Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 9. 2021,
16.44

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

1

Natisni članek

Lucija Hribar Sašo Bertoncelj Tjaša Kysselef gimnastika

Sobota, 4. 9. 2021, 16.44

2 leti, 8 mesecev

Svetovni pokal v Kopru

Izjemen uspeh Tjaše Kysselef dopolnila še Lucija Hribar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

1

Tjaša Kysselef | Tjaša Kysselef je na domačih tleh stopila na najvišjo zmagovalno stopničko. | Foto Luka Vovk/Sportida

Tjaša Kysselef je na domačih tleh stopila na najvišjo zmagovalno stopničko.

Foto: Luka Vovk/Sportida

Najboljša slovenska telovadka Tjaša Kysselef je že prvi dan končnih odločitev na svetovnem pokalu v Kopru poskrbela za veliko veselje v domačem taboru. Osemindvajsetletna Ljubljančanka je v finalu nastopila zadnja po vrsti, a ohranila mirno kri, dodala težavnost glede na kvalifikacije in z oceno 13,825 točke zanesljivo slavila zmago. Njen uspeh je dopolnila Lucija Hribar s tretjim mestom na dvovišinski bradlji.

Sašo Bertoncelj
Sportal Sašo Bertoncelj nastopil še zadnjič v karieri pred domačim občinstvom

Osemindvajsetletna Kysselefova je v finalu nastopila zadnja po vrsti, a ohranila mirno kri, dodala težavnost glede na kvalifikacije in z oceno 13,825 točke zanesljivo slavila zmago.

Ljubljančanka je danes odločno napovedala boj za zmago že s prvim skokom. Pri prvem nastopu je, kot je napovedala v pogovoru za STA že po drugem mestu v četrtkovih kvalifikacijah, skoku dodala še pol obrata. Drugi skok, sicer lažji po težavnosti, se ji je izvedbeno še lepše posrečil in dvoma o zmagovalki ni bilo več. Izkušena telovadka, ki je bila prvič v karieri na stopničkah svetovnega pokala že leta 2009, ko je bila v Dohi druga, je danes prišla do svoje druge zmage v karieri. Prvič je Zdravljico poslušala leta 2018 v Melbournu.

"Res sem si želela zmage pred domačimi navijači"

Končno je dočakala zmago na domači tekmi. | Foto: Luka Vovk/Sportida Končno je dočakala zmago na domači tekmi. Foto: Luka Vovk/Sportida Takoj po nastopu tako ni mogla skriti solz sreče. "Mislim, da je bilo pol obrata pri prvem skoku danes ključ do zmage. Res sem vesela, kako dobro sem opravila oba skoka. Priznam, da sem na skrivaj tudi potočila kakšno solzo ob zmagi, res sem si jo enkrat želela doseči pred domačimi navijači. To me je danes najbolj razveselilo," je med opravljanjem dopinške kontrole takoj po nastopu današnjo tekmo za STA ocenila današnja junakinja slovenskega tabora.

Kot je še dejala telovadka, ki ji je zlato kolajno okrog vratu obesil legendarni slovenski olimpionik Miro Cerar, je imela pred nastopom veliko treme. "Bilo je več vznemirjenja, ker je bila tekma na domačih tleh in se pred domačimi navijači želim pokazati v najlepši luči. Seveda imam tudi večjo spodbudo s tribun, vsi navijajo zame, kar je lepo slišati. Ampak danes sem imela več treme kot običajno. Morda tudi zato, ker gre za prvo tekmo v jesenskem delu sezone. Lepšega konca tega svetovnega pokala si ne bi mogla zamisliti," je povedala varovanka Andreja Mavriča.

Obenem je poudarila, da dvomov o tem, ali bo še nadaljevala gimnastiko na tej ravni, če še sodi med najboljše, zdaj ni več. "Danes je ta dvom šel stran, tako da je pred mano še kar nekaj lepih sezon. Upam tudi, da se nikoli več ne bo naselil vame. Tega ne bom več dopustila. Po tej zlati medalji si želim še več," je še dejala telovadka Zelene jame, ki to sezono dosega mejnike kariere.

Na spomladanskem evropskem prvenstvu se je prvič uvrstila v finale in s petim mestom dosegla uspeh kariere, današnjo zmago je prav tako sama označila za enega od vrhuncev. To je odlična napoved tudi pred oktobrskim svetovnim prvenstvom na Japonskem.

Tjaša Kysselef in Lucija Hribar | Foto: Luka Vovk/Sportida Foto: Luka Vovk/Sportida

Lucija Hribar tretja na dvovišinski bradlji, jutri jo čaka še en nastop

Za nov uspeh slovenske gimnastike je v finalu dvovišinske bradlje poskrbela Lucija Hribar. Mlada telovadka je danes prikazala še lepši nastop kot v kvalifikacijah, kjer je bila prav tako tretja, in s svojo najboljšo oceno kariere, 12,900 točke, zasedla tretje mesto. Zmagala je Slovakinja Barbora Mokošova (13,650).

"Zelo sem zadovoljna s svojim današnjim nastopom, obenem pa že komaj čakam tudi finale na gredi in parterju. Tekma je bila res nekaj posebnega, saj so me prišli spodbujat domači, tudi babi in dedi," je dejala Hribarjeva.

Uspeh Kysselefove je dopolnila tudi Lucija Hribar. | Foto: Luka Vovk/Sportida Uspeh Kysselefove je dopolnila tudi Lucija Hribar. Foto: Luka Vovk/Sportida

V finalu telovadcev na parterju je zmago slavil Rus Kiril Prokopjev (14,650), na krogih pa je bil najboljši Avstrijec Vinzenz Höck (14,800).

V Kopru tudi predsednik svetovne gimnastične zveze

Današnje finalne boje sta sicer slovesno odprla predsednik Gimnastične zveze Slovenije (GZS) Damjan Kralj ter častni gost, predsednik Mednarodne gimnastične zveze (Fig) Japonec Morinari Watanabe. Ta se je v luči volilnega kongresa Figa, ki bo v začetku novembra v turški Antalyi, odločil tudi za obisk Slovenije.

Že 16. izvedba gimnastičnega svetovnega pokala na slovenskih tleh se bo končala v nedeljo s preostalimi petimi odločitvami za kolajne. Da bo imela Slovenija tudi zadnji dan priložnost za kolajne, je poskrbela Hribarjeva, ki se je uvrstila tudi v finale na gredi in parterju.

Tjaša Kysselef
Sportal Trije Slovenci zanesljivo v finale
Sašo Bertoncelj
Sportal Konec tedna gimnastično obarvan, Bertoncelj zadnjič v Kopru
Ne spreglejte