Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2013, 10.07

8 let

Tjaša Šeme odhaja: bodoča mamica končala kariero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dolgoletna slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Tjaša Šeme, večkratna državna in pokalna prvakinja Slovenije, zadnja leta najboljša slovenska telovadka, je končala kariero.

Za njo bo bržčas nekaj let zevala luknja, dokler ne dorastejo mlajše tekmovalke, tudi športnici leta 2012 Špela Kratochwill in Karmen Petan. Na mednarodni sceni je bila Šemetova vedno znana kot izjemno elegantna in izrazna telovadka z zelo zanimivimi koreografijami in atraktivnimi sestavami z vsemi štirimi orodji, za kar sta najbolj zaslužni njeni dolgoletni trenerki Lena Jakubovska in Lena Salaujova. Slovela je tudi po tem, da je znala zelo dobro uskladiti težine s telesom z odličnim ravnanjem z rekviziti, na tekmovalnem tepihu pa pokazala tudi izjemno zrelost. V ritmični gimnastiki je vedno zelo uživala, posebej je blestela s kiji.

Pri 26 letih se je odločila za konec kariere z bogato zbirko kolajn z najrazličnejših tekmovanj. Svoje izjemne uspehe je kovala pod vodstvom trenerk Jakubovske in Salaujove v ljubljanskem klubu Narodni dom.

Poleg tega, da je večkratna slovenska državna in pokalna prvakinja, je tudi vzornica številnim mladim slovenskim ritmičarkam, ki se zgledujejo po njej in si iz dneva v dan na treningih prizadevajo, da bi nekoč žele podobne uspehe ali jih celo presegle. Vedno si vzame čas za mlada dekleta in z veseljem predaja bogate izkušnje mlajšim generacijam.

"Moja kariera vrhunske športnice je bila dolga 18 let, polna vzponov in padcev, pri tem pa so mi ogromno pomagali domači in tudi obe trenerki Leni. Brez njihove pomoči nikoli ne bi prišla do vsega tega, kar sem dosegla. Za največji uspeh v karieri bi izpostavila že samo uvrstitev na svetovnem prvenstvu med ozek krog telovadk s pravico do nastopa na predolimpijskem turnirju v Londonu. In tudi to, da sem tam kljub resni poškodbi gležnja stisnila zobe in odtekmovala korektno, čeprav še tik pred nastopom nismo vedeli, ali mi bo uspelo," je o športni poti povedala telovadka Narodnega doma Tjaša Šeme in dodala: "Pa tudi to, da sem bila zadnja leta najboljša slovenska tekmovalka, kar mi je veliko pomenilo."

In če si bo morda najbolj v karieri zapomnila prav predolimpijsko izkušnjo, pa je vedno najraje tekmovala pred domačimi navijači: "Najraje sem tekmovala pred domačim občinstvom, moj klub Narodni dom vsako leto prireja najmočnejši mednarodni turnir na slovenskih tleh, MTM Narodni dom. Za vedno si bom zapomnila, kako je bilo neverjetno lepo tekmovati pred tako množico, ko so vsi navijali zame in me spodbujali, večkrat tudi ponesli do še večjega uspeha."

Šemetova dolgih ur, ki jih je v 18 letih preživela v telovadnici, ne bo pogrešala: "Najbolj bom pogrešala punce in obe trenerki, druženje, tekme, ko smo dekleta vedno kaj ušpičila, same dvorane in dolgih ur treningov najbrž ne. Zaradi ritmike sem prepotovala ogromno sveta, spoznala veliko novih ljudi in kultur ter sklenila ogromno prijateljstev. Verjamem, da bom v prihodnje prepotovala tudi tiste konce sveta, kjer še nisem bila."

Tudi v prihodnje bi rada ostala povezana z ritmično gimnastiko, zelo jo zanima trenersko delo, a že pred tem jo najprej čaka nov izziv, saj s fantom predvidoma aprila pričakujeta otroka. "Brez ritmične gimnastike si ne znam predstavljati življenja. Tudi zato že zdaj učim mlajša dekleta in z njimi delim svoje znanje. Gre mi dobro in upam, da mi bo šlo še bolje. Ne želim se povsem odklopiti od športa," je dejala simpatična telovadka in poudarila: "Vse življenje se vidim v tem športu. Želim pomagati mlajšim, predvsem v psihološkem smislu. Dekleta so sposobna, a ko pridejo v puberteto, nekako ne znajo narediti koraka naprej. Sama sem ena redkih, ki ji je uspel ta korak, zato mislim, da jim lahko s svojimi izkušnjami veliko pomagam."

Ne spreglejte