Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
13.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 26. 2. 2015, 13.27

6 let, 7 mesecev

Umrl je alpinist in glasbenik Urban Golob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za posledicami dolgotrajne bolezni je v 46. letu starosti danes umrl Urban Golob, človek, ki se je zapisal alpinizmu in ga absorbiral v vseh mogočih pogledih.

Urban Golob, magister sociologije kulture in geografije, je bil zadnja leta urednik alpinističnega spletnega portala Friko.si, dolga leta pa je bil tudi urednik fotografije pri reviji Grif. Bil je inštruktor športnega plezanja, alpinistični publicist in fotograf, ki je leta 2000 ovekovečil podvig Dava Karničarja, ko je kot prvi v zgodovini neprekinjeno smučal z Everesta.

Bil je tudi glasbenik, med letoma 1994 in 2000 je bil bobnar pri Vladu Kreslinu in skupini Mali bogovi, aktiven pa je bil tudi v alpinistični zasedbi Godba vertikale.

Lani je pri založbi Sanje izšla njegova avtobiografska knjiga z naslovom Na beli steni, v kateri se prepletata dve avtobiografski zgodbi: zgodba o odpravi in vzponu na še neosvojeni himalajski vrh Peak 41 in zgodba o otroštvu, ki ga je zaznamovala huda bolezen. Zaradi raka mehkega neba je namreč Golob velik del otroštva med svojim osmim in dvanajstim letom preživel v bolnišnici.

Novica je močno pretresla alpinistično srenjo, Urbanove tesne prijatelje in sodelavce. Za naš medij se je odzval Peter Mikša, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Plezalnega kluba Rogaška Slatina, planinec, alpinist, alpinistični inštruktor, športni plezalec in inštruktor športnega plezanja. "Urbanu je bolezen v zgodnjem otroštvu dala možnost gledanja na ta svet iz druge perspektive in mu ponudila zavedanje, kaj je pomembno v življenju," je zapisal Peter Mikša in dodal: "Urban je bil krasen sodelavec pri soustvarjanju knjige Zgodovina slovenskega alpinizma in urednikovanju portala friko.si, kjer je še posebej do izraza prišlo njegovo izjemno poznavanje novejše alpinistične in športno-plezalne zgodovine."

Ne spreglejte