Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
26. 9. 2012,
7.38

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ameriški nogomet liga NFL Barack Obama

Sreda, 26. 9. 2012, 7.38

5 let, 3 mesece

Sodniki kot Obama: Če ne znaš, je čas, da odideš

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Napaka nadomestnih sodnikov na ponedeljkovi tekmi NFL je razburila vse - od navijačev do politikov. Republikanski podpredsedniški kandidat: "Kot Obama. Če ne znaš, je čas, da odideš."

Kontroverzen zaključek ponedeljkove tekme lige NFL med Seattle Seahawks in Green Bay Packers, ki so jo po sporni sodniški odločitvi s 14:12 dobili domači, še naprej buri duhove. Sodniki z izkušnjami sojenja na srednješolskih tekmah in tekmah nižjih divizij študentskega prvenstva, ki nadomeščajo NFL sodnike, ki so v sporu z vodstvom lige, so v zadnji sekundi priznali "touchdown" Goldena Tata, češ da je v končni coni žogo ujel istočasno z obrambnim igralcem M. D. Jenningsom. A javnost je prepričana, da je šlo za prestreženo podajo in je Tate roke na žogo položil kasneje kot Jennings. Situacija je bila še dodatno komična, ker je na zelenici eden od sodnikov pokazal, da "tuchdown" je, drugi, da ga ni. Še več: Tate si je ob lovljenju žoge pomagal z odrivanjem Sama Shieldsa. Nadomestni sodniki so akcijo pregledali na video posnetkih, a zadetek potrdili.

Za dodatno razburjene so dan kasneje poskrbeli v vodstvu lige, ko so odločili, da rezultat tekme ostaja 14:12, češ da ni bilo nespornega dokaza, da je šlo za prestreženo žogo. So pa zapisali, da si je Tate z odrivanjem nedovoljeno pomagal (t. i. oviranje v napadu pri lovljenju žoge), a ta prekršek ni pregledljiv. Pod črto: Packers so bili oškodovani, morda zaradi tega poraza celo ostanejo brez uvrstitve v končnico, a je, kar je.

Obama: Groza!

To je bila pika na i vrsti napak nadomestnih sodnikov, ki so iz kroga v krog slabši. Navijači, igralci, trenerji in nenazadnje politiki so si enotni: profesionalni sodniki morajo nemudoma doseči dogovor z ligo in se vrniti na zelenice. V debato se je vključil sam ameriški predsednik Barack Obama. "Navijači vseh strani želimo, da se 'lock out' sodnikov kmalu konča," je tvital predsednik. Ko se je vrnil v Belo hišo, so ga prosili za dodaten komentar. "Grozno!" je bil njegov prvi odziv. "Že več tednov govorim, da se morajo naši sodniki vrniti." Tako se je Obama kot strasten navijač Chicago Bearsov, največjih rivalov Packersov, prvič postavil v bran osovraženemu moštvu iz Green Baya.

Še bolj je bil ogorčen podpredsedniški kandidat Mitta Romneyja, Paul Ryan, kongresnik iz Winsconsina, od kjer so Packers. "Ste gledali sinočnjo tekmo Packersov?" je začel nagovor na svojem torkovem zborovanju. "Mislim, dajte no mir. Čas je, da se sodniki vrnejo. Tole me spominja na predsednika Obamo in njegovo ekonomijo. Če ne znaš, je čas, da odideš."

Predsednik senata iz New Jerseyja, Stephen Sweeney, pa je celo napovedal, da bo vložil pobudo za prepoved sojenja nadomestnih sodnikov na tekmah v New Jerseyju, kjer domače tekma igrajo New York Jets in Super Bowl prvaki New York Giants.

Ne spreglejte