Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 10. 2023,
23.32

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

ragbi svetovno prvenstvo rugby

Nedelja, 15. 10. 2023, 23.32

6 mesecev, 2 tedna

SP v ragbiju, četrtfinale

Južna Afrika po napeti drami izločila Francoze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Argentina rugbi | Argentinci so presenetili Valižane in se prebili v polfinale svetovnega prvenstva. | Foto Guliverimage

Argentinci so presenetili Valižane in se prebili v polfinale svetovnega prvenstva.

Foto: Guliverimage

V soboto sta se v polfinale svetovnega prvenstva v ragbiju prebili reprezentanci Argentine in Nove Zelandije, v nedeljo pa še Anglija in Južna Afrika. Slednja je v razburljivem srečanju v Parizu premagala domačo izbrano vrsto z 29:28.

Ragbi Avstralija SP 2023
Sportal Kdo je še v igri za svetovni naslov v ragbiju? Obetajo se spektakli.

Argentinci so predvsem v drugem polčasu bolje nadzorovali položaj na igrišču stadiona Velodrome in najprej rezali v zaostanek, ki so si ga nabrali sredi prvega polčasa (0:10), nato pa ob koncu tekme z dvema zadetkoma (try) zapečatili usodo otoške reprezentance.

Valižani so sedmič na 22 tekmah izgubili proti pumam, a šele tretjič na zadnjih 12 tekmah, prvič pa sta se zasedbi pomerili v izločilnih bojih na SP. Pred tem so Valižani dobili oba obračuna v skupinskem delu tekmovanja v letih 1991 in 1999.

Nova Zelandija je strla odpor Irske. | Foto: Reuters Nova Zelandija je strla odpor Irske. Foto: Reuters

Zvečer sta se v Parizu na Stade de Franceu pomerili Irska in Nova Zelandija. Irci, ki na svetovni lestvici zasedajo prvo mesto, so pretili do samega konca. "All blacks" so v 64. minuti vodili s 25:17, nato pa so imeli po kazni po polaganju v polje za zadetek za 24:25 Irci deset minut igralca več na zelenici Stade de Francea.

Kljub kazni so imeli Novozelandci dvakrat priložnost za zadetek s prostega udarca, enega so izkoristili in postavili izid 28:24. Irci so bili vsega nekaj metrov oddaljeni od polja za zadetek, v zadnjem napadu vztrajali po več kot 30 fazah, a na koncu ostali praznih rok še v osmem četrtfinalu SP.

Trikratni svetovni prvaki Novozelandci pa nadaljujejo zgodbo o uspehu med najboljšimi osmimi na mundialih. V tej fazi tekmovanja so namreč izgubili le enkrat in sicer leta 2007, ko je prvenstvo prav tako potekalo v Franciji.

Angleži šestič med najboljše štiri na SP

Angleži so imeli večji del dvoboja stvari v svojih rokah in nogah, a je desetminutni mrk oceanski otoški državi omogočil 14 zaporednih točk med 64. in 70. minuto za izenačenje na 24:24.

Nato so svetovni prvaki izpred 20 let dosegli dva zadetka prek Owena Farrella za prednost šestih točk. Čeprav je v zadnjem delu Fidži še imel posest, pa so evropski tekmeci zdržali in se šestič uvrstili v polfinale SP.

Veselje angleških navijačev po zmagi nad Fidžijem. | Foto: Reuters Veselje angleških navijačev po zmagi nad Fidžijem. Foto: Reuters

Na zadnjem mundialu na Japonskem so morali v finalu priznati premoč Južni Afriki, na zadnji stopnički SP so klonili tudi v letih 2007 in 1991. V polfinalu so igrali še leta 1995, ko so bili na koncu četrti.

Južnoafričani v Parizu izločili gostitelje

V zadnjem četrtfinalnem obračunu sta obe reprezentanci v prvem polčasu neusmiljeno izkoriščali redke luknje, ki so se ponujale v obrambi. Francozi so stavili predvsem na izjemno fizično moč, medtem ko so "springboks" z visokimi žogami netili težave v francoski petnajsterici.

Po polčasu je bil izid 22:19 za domačine, ki so drugi del začeli z igralcem več na zelenici Stade de Francea po rumenem kartonu Ebena Etzebetha. Tudi nasploh sta obe petnajsterici strnili vrsti, posledično je bilo prebojev skozi čvrsto obrambno linijo malo.

Južnoafričani so s tesnih 29:28 premagali gostitelje Francoze. | Foto: Reuters Južnoafričani so s tesnih 29:28 premagali gostitelje Francoze. Foto: Reuters

Eden od teh je uspel aktualnim svetovnim prvakom, ki so prek Etzebetha položili za zadetek v 67. minuti. Francozi so se po izkoriščeni kazni približali na 28:29, a v zadnjih minutah nikakor niso našli poti v nevarno cono.

V polfinalu se bodo v soboto Južnoafričani pomerili proti Angliji, ki je na današnji prvi tekmi s 30:24 ugnala reprezentanco Fidžija. Trikratni svetovni prvaki Južnoafričani (1995, 2007, 2019) so doslej dobili 27 od 45 uradnih obračunov proti Angliji, med njimi tudi zadnje tri na svetovnih prvenstvih. Angleži so dobili 16 dvobojev proti "springboks".

Izidi izločilnih bojev SP v ragbiju:

Četrtfinale:

Sobota, 14. oktober:
Marseille: Argentina - Wales 29:17
Pariz: Irska - Nova Zelandija 24:28

Nedelja, 15. oktober:
Marseille: Anglija - Fidži 30:24
Pariz: Francija - Južna Afrika

Polfinale:

Petek, 20. oktober:
Pariz: 21.00 Argentina - Nova Zelandija

Sobota, 21. oktober:
Pariz: 21.00 Anglija -  Francija/Južna Afrika

Za 3. mesto:

Petek, 27. oktober:
Pariz: 21.00 poraženec 1. polfinala - poraženec 2. polfinala

Finale:

Sobota, 28. oktober:
Pariz: 21.00 zmagovalec 1. polfinala -  zmagovalec 2. polfinala

 

 

Ne spreglejte