Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2024,
18.25

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Spartan Race

Nedelja, 19. 5. 2024, 18.25

2 tedna, 1 dan

SPARTAN RACE BLED HOSTED BY I FEEL SLOVENIA

Bled preplavilo tisoče tekačev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Spartan Bled | Blejsko jezero je atraktivna nova lokacija izziva Spartan Race | Foto Agencija Extrem

Blejsko jezero je atraktivna nova lokacija izziva Spartan Race

Foto: Agencija Extrem

Vodilni globalni seriji tekov z ovirami se je pridružil tudi Bled, z ikonično panoramo jezera in Julijcev. 3.000 tekačev iz 35 držav je navdušeno pozdravilo novost v koledarju, najbolj so hvalili traso in enkratno kuliso. Spartan se na Bled vrača 26. in 27. aprila. 

Blejsko jezero je ta vikend debitiralo kot atraktivna nova lokacija izziva Spartan Race - najbolj vroče globalne serije tekov z ovirami (obstacle course races - OCR), ki trka tudi na vrata olimpijske družine. Smaragdno jezero, z ikoničnim otočkom in gradom na pečini, je gostilo tekače s celega sveta.

Tekmovanje se je odvijalo na treh razdaljah (Sprint: 6,7 km in 20 ovir; Super: 9,4 km in 25 ovir; Beast: 20 km in 30 ovir - najpogumnejši v dveh dneh odtečejo vse tri razdalje = Spartan Trifecta), v treh kategorijah (Elite za resne športnike, po starostnih skupinah in v odprti kategoriji - tudi za rekreativce in skupine prijateljev), otroci pa so se pomerili na svojem poligonu Kids Race - tekmovalno ali netekmovalno. Izziv je primeren za ljudi vseh starosti in pripravljenosti, tekle pa so tudi gibalno ovirane osebe.

Dogodek Spartan Race Bled hosted by I feel Slovenia organizira podjetje Ekstrem d. o. o. v soorganizaciji z Javnim zavodom Turizem Bled, gosti pa ga Slovenska turistična organizacija.

Spartan Bled | Foto: Agencija Extrem Foto: Agencija Extrem

"Vzdušje v festivalski areni v Mali Zaki in ob progi je bilo cel vikend izjemno. Prejeli smo preko 3.000 prijav iz več kot 35 držav sveta, večina tekačev pa je na Bled prišla iz tujine za več dni. Spartanci so ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, kar sovpada z nacionalno in lokalno turistično usmeritvijo. Nad vzdušjem in izvedbo so bili navdušeni tako tekmovalci in navijači, kot tudi lastniki znamke, ki so že napovedali, da bodo po slovenski izvedbi povzeli nekaj elementov animacije v festivalski areni. Blejski dogodek so ocenili kot vrhunski in bo v naslednjih dneh zagotovo vroča tema v spartanski skupnosti po Evropi in svetu (celotno dogajanje je bilo mogoče spremljati v spletnem prenosu), zasnovan pa je tako, da upamo, da ga je tudi lokalna skupnost sprejela kot obogatitev turistične ponudbe. Po izvedbi pa vemo tudi kakšne so specifike lokacije, ki se jim bomo še bolj posvetili v prihodnjih izdajah,"  je dejal Simon Rožnik, direktor podjetja Ekstrem, ki je tudi sam pretekel tri razdalje in opravil t. i. Spartan Trifecto.

Spartan Bled | Foto: Agencija Extrem Foto: Agencija Extrem

"Letos prvič gostimo organizacijsko in izvedbeno izjemno zahteven projekt Spartan Race, ki ga brez podpore in sodelovanja lokalne skupnosti ter lastnikov zemljišč ne bi bilo moč izvesti, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Kljub slabemu vremenu v zadnjih tednih nam je traso uspelo pravočasno postaviti in povezati v zaključeno celoto, ki je navdušila tudi tekmovalce," je poudaril Blaž Veber, direktor Javnega zavoda Turizem Bled, in nadaljeval: "Ljudje Bled obiskujejo zaradi narave. Gostom kraj predstavljamo kot vodilno zeleno alpsko središče in idealno izhodišče za odkrivanje Julijskih Alp, ki nudi številne športne aktivnosti v vseh letnih časih. Te omogočajo vrsto aktivnosti, privlačnih tudi za turiste, ki si jih na Bledu želimo, predvsem za skupine, ki se želijo aktivno udejstvovati v naravi, tako športno kot sprostitveno. Bled ima karakter, ki privlači aktivnega gosta zato verjamem, da bo Spartan Race prek zadovoljnih udeležencev dosegel goste širom sveta, ki iščejo svojo naslednjo destinacijo za aktivno počitnikovanje."

Spartan Bled | Foto: Agencija Extrem Foto: Agencija Extrem

"STO z veseljem nadaljuje sodelovanje kot glavni partner prireditve Spartan Race hosted by I feel Slovenia. S partnerskim pristopom potrjujemo svojo zavezo k promociji Slovenije kot izjemne destinacije za športni turizem in doživetja v naravi ter vrednost znamke I feel Slovenia. Več kot tri tisoč tekmovalcev s podobno številko spremljevalnih oseb in navijačev ter spletni prenos na naših številnih najpomembnejših trgih pričajo o promocijskem potencialu prireditve. Pester program in pričakovanih več kot osem tisoč ustvarjenih prenočitev pa, ob ustreznem trajnostnem pristopu k načrtovanju in izvedbi prireditve, prinašajo številne koristi tudi za lokalno gospodarstvo in skupnost," pa je dodala vodja produkta športnega turizma in komuniciranja s poslovnimi javnostmi pri STO Metka Pirc, ki je odtekla petkilometrski sprint.


REZULTATI 

Beast Pro M (20 km / 30 ovir / 1310 višinskih metrov) 

Andrea Riva (ITA) - 2:03:36
Jeremie Gachet (FRA) - 2:04:57
Peter Cerniga (SVK) - 2:10:01

Beast Pro Ž (20 km / 30 ovir / 1310 višinskih metrov)

Amanda Schneider (ŠVI) - 2:45:14
Karen McQuarrie (VB) - 2:54:49
Jelena Janežić (SRB) - 3:00:28

Super Pro M (9,36 km / 25 ovir / 621 višinskih metrov)

Luka Horvat (HRV) - 1:05:52
Igor Pažicky (SVK) - 1:07:18
Giulio Nulli (ITA) - 1:08:05

Super Pro Ž (9,36 km / 25 ovir / 621 višinskih metrov)

Dzintra Grech (MLT) - 1:28:05
Danielle Blaser (ŠVI) - 1:29:53
Beatrix Szabó-Szigeti (MAD) - 1:31:09

Ne spreglejte