko je bil zelo dejaven tudi ekstremni kajakaš Marin Medak, ki nam je zaupal, da bodo vztrajali do konca. Glavne težave ne vidi v samem odloku, ki so ga sprejeli v Bohinju, ampak v zakonu, ki jim to omogoča.

Poklicali smo nekaj ljudi, ki pogosto veslajo po jezerih, tudi v tujini. Ti so nam iz prve roke povedali, kakšne izkušnje imajo onstran meja.

Na Belem jezeru plačajo 2,5 evra, a ...

Naš prvi sogovornik je bil Janez Skok, nekdanji vrhunski kajakaš na divjih vodah, ki že od leta 1992 organizira izlete, tudi po tujini. "Lahko vam povem, da vsako leto veslamo po Vrbskem jezeru (Avstrija), Belem jezeru (Avstrija), Osojskem jezeru (Avstrija) in nikjer nič ne plačujemo. Če sem povsem iskren, na Belem jezeru plačamo 2,5 evra na osebo, vendar smo tam kot gostje kampa in ti zagotavljajo parkirno mesto, prho in stranišča. Vse skupaj je zelo lepo urejeno," nam je uvodoma povedal Janez Skok.

Skok, ki je leta 1992 nastopil na olimpijskih igrah v Barceloni, priznava, da so želeli nenavadne ukrepe sprejemati tudi v tujini. Pri tem je izpostavil Benetke: "Dolga leta smo obiskovali Benetke in veslali po kanalih. Lani se je kot strela z jasnega zgodilo, da so za dva meseca zaprli kanale in prepovedali veslanje po Benetkah." Danes temu ni več tako. Veslanje v Benetkah je brezplačno. Veslanje po kanalih pa je prepovedano med prazniki od 8. do 15. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure.

Če bodo odstranili progo, nima tam kaj iskati

Trenutno naš najboljši kajakaš na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je svojo formo velikokrat pilil v tujini – v Nemčiji, Španiji, Italiji, Avstraliji … "Če se spominjam za nazaj, nikjer nisem plačeval za treninge na jezeru," nam je povedal Zakrajšek, ki meni, da se v Bohinju stvari niso lotili na pravi način. "Mene to, da je treba plačati, še ne moti toliko. Bolj me moti to, na kakšen način so se lotili tega, povrhu vsega pa sem prebral, da kajakaši vodo najbolj onesnažujemo. To ni res. Če bodo ven vzeli še proge, potem na Bohinjskem jezeru nimam več kaj iskati, saj ne bom mogel opravljati treninga," je razočarano razlagal slovenski kajakaš na divjih vodah, ki bo letos lovil kvoto za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Podobne izkušnje ima tudi nekdanji tekmovalec, danes pa uspešen trener Jernej Regent Župančič. "Jaz v življenju še nisem plačal za veslanje po jezeru. Tudi proge na jezerih se zelo redko plačuje. V spominu imam, da smo morali nekje za progo plačati dva evra na dan, in vse skupaj je bilo zelo lepo urejeno. Morda je treba kje plačati, pa jaz ne vem za to."

Primere je treba iskati s povečevalnim steklom

Avanturist in ekstremni kajakaš Marin Medak je bil v času sprejemanja odloka zelo dejaven, udeležil se je tudi protesta v Bohinju. "S povečevalnim steklom je treba iskati primere, kjer je treba plačati pristojbino. V Veliki Britaniji jih je nekaj, ampak tam je večina jezer v zasebni lasti, eno izmed njih je Llyn Tegid v Snowdonia National Parku. Tam je treba plačati lastniku, vendar točnih cen ne poznam. Plačati je treba tudi v nacionalnih parkih, vendar mora tam za vstop plačati vsak obiskovalec. V bližnji okolici ne poznam jezera, kjer bi moral plačati za dostop," nam je povedal Medak, ki je leta 2012 skupaj s štirimi kolegi preveslal okrog 4.700 kilometrov. Veslali so čez Atlantski ocean s Kanarskih otokov do Barbadosa.

Župan Bohinja: Prepričani smo, da bomo lahko nadzorovali vse skupaj

Župan Bohinja Franc Kramar je v preteklosti večkrat omenil, da želijo s tem odlokom narediti red na jezeru. Pa ga bodo lahko? "Prepričani smo, da bomo lahko nadzorovali vse skupaj in da se bo ta odlok dalo izvajati. Treba je vedeti, da je Bohinjsko jezero v območju Triglavskega narodnega parka. Z raznimi akcijami se že leta trudimo, da bi Bohinjsko jezero razbremenili prometa," nam je povedal Kramar. Dodal je, da bodo vse skupaj nadzorovali pooblaščeni inšpektorji za celinske vode in občinsko redarstvo.

Pa je na Bohinjskem jezeru res takšna gneča, da je treba omejiti vodne športe? "Če bi si prišli lani kakšen konec tedna pogledat, kaj vse je plavalo na Bohinjskem jezeru … To je referenčno jezero, kar pomeni, da so aktivnosti na njem omejene zakonsko, ne z odlokom. Pravzaprav smo s tem odlokom pomagali vsem tistim, ki želijo še naprej uživati v vodnih športih."

Boje za tekme in treninge, ne pa vse leto

Slovenski reprezentant na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je dejal, da sam, če bodo umaknili proge, v Bohinju ne bo imel več kaj iskati. Za zdaj se ni še nič zgodilo, kot pravi župan, je še prekmalu, da bi govorili o tem. "Najprej moramo počakati, da začne odlok veljati. Do zdaj nismo odstranili še nobene proge, smo bili pa opozorjeni, da so boje moteče. V času tekmovanj in treningov so lahko nameščene, ne morejo pa biti vse leto na vodi," je še dejal Kramar.

Občina je v sodelovanju s Kajakaško zvezo Slovenije šla naproti slovenskim tekmovalcem. Zveza je namreč želela, da se slovenskim reprezentantom omogoči trening na jezeru. Tekmovalci do 18. leta lahko veslajo brezplačno, člani Kajak kanu kluba Bohinj pa imajo 50-odstotni popust. Pa bodo najboljši slovenski in tuji kajakaši na mirnih vodah še vedno prihajali, če na jezeru ne bo proge?

Ne spreglejte