Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2022,
21.24

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Maruša Štangar Lucija Hribar Jože Čeper Denis Bola Ujčič Andraž Krapež Zala Trtnik Tjaša Kysselef Tadeja Petrič Sredozemske igre 2022

Sreda, 29. 6. 2022, 21.24

1 leto, 9 mesecev

Sredozemske igre, 29. junij

Maruša Štangar Sloveniji priborila tretje, Andraž Krapež pa četrto odličje na SI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Maruša Štangar, Si 2022 | Tretje odličje na SI je Sloveniji priborila Maruša Štangar.  | Foto OKS/Aleš Fevžer

Tretje odličje na SI je Sloveniji priborila Maruša Štangar.

Foto: OKS/Aleš Fevžer

Judoistka Maruša Štangar je osvojila bronasto medaljo na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu v kategoriji do 48 kg. V odločilnem dvoboju za tretje mesto je z ipponom premagala Sofio Pettito in osvojila tretje slovensko odličje na teh SI. Badmintonist Andraž Krapež pa je zbirko slovenskih medalj zvečer še obogatil. 

"Vrnila sem se po dolgem času na tekmovalni tatami, po lanskih olimpijskih igrah sem morala na operacijo kolena in rame. Bilo se je težko vrniti, to je bil tudi največji namen SI, da pridem nazaj. Pokazalo se je, da bom morala še veliko delati, moči mi primanjkuje, a sem vesela medalje, ki je velika spodbuda za naprej," je bila zadovoljna Štangarjeva.

Bila je veliko bolj dejavna tekmica, v začetku predzadnje minute je Italijanka vendarle dobila opomin. A je do prve točke tik pred začetkom zadnje minute prišla Pettitova.

Petdeset sekund pred koncem je Slovenka z novo akcijo izenačila na 1:1 in dvoboj se je odločal v dodatku, v katerem je Štangarjeva drugič prišla do končnega prijema in se je začelo odštevanje. Prvič se je Italijanka ob koncu rednega dela dvoboja izvila, drugič pa je Štangarjeva držala tekmico do konca in slavila zmago.

"Kondicijsko sem bila boljša od Italijanke. Začela je popuščati, zelo hitro in sem imela prednost. A sem naredila napako in padla na wazari, pa se hitro tudi vrnila. Imela sem jo že v zaključnem prijemu, pa je na koncu ušla. Tu se je videlo, da mi manjka malo moči."

Kljub temu, da je bila tekmica v samem zaključku v prednosti z 1:0, pa ni podvomila, da lahko osvoji bron. "Videla in čutila sem, da sem v prednosti. Treba je bilo to le še uresničiti, kar ni vedno lahko. Judo je nepredvidljiv, ena napaka hitro vzame vse, sem vesela, da moja tokrat ni pustila posledic."

V Minsku je bila leta 2019 tretja na EP za največji članski uspeh doslej. "Sem si oddahnila po borbi, ker sem nekako 'napraskala' do medalje, čeprav nisem tam, kjer bi si želela biti. Želim si še kakšno medalje na EP, na SP je še nisem osvojila, pa še kvalifikacijsko obdobje za olimpijske igre v Parizu 2024 se je začelo. Pred mano je kar težko obdobje," je zaključila Štangarjeva.

David Štarkel je v kategoriji do 60 kg izgubil z wazarijem uvodni dvoboj s Sircem Suleimanom Al Refaijem, Tudi v kategoriji do 52 kg Anja Štangar ni uspela premagati svoje prve tekmice, Alžirke Faize Aisahine.

Andraž Krapež bronast v badmintonu

Andraž Krapež je osvojil bronasto medaljo v badmintonu. V polfinalu je izgubil z 0:2 proti Špancu Luisu Enriqueju Penalverju Perreiri, tekme za bron pa ne igrajo.

Krapež si je odličje priboril že v četrtfinalu, ko je z 2:1 premagal Italijana Fabia Caponia. To je četrta slovenska medalja na teh SI, po zlatu namiznoteniške ekipe tretji bron.

Drugo medaljo na SI Sloveniji priborila Tadeja Petrič 

Balinarka Tadeja Petrič je osvojila drugo slovensko medaljo na sredozemskih v Alžiriji po zlati namiznoteniški ekipi. V Oranu je v boju za bron s 24:18 v natančnem zbijanju premagala Hrvatico Carrolino Bajrić. V gimnastiki sta bili v finalih na orodjih dve Slovenki četrti.

Tadeja Petrič je zadnji slovenski balinarski nastop na teh OI zaključila z edino medaljo po dveh četrtih mestih v torek. Boj za tretje mesto je začela z zadetim balinom, tekmica je dvakrat zgrešila in Petričeva je le še nadaljevala do zmage. 

"Začela sem umirjeno, a sem bila zelo nervozna, kar se navzven sicer ni videlo. Prvič sem tekmovala v dvoboju, prej je bila tekma četverice za razvrstitev, bilo je zelo drugače. Že takoj prvič sem dosegla petico in sem bila zelo vesela. Potem je šlo lepo naprej," je uvod strnila Petričeva.

Zlato na SI v tej disciplini je z dekliškim priimkom Sodec že osvojila v Mersinu leta 2013. Tokrat ji je v torkovem polfinalu spodletelo, da bi se prebila v veliki finale, a je zbrala dovolj za nastop v zanjo odločilni partiji iger.

Po vodstvu z 12:8, 16:11, 20:11 in 24:14 si je že pred koncem petminutnega nastopa zagotovila odličje. "Že pred zadnjim metom sem zmagala, so se mi malo zatresle noge tedaj. Veselje je bilo takoj prisotno. Začetna prednost mi je pomagala. Lažje je bilo iti naprej, a ni bilo enostavno, do sredine 'tepiha' mi je sledila, a sem lepo zadevala."

V Ljubljani bo od 31. avgusta do 4. septembra evropsko prvenstvo. "Želim se dobro pripraviti, ko pridem domov bo kakšen teden premora in potem delo naprej. Želim si seveda čim več, a si ne postavljam vnaprej velikih pričakovanj, kroglo za kroglo bom gledala do končnega cilja," je povedala Primorka, ki je zaradi materinstva izpustila prejšnje SI leta 2018 v Španiji.

Dve četrti mesti v gimnastiki

Tjaša Kysselef, bronasta na prejšnjih SI, je bila četrta v preskoku, to mesto je osvojila tudi Lucija Hribar na dvovišinski bradlji, peta na tem orodju pa je bila Zala Trtnik.

Boksar Tadej Černoga je v kategoriji do 60 kg v četrtfinalu izgubil za delitev petega mesta, boljši je bil Francoz Enzo Claude Michel Grau.

Slovenski vaterpolisti so izgubili tekmo za peto mesto, Grki so zmagali s 16:12 (5:1, 2:4, 5:4, 4:3). Za končno pesto mesto je Jaša Lah dosegel pet golov, štiri pa Aleksander Cerar.

V četrtfinalu se bosta pomerili obe slovenski lokostrelski ekipi, moški s Francijo, ženske z Grkinjami.

Strelska mešana ekipa s pištolo, v kateri sta Slovenijo zastopala Denis Bola Ujčič in Jože Čeper, je osvojila 11. mesto.

Preberite še:

Lucija Hribar
Sportal Dan lesenih medalj Slovenije na sredozemskih igrah
Darko Jorgić sredozemske igre 2022
Sportal Namiznoteniški igralci ubranili zlato kolajno
Ne spreglejte