Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
21. 12. 2011,
17.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 12. 2011, 17.55

8 let

Športniki leta 2011: Kauzer, Mazejeva in skakalni kvartet

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V tradicionalnem izboru Društva športnih novinarjev Slovenije sta bila za športnika in športnico leta izbrana Peter Kauzer in Tina Maze. Med ekipami največ glasov smučarskim skakalcem.

Slovenska športna smetana, zbrana - kot veleva že dodobra ustavljena tradicija – v Cankarjevem domu je ob iztekajočem se letu na prireditvi Športnik leta najglasnejše aplavze namenila novincu na športnem prestolu Petru Kauzerju, alpski smučarki Tini Maze, ki je bila najboljša že v olimpijskem 2010 in pred tem leta 2005, ter skakalni reprezentanci v postavi Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, in Robert Kranjec. Čeprav je prireditev v Galussovi dvorani snope žarometov usmerila proti številnim športnikom in s tem osvetlila izjemno uspešno ter raznoliko leto slovenskega športa, pa je kajpak razumljivo, da so osrednje pozornosti deležni najboljši. Če gre soditi po glasovih članov DŠNS, letos večje dileme ni bilo, saj so hrastniški mojster brzic, koroška smučarska princesa in pa "orli" prepričljivo zmagali v svojih kategorijah ter si posledično zagotovili še bolj praznični iztek leta 2011. Ob tem seveda upajo, da se bodo na oder še kdaj vrnili, skoraj zanesljivo pa bo kdo med njimi kdaj v prihodnosti sprejet tudi v novoustanovljeni Hram slavnih. Le-ta bo povsem uradno zaživel prihodnje leto, s tokratno prireditvijo pa so se na simboličen način odprla vrata, saj sta bila slovesno razglašena prva športnika – žal že pokojni telovadec Leona Štuklja in Mira Cerarja, ki sta leta 2000 dobila največ glasov v glasovanju za športnika stoletja.

Športnik leta 2011 – Peter Kauzer

Uradna obrazložitev: Osemindvajsetletni kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer je v letošnji sezoni povsem upravičil vzdevek raketa iz Hrastnika. V slalomu je postal svetovni prvak, zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojil naslov evropskega prvaka v moštvenih vožnjah. Na svetovnem prvenstvu v Bratislavi so mu kajakaški tekmeci nemočno gledali v hrbet, čeprav tokrat ni brezglavo divjal, ampak elegantno odplesal zmagoviti valček na Donavi. Na progi Čunovo, za katero pravi, da je njegova domača, saj na njej raje tekmuje kot v Tacnu, je osvojil drugi naslov svetovnega prvaka v karieri po leta 2009. Z zlato kolajno si je že zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Prav olimpijsko odličje mu še edino manjka v njegovi bogati zbirki. Odločno napoveduje, da ga zanima le naslov olimpijskega prvaka. Na vseh velikih tekmah v karieri, olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, je enkrat že pogorel, kar po verjetnostnem računu pomeni, da je bonus spodrsljajev že izkoristil.

Športnica leta 2011 – Tina Maze

Uradna obrazložitev: Če bi iskali osebo, ki se ne zadovolji ali ustavi že ob prvem uspehu, temveč stremi k napredku in pogleduje proti še višjim ciljem, bi jo nedvomno našli v letošnji športnici leta. Po sezoni novega smučarskega rojstva 2008/09 in nepozabnem olimpijskem letu 2010 je Tina Maze našla dovolj moči, znanja in motivacije za nadgradnjo. Po številnih težavah tik pred vrhuncem minule zime je v pravem trenutku v sebi znova prebudila zmagovalno miselnost in se na februarskem svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu še enkrat z velikimi ter tokrat tudi zlatimi črkami zapisala v večno knjigo slovenskega alpskega smučanja. Slednje je s Tinino veleslalomsko poezijo, ki je mejila na popolnost, prvič po nepozabni Mateji Svet leta 1989 dobilo svetovno prvakinjo v športu, za katerega smo dolgo govorili, da je naš paradni ali kar nacionalni. Za nameček je Črnjanka prvič na velikih tekmovanjih s pridom izkoristila tudi odlično tehnično podkovanost in občutek za hitrost ter se v superkombinaciji zavihtela na drugo mesto. V isti disciplini je slavila tudi eno od dveh zmag na tekmah svetovnega pokala, s katerima je bero svojih zmagoslavij dvignila na enajst, obenem pa si zagotovila tudi tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ugnali sta jo le Nemka Maria Riesch in Američanka Lindsey Vonn. Z zgodovinskim bronom je kronala široko paleto smučarskega znanja in vsestranskost, ki je lastna največjim smučarskim šampionom in šampionkam. Med slednje vsekakor spada tudi Tina Maze, še drugič zapored slovenska športnica leta.

Ekipa leta 2011 – skakalna ekipa (Prevc, Tepeš, Damjan, Kranjec)

Uradna obrazložitev: V soboto, 5. marca, je bila v meki nordijskega smučanja, na Holmemnkolnu, nad Oslom na sporedu ekipna tekma na veliki skakalnici. Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Robert Kranjec niso sodili v krog favoritov za odličja. Slovenska četverica, pod taktirko trenerja Matjaža Zupana, pa je bila iz nastopa v nastop višje na razpredelnici. Izjemen skok Roberta Kranjca - v zadnji skupini - ki je meril kar 136 metrov pa je naše skakalce popeljal na neverjetno tretje mesto. Za drugimi Norvežani so zaostajali slabe 4 točke, pred četrtimi Nemci pa so imeli le 7 desetink točke prednosti. Obetala se je razburljiva finalna serija, ki pa jo je odpihnil veter in nepopisno veselje v slovenskem taboru se je začelo. Prepletanje izkušenj in mladosti se je izkazalo za dobitno kombinacijo. Junak in najstarejši med četverico Robert Kranjec je, pred letošnjim uspehom, v svoji vitrini imel že olimpijsko bronasto kolajno z ekipne tekme. Tudi za drugega najstarejšega Jerneja Damjana je bila to druga ekipna medalja, prvo - prav tako bronasto je osvojil na prvenstvu v Oberstdorfu. Tista dva, ki predstavljata prihodnost slovenskih skokov pa sta prvič v karieri doživljala čar izjemnega uspeha.

Ne spreglejte