Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
21.44

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Malta Dubrovnik evropsko prvenstvo slovenska vaterpolska reprezentanca

Četrtek, 11. 1. 2024, 21.44

3 mesece, 2 tedna

EP V VATERPOLU 2024 (HRVAŠKA)

Slovenski vaterpolisti do prve zmage na EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Slovenska vaterpolska reprezentanca, EP 2024 | Slovenci so le prišli do prve zmage na EP 2024. | Foto Zveza vaterpolskih društev Slovenije

Slovenci so le prišli do prve zmage na EP 2024.

Foto: Zveza vaterpolskih društev Slovenije

Vaterpolisti Slovenije so na evropskem prvenstvu v Dubrovniku v tekmi za razvrstitev od 13. do 16. mesta premagali Malto z 10:8 (2:2, 4:3, 2:1, 2:2). V soboto se bodo ob 13.30 s Slovaško pomerili za končno 13. mesto.

Slovenski vaterpolisti so na prvenstvu v Dubrovniku po pričakovanjih igrali tekmo za razvrstitev med 13. in 16. mestom. Za razliko od prejšnjih tekem s Slovaki, Romuni in Nizozemci pa je bil tokrat pristop mnogo boj trši in želja večja, kar je bilo vidno od samega začetka. Z zmago so si Slovenci priigrali še eno tekmo s Slovaki.

Še pred letom in pol na enakem tekmovanju v Splitu so Maltežani Slovence odpravili s 13:9. Tokrat pa so Slovenci z dobro igro poskrbeli za prvo vaterpolsko zmago po domačem prvenstvu leta 2003 v Kranju. Malteško mrežo je že v prvem napadu načel Aleksander Cerar, na 2:1 je povišal Aljaž Troppan, razlika pa bi bila lahko še višja, a je že pred tem kapetan Jaša Kadivec zapravil petmerovko.

Uvod v drugi del ni obetal dobrega, saj je Malta ušla na 4:2, a je najprej v kritičnih trenutkih zadel Kadivec, nato pa do glavnega odmora kar trikrat Troppan in Slovenija je šla na menjavo strani z minimalnim vodstvom.

Ko sta v tretjem delu Vukašin Stefanović in najmlajši v ekipi Miha Šantak povišala na 8:5, vratar Jure Beton pa je nato v dvoboju 1:1 zaustavil še malteški protinapad, je bilo jasno, da je zmaga blizu.

Tudi v zadnjem delu je blestel Beton, Stefanović pa je slabe štiri minute pred koncem zadel za novih +3. Potem, ko je Kadivec povišal celo na 10:6, so Slovenci z dolgimi napadi tekmo zanesljivo privedli do konca, pa čeprav so Maltežani poraz vendarle nekoliko ublažili.

Že pred tem je Slovaška v drugi tekmi tega dela tekmovanja ugnala Izrael s 15:9.

Po tekmi so povedali ...

Mirko Vičević, selektor slovenske reprezentance: "Po porazu z Nizozemsko sem dejal, da so zdaj pred nami tekme za kolajno, to pa zato, ker so te tekme za nas zelo pomembne, kajti to so nasprotniki, ki so na naši ravni. Fantje so si od prve minute naprej želeli zmagati, zanjo so naredili vse in dejansko si zaslužijo vse čestitke. Ko dajo vse od sebe, se lahko nadejamo zmag in verjamem, da bo tako tudi v soboto."

Jaša Kadivec, kapetan slovenske reprezentance: "Ta zmaga je prišla ob pravem trenutku, da dvignemo glave in da gremo zdaj lahko optimistično v boj za 13. mesto. Seveda se vidi, da je razlika v kakovosti med ekipami, ki so med prvih dvanajst in nami od 13. do 16. mesta, ampak proti tem ekipam smo enakovredni in na vsaki tekmi se lahko nadejamo zmage. Mislim, da je bila obramba danes ključ do zmage, tu bi pohvali vratarja Betona in vse soigralce."

Jure Beton, vratar slovenske reprezentance: "Najprej bi čestital nasprotnikom in seveda svoji ekipi za dobro predstavo. Mi smo si zelo želeli te zmage, igrali smo eden za drugega in veseli smo, da smo po dolgem času spet prišli do zmage na evropskih prvenstvih. Dokazali smo, da lahko začnemo novo poglavje v slovenskem vaterpolu. Če bomo tudi tekmo s Slovaško igrali s tako odločnostjo in pripravljenostjo, in če popravimo še tistih nekaj napak, se lahko nadejamo še ene zmage."

Jaša Lah, igralec slovenske reprezentance: "Tekmo smo začeli dobro, že v prvem napadu smo dosegli gol, potem bili nekaj časa izenačeni, ko pa smo pobegnili za tri, štiri gole, je bila tekma odločena. Vedeli smo, da je to tekma, ki jo lahko dobimo in čeprav to ni bila naša najboljša predstava, saj bi lahko izkoristili še kakšno priložnost več, smo vseeno prišli do zmage. Mislim, da smo imeli tekmo ves čas pod nadzorom in jo v miru pripeljali do konca."

V četrtfinale pa

V razigravanju za uvrstitev v četrtfinale je bila v sredo v Zagrebu Srbija s 14:10 (2:3, 4:3, 1:3, 3:5) boljša od Francije, Črna gora pa z 10:5 (3:1, 3:2, 4:1, 0:1) od Nemčije, danes pa je Grčija s 15:10 (5:3, 4:2, 3:3, 3:2) premagala Nizozemsko, medtem ko je Romunija Gruzijo premagala z 18:11 (1:5, 3:5, 2:3, 5:5).

Četrtfinale: 
petek, 12. januar, Zagreb:
Madžarska – Srbija (15.00),
Španija – Romunija (16.30),
Hrvaška – Grčija (18.30),
Italija – Črna gora (20.30).

Preberite še:

vaterpolo reprezentanca
Sportal Slovenci visoko izgubili z Nizozemci
Slovenija Romunija Vaterpolo
Sportal Slovenski vaterpolisti izgubili tudi z Romuni
Slovenska vaterpolo reprezentanca
Sportal Vaterpolisti zapravili priložnost za uvodno zmago
Ne spreglejte