Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 6. 2023,
15.52

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

kajak Ajda Novak Tine Kancler Vid Kuder Marušič Eva Terčelj

Nedelja, 4. 6. 2023, 15.52

11 mesecev

Tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah (Augsburg)

Terčeljeva in Kuder Marušič najvišje od Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Eva Terčelj | Eva Terčelj je z 12. mestom poskrbela za najvišjo slovensko uvrstitev dneva. | Foto Kajakaška zveza Slovenije

Eva Terčelj je z 12. mestom poskrbela za najvišjo slovensko uvrstitev dneva.

Foto: Kajakaška zveza Slovenije

S tekmami kajakaškega krosa se je v Augsburgu zaključila prva tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. V zadnji disciplini je nastopila četverica Slovencev, najvišje pa sta bila Eva Terčelj na 12. in Vid Kuder Marušič na 13. mestu, oba sta se prebila do četrtfinala.

Urša Kragelj
Sportal Ob iskanju službe se je prijavljala na vse mogoče

Mednarodna kajakaška zveza je v letošnjem letu uvedla nov tekmovalni urnik na tekmah svetovnega pokala, tako da se slalomski del začne že v četrtek s kvalifikacijami, nedelja pa je v celoti namenjena kajakaškemu krosu.

Na uvodni tekmi svetovnega pokala sta se v najmlajši divjevodaški disciplini, ki bo prihodnje leto prvič del olimpijskega sporeda, najvišje prebila Eva Terčelj in Vid Kuder Marušič.

Terčeljeva je napadala iz ozadja

V kvalifikacijah je bila najboljša v svoji skupini. | Foto: Nina Jelenc V kvalifikacijah je bila najboljša v svoji skupini. Foto: Nina Jelenc Terčeljeva je lansko sezono sklenila na stopničkah v skupnem seštevku svetovnega pokala v kajakaškem krosu, letošnjo sezono pa je odprla s končnim 12. mestom. Ljubljančanka je namreč v tekmah na izpadanje obstala v četrtfinalni fazi tekme. Iz kvalifikacijske faze je v četrtfinale napredovala z zmago v svoji skupini, a v drugem krogu bojev na izpadanje sta bili od Slovenke boljši Italijanka Stefanie Horn in Ukrajinka Viktoriia Us (iz skupinskih bojev v naslednjo fazo napredujeta dva najhitrejša čolna).

"Zelo je šlo na tesno. Disciplina krosa je res nepredvidljiva. Skozi celotno progo sem se poskušala preriniti v ospredje, na koncu mi je skoraj uspelo. Izkoristiti moraš vsak trenutek in se boriti do konca. V osmini finala sem imela morda celo najslabšo startno pozicijo in sem napadala iz ozadja. Na odločitve ostalih tekmovalk ne moreš vplivati in jih predvideti, v tistem trenutku se je zame najbolje razpletlo, saj sem znala izkoristiti priložnost. V vsakem krogu se moraš pripraviti na novo in poskušati sprejemati čim boljše odločitve," je povedala Terčeljeva.

V prvi fazi tekem na izpadanje je veslala Ajda Novak, a tu tudi obstala. Lanska dobitnica bronaste kolajne na EP v kajakaškem krosu je morala v prvi borbi na izpadanje premoč priznati Čehinji Veroniki Vojtovi in Francozinji Angele Hug.

V finalu se je zmage veselila Italijanka Stefanie Horn, druga je bila Brazilka Ana Satila, tretja pa predstavnica Andore Monica Doria Vilarrubla.

V četrtfinalu je bila zanj usodna napaka

Tudi Vid Kuder Marušič je zmagal v svoji kvalifikacijski skupini. | Foto: Nina Jelenc Tudi Vid Kuder Marušič je zmagal v svoji kvalifikacijski skupini. Foto: Nina Jelenc V moški konkurenci je do 13. mesta prišel Kuder Marušič. Tudi on je enako kot Eva Terčelj zmagal v svoji kvalifikacijski skupini na izpadanje ter se tako prebil v četrtfinale, kjer pa je nato tudi zaključil svoje nastope. Na progi je storil napako, tako da je bil v četrtfinalni skupini četrti, skupno pa se je uvrstil na 13. mesto.

"S kvalifikacijami sem bil zadovoljen. Proga je nekoliko daljša, kot je običajno na svetovnih pokalih. Običajno je dolga približno 60 sekund, danes so jo najboljši preveslali v malo manj kot 80 sekundah. Že prvega nastopa se je bilo potrebno lotiti taktično in ne potrošiti vseh moči v zgornjem delu. Vožnja mi je uspela kar solidno. Cilj je bil, da se uvrstim med 20 najboljših in nadaljujem tekmo v osmini finala, s prvim mestom sem cilj celo presegel," je bil s kvalifikacijami zadovoljen Vid Kuder Marušič.

Dobra vožnja mu je še povečala apetite, a v četrtfinalu se mu ni izšlo, kot bi si želel: "V četrtfinalu smo bili vsi štirje zelo skupaj. Dva sva se odločila za desni protitok, dva sta šla v levega. Več sem tvegal, poskušal sem iti višjo linijo, a sem bojo slabo odbil okoli glave. Šla je po napačni strani glave, tako da nisem imel možnosti karkoli rešiti. Želel sem si več. Po vsakem koraku, ki ga narediš, imaš cilj, da prideš v naslednji krog. Upam, da bo šlo naprej še boljše."

V kvalifikacijskih vožnjah na čas je nastopil tudi Tine Kancler, a obstal v tej fazi tekmovanja. V končni razvrstitvi je bil 29. V finalu tekem na izpadanje je bil najboljši Francoz Benjamin Renia, drugi je bil Švicar Martin Dougoud, tretji pa Britanec Joseph Clarke.

Slalomisti so že odpotovali v Prago, kjer jih med četrtkom in nedeljo čaka druga tekma za svetovni pokal, nato pa se karavana seli v Ljubljano, ki bo najboljše slalomiste sveta gostila med 15. in 18. junijem.

Alja Kozorog
Sportal V polfinale štirje kanuisti in kanuistke, kajakaši in kajakašice obstali v polfinalu
Žiga Lin Hočevar
Sportal Slalomisti na divjih vodah konec tedna v Augsburgu, med njimi tudi 15-letnik
Ne spreglejte