Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2016,
17.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Anthony Joshua Vladimir Kličko boks

Sreda, 19. 10. 2016, 17.34

6 let, 6 mesecev

Spopad Klička in Joshue pod vprašajem, čakajo odločitev WBA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Vladimir Kličko | Foto Reuters

Foto: Reuters

Decembrski spektakel, boksarski obračun med Angležem Anthonyjem Joshuo in Ukrajincem Vladimirjem Kličkom, je pod vprašajem. Čeprav sta se tabora boksarjev dogovorila o vseh podrobnostih, zdaj čakajo na odločitev organizacije WBA, ki se mora izreči o tem, ali se bosta Joshua in Kličko merila tudi za njen pas.

Anthony Joshua je svetovni prvak težke kategorije zveze IBF in ta naslov je edini zagotovo na razpolago Kličku, če bo decembra v Manchestru premagal angleškega tekmeca.

Ukrajinec z nemškim potnim listom, ki je novembra lani ob porazu proti Tysonu Furyju ostal brez šampionskih pasov IBF, WBO in WBA, si močno želi spet osvojiti tudi zadnjega.

"Vladimirju je ta pas izjemno pomemben. To je njegova misija. Ko pravi, da ga ne zanima samo denar, misli povsem resno," je za ESPN.com povedal Kličkov menedžer Bernd Bönte.

WBO svojega pasu ne da

Potem ko se je Tyson Furry odrekel pasovoma WBO in WBApas IBF so mu odvzeli deset dni po tem, ko ga je novembra lani osvojil –, se je organizacija WBO odločila, da svojega naslova ne bo ponudila Kličku in Joshui. Nameravala ga je dati na razpolago najbolje uvrščenim boksarjem na svoji lestvici, ki bi se zanj pomerili v nekakšnem četveroboju (turnirskem sistemu na izpadanje, v katerega bi povabili tudi Klička, a so v taboru tega takšen format zavrnili). Zdaj je vse odvisno od WBA, ki se o tem še ni dokončno izrekla.

Za 27-letnega Angleža Anthonyja Joshuo bi bil obračun s Kličkom zelo dobičkonosen. Če bi jim uspelo potrditi letošnji termin, bi imel tudi prednost domačega terena, saj bi spektakel potekal v Manchestru. | Foto: Reuters Za 27-letnega Angleža Anthonyja Joshuo bi bil obračun s Kličkom zelo dobičkonosen. Če bi jim uspelo potrditi letošnji termin, bi imel tudi prednost domačega terena, saj bi spektakel potekal v Manchestru. Foto: Reuters

V WBA se še niso odločili

V vsaki organizaciji točkujejo boksarje in ti si možnost boja za naslov svetovnega prvaka zagotovijo s tem, da se z dobrimi predstavami prebijajo po lestvicah. Teoretično imajo vse večje organizacije šampione in tudi t. i. prve izzivalce, borce, ki si s statusom na lestvici zagotovijo pravico izzvati prvaka.

Tako je v teoriji, v praksi pa pogosto prevlada finančni vidik. Prednost imajo velika imena, ki vsem vpletenim prinesejo največ denarja. Formalni izzivalci v igri milijonov pogosto izpadejo.

Kličko hoče še letos v ring

Točno to je najbrž glavno vprašanje tudi v primeru dvoboja Kličko – Joshua. Ta bi bil zagotovo magnet za gledalce in posledično odličen posel. Če ga WBA ne odobri, se bo Kličko 10. decembra v Hamburgu v Nemčiji za šampionski pas te organizacije raje pomeril s kom drugim. V Kličkovem taboru vztrajajo, da je zanje prioriteta naslov WBA, ne na vsak način dvoboj z Joshuo.

"Upoštevali bomo odločitev WBA, s taborom Anthonyja Joshue smo hitro sklenili dogovor in ta dvoboj lahko brez težav izpeljemo tudi pozneje. Če bi Anthony in Vladimir zmagala na svojih naslednjih obračunih, bi bil lahko še večji, kot bi bil zdaj," je še povedal Bönte.   

Ne spreglejte