Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2020,
18.08

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

Natisni članek

no ad Janez Kocijančič smrt Olimpijski komite Slovenije

Ponedeljek, 1. 6. 2020, 18.08

3 leta, 10 mesecev

V 79. letu starosti umrl Janez Kocijančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24
Janez Kocijančič | Janez Kocijančič je umrl v 79. letu starosti. | Foto Sportida

Janez Kocijančič je umrl v 79. letu starosti.

Foto: Sportida

Po hudi bolezni je malo po 17. uri v Ljubljani umrl dolgoletni športni funkcionar ter nekdanji politik in gospodarstvenik Janez Kocijančič. Star je bil 78 let. V nekdanji Jugoslaviji je bil Kocijančič med drugim minister v vladi Staneta Kavčiča in direktor Adrie Airways. Po osamosvojitvi, natančneje od leta 1993 do 1997, je bil predsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD), predhodnice današnje stranke SD, in poslanec državnega zbora. Od leta 1991 do leta 2014 je bil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Janez Kocijančič
Sportal Slovo cenjenega gospoda, ki ga je Slovenija premalo izkoristila

Janez Kocijančič se je rodil 20. oktobra 1941 v Ljubljani. Leta 1965 je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti, kjer je pozneje tudi magistriral (1974) in doktoriral (2010). V nekdanji Jugoslaviji je bil predsednik univerzitetnega odbora Zveze študentov ljubljanske univerze (1961–1963), predsednik Centralnega komiteja Zveze mladine Slovenije (1966–1968) in predsednik Zveze mladine Jugoslavije (1968–1971).

Bil je tudi minister v vladi Staneta Kavčiča. Kot tesni Kavčičev sodelavec je bil odstranjen s političnega prizorišča po padcu njegove vlade leta 1973. Od takrat je deloval v gospodarstvu. Najprej je vodil podjetje Interexport, od leta 1982 do leta 1993 je bil direktor letalske družbe Adria Airways, ki je lani končala v stečaju.

Janez Kocijančič.
Novice Komunist ali liberalec? Stric iz ozadja ali svetovalec? Kdo je Janez Kocijančič?

Predsednik ZLSD, poslanec državnega zbora in soustanovitelj Foruma 21

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki jih je v Jugoslaviji zaznamovala liberalnejša politika Zveze komunistov, se je vrnil v politiko, kjer je tesno sodeloval z Milanom Kučanom. V politiki je bil aktiven tudi po padcu nekdanje skupne države in osamosvojitvi Slovenije.

Janez Kocijančič je bil v politiki aktiven tako v času nekdanje skupne države kot tudi po osamosvojitvi Slovenije. | Foto: STA , Janez Kocijančič je bil v politiki aktiven tako v času nekdanje skupne države kot tudi po osamosvojitvi Slovenije. Foto: STA ,

Ko se je Zveza komunistov Slovenije – Stranka demokratične prenove leta 1993 združila z Delavsko stranko, Socialdemokratsko unijo (SDU) ter dvema močnima skupinama iz tedanje Socialistične stranke in Demokratične stranke upokojencev ter se preimenovala v Združeno listo socialnih demokratov, je Kocijančič postal njen predsednik.

Po končanem mandatu leta 1997 ni več kandidiral za predsednika stranke. Na mestu predsednika stranke ga je nasledil Borut Pahor. Leta 1993 je postal član prvega državnega zbora Republike Slovenije. Leta 2004 je bil med soustanovitelji političnega društva Forum 21. Kot predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije je več let vodil tudi svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Janez Kocjančič.
Sportal Kocijančič še naprej na podpredsedniškem stolčku Fis

Dolgoletni prvi mož olimpijske družine

Janez Kocijančič je bil v slovenski javnosti znan tudi kot dolgoletni športni funkcionar. Kot član Kavčičeve vlade je že leta 1972 potoval na olimpijske igre v München in bil nato v različnih vlogah prisoten na vseh preostalih igrah, vključno z zadnjimi zimskimi leta 2018 v Pjongčangu.

Najtesneje je bil vpet v smučarski svet. Nekaj časa tudi kot predsednik jugoslovanske in slovenske smučarske zveze, že leta 1981 pa je postal član predsedstva Mednarodne smučarske zveze. V zadnjih mandatih je bil celo podpredsednik.

Janez Kocijančič je bil v slovenski javnosti znan tudi kot dolgoletni športni funkcionar. Olimpijske komite Slovenije je vodil 23 let. | Foto: Vid Ponikvar Janez Kocijančič je bil v slovenski javnosti znan tudi kot dolgoletni športni funkcionar. Olimpijske komite Slovenije je vodil 23 let. Foto: Vid Ponikvar

Leta 1991 je postal prvi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Krovno slovensko športno organizacijo pa je vodil vse do leta 2014, ko ga je nasledil Bogdan Gabrovec. Takrat mu je OKS namenil tudi vlogo častnega predsednika.

Po osamosvojitvi je odigral eno od ključnih vlog, da je Smučarska zveza Slovenije postala polnopravna članica Mednarodne smučarske zveze, kar pomeni, da so lahko slovenski tekmovalci že jeseni leta 1991, torej še pred osrednjim valom mednarodnih političnih priznanj, začeli nastopati pod zastavo nove države. Posledično je nato Slovenijo pod svoje okrilje sprejel tudi MOK, tako da je slovenska reprezentanca leta 1992 v Albertvillu prvič nastopila kot samostojna. Kocijančič je bil tedaj vodja delegacije.

Od leta 2017 je bil Kocijančič tudi predsednik združenja evropskih olimpijskih komitejev.

janez Kocijančič
Sportal Kocijančič še naprej v svetu Fisa
Janez Kocijančič
Sportal Slovenci osvajajo Evropo: lani Čeferin, letos Kocijančič
Enzo Smrekar
Sportal "Cirkus" za 16 milijonov evrov in pogled proti Kocijančičevim čevljem

Pahor: Bil je ugledna osebnost slovenskega političnega in športnega prostora

Na Kocijančičevo smrt se je že odzval predsednik republike Borut Pahor. "Ob smrti Janeza Kocijančiča, ugledne osebnosti slovenskega političnega in športnega življenja, v imenu države in v svojem osebnem imenu izražam družini iskreno sožalje," je prek družbenega omrežja Twitter sporočil predsednik države.

"Umrl je Janez Kocijančič. Človek, ki je z generacijo naprednih politikov gradil temelje samostojne in samozavestne Slovenije. Prenovitelj socialne demokracije in športni delavec, na katerega bomo vedno ponosni. Iskreno sožalje družini," je prek Twitterja sporočila začasna predsednica SD Tanja Fajon.

Odhajajoči predsednik SD Dejan Židan je prek Twitterja sporočil: "Dragi Janez! Hvala ti za vse! Pogrešal te bom!" Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pa je na Twitterju zapisala, da se je poslovil velik človek slovenskega športa in družbenega življenja. "Slava njegovemu spominu, družini pa iskreno sožalje," je poudarila Pivčeva.

Na smrt Janeza Kocijančiča se je odzvala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. "Janeza Kocijančiča sem osebno spoznala leta 2004 med pisanjem doktorske naloge na temo vloga države pri reševanju problema dopinga v vrhunskem športu. Bil je odločen, načelen, zahteven in vedno spoštljiv sogovornik, čeprav se mnogokrat tudi nisva strinjala," je za STA dejala Kustečeva. "Prav takega se spominjam iz časov mojega dela v parlamentu. Ko sem odhajala, mi je rekel, da bi morala ostati. Nisva se več uspela videti, a spomin na Janeza Kocijančiča, njegove predirno modre oči ter tok njegovih misli ostaja kot živ spomin včerajšnjega in jutrišnjega dne," je dodala ministrica.

Ne spreglejte