Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 9. 2016,
13.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Eva Terčelj kajak kanu

Nedelja, 4. 9. 2016, 13.19

6 let, 6 mesecev

Kajak, kanu na divjih vodah, Praga

Terčeljeva priveslala na zmagovalni oder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Kajakašica Eva Terčelj je v finalu predzadnje tekme sezone svetovnega pokala kajakašev in kanuistov v slalomu na divjih vodah v Pragi zasedla tretje mesto. Zmagala je Nemka Ricarda Funk, druga je bila Brazilka Ana Satila (+2:16), Terčeljeva pa je zaostala 2,78 sekunde. Svetovni pokal se bo končal konec prihodnjega tedna v Tacnu.

Štiriindvajsetletna Terčeljeva je dokaj slabo začela finalni nastop, pri prvem merjenju je za tedaj vodilno Satilo zaostajala že za več kot pet sekund. Poleg tega je imela še dotike v petih, dvanajstih in sedemnajstih vratcih, zaključek pa je odpeljala izvrstno in bila takoj po nastopu druga za Satilo. Ta je imela dva dotika in je vodila vse do nastopa Funkove, ki je začela nastop kot zadnja. Kljub trem dotikom je Nemka, vodilna v skupnem seštevku pokala, zanesljivo zmagala.

Finalne vožnje, pa tudi že prej polfinalne, so se izkazale za zelo zahtevne, saj so praktično vse tekmovalke delale napake in nabirale kazenske sekunde. V finalu kajakašic je izmed deseterice tako le ena s progo opravila brez dotikov, v polfinalu pa izmed tridesetih le sedmerica.

Kragljeva po pregledu posnetka brez finala

Terčeljeva je bila v polfinalu četrta, za Funkovo, ki je bila najhitrejša, je zaostala 4,26 sekunde. Druga slovenska kajakašica Urša Kragelj je bila 12. in je za 0,59 sekunde zgrešila finale deseterice, imela je dva dotika, enega več od Terčeljeve. Slednja je nastopila na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu (13.), za letošnje OI v Riu de Janeiru pa je izgubila slovenski kvalifikacijski dvoboj s Kragljevo, ki je bila v Riu deveta.

Urša Kragelj je ostala brez finala. | Foto: Vid Ponikvar Urša Kragelj je ostala brez finala. Foto: Vid Ponikvar

Ko je Kragljeva tokrat na Vltavi priveslala v cilj, je bila z enim dotikom sprva uvrščena na šesto mesto, a je ob njenem imenu takoj zasvetila zvezdica, kar je pomenilo, da so sodniki znova pregledali posnetek njene vožnje in preverjali morebitni dotik vratc. Kmalu je poslalo jasno, da je naredila napako tudi pri petih vratih, in s štirimi kazenskimi sekundami je padla za dve mesti, na osmo, na vrhu pa je bilo še sedem vrhunskih tekmovalk. Nekatere izmed njih so imele na progi velike težave, tako da so precej zaostale za Kragljevo, a na koncu je vseeno ostala tik pred vrati finala.

Božič in Taljat zgrešila vratca

Veliko bolj kot Kragljeva sta med dvojci za finalom zaostala kanuista Sašo Božič in Luka Taljat. Zgrešila sta 21. vratca in imela še tri dotike ter sta z 56 kazenskimi točkami zasedla predzadnje, 19. mesto med polfinalisti. Pri enajstih vratih sta se skoraj prevrnila,

Zmagala sta aktualna olimpijska zmagovalca Slovaka Peter in Ladislav Škantar, druga sta bila Nemca Robert Behling in Thomas Becker, tretja pa Čeha Ondrej Karlovsky in Jakub Jane.

Za konec še v Tacen

Letošnja serija tekem za svetovni pokal se bo zaključila prihodnji konec tedna v Sloveniji, ko bodo tudi delili dvojne točke za skupni seštevek svetovnega pokala. Kvalifikacije bodo na sporedu v petek, 9. septembra, v soboto in nedeljo pa bodo sledile polfinalne in finalne preizkušnje kanuistov, kanuistk in kajakašev ter kajakašic in dvojcev.

Ne spreglejte