Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2012,
15.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 15.53

7 let, 12 mesecev

Slovenski odbojkarski sodniki vse bolj cenjeni v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta konec tedna se dvignil zastor v prvoligaški druščini odbojkarjev. Pripravljeni pa so pred novo odbojkarsko sezono v tudi slovenski sodniki, ki so vse bolj cenjeni tudi v tujini.

Tako je bil pred dnevi v Mariboru najprej organiziran licenčni seminar za sodnike, ki bodo delili pravico na tekmah prve državne odbojkarske lige, kasneje pa je v Murski Soboti potekal še seminar za sodnike 2. DOL. Zaenkrat posebnih novosti v pravilih še ni. Na kongresu FIVB, ki je potekal v ZDA, pa so sprejeli nekaj novosti, ki pa bodo stopila v veljavo v začetku prihodnjega koledarskega leta.

Potrebno pa je izpostaviti, da so predvsem za slovenskimi mednarodnimi sodniki že nekatere pomembne tekme. Na nedavno končanih paraolimpijskih igrah v Londonu sta Slovenijo zastopala sodnik Janko Plešnik, ki je uspešno sodil kot prvi sodnik žensko finalno tekmo v sedeči odbojki. Na moški finalni tekmi pa je bil v vlogi delegata svetovne zveze v sedeči odbojki Peter Končnik.

Konec avgusta je na evropskem prvenstvu za mladinke Slovenijo zastopal Blaž Markelj, ki je kot prvi sodnik vodil tekmo za 3. mesto med odbojkarskima velesilama Italijo in Rusijo. Na finalni tekmi omenjenega prvenstva med Turčijo in Srbijo pa je bil v vlogi delegata Peter Končnik.

Pred kratkim pa so bili v sklopu kvalifikacij za člansko evropsko prvenstvo aktivni kar trije slovenski sodniki: Sanja Miklošič na ženskem turnirju v Romuniji, Marko Seifried na moškem turnirju na Češkem in Boris Skudnik na ženskem turnirju na Madžarskem.

Med elito tudi slovenska sodnica

Slovenski sodniki bodo v naslednji sezoni evropskih pokalov še bolj številčno zastopani s svojimi predstavniki v najmočnejšem tekmovanju – ligi prvakov. Medtem ko so David Gril, Boris Skudnik in Marko Seifried že stalnica med sodniško elito, se jim bo letos pridružila še prva slovenska mednarodna sodnica, Sanja Miklošič. Kot supervisora CEV pa bosta v ligi prvakov tudi letos aktivna Anton Končnik in Igor Dolinšek. Na pomembne tekme preostalih dveh evropskih pokalov (pokal CEV in Challenge pokal) pa so delegirani tudi preostali trije mednarodni sodniki iz Slovenije, Ljubo Globačnik, Blaž Markelj in Bernard Valentar.

Anton Pevc pa je že zaključil letošnjo sezono v odbojki na mivki. Kot sodnik je sodeloval na kar nekaj močnih turnirjih najmočnejše serije FIVB – Swatch World Tour. Kot inštruktor pa je bil povabljen na nekaj turnirjev odbojke na mivki v Afriki, kjer je pomagal pri razvoju sodnikov te celine.

Od lanskega leta pa je Slovenija zastopana tudi v najvišjem organu evropske sodniške komisije pri CEV. Med devet članov komisije ERC je bil izvoljen bivši mednarodni sodnik FIVB, Peter Končnik.

Vse našteto dokazuje, da so slovenski sodniki v tujini zelo cenjeni. Kopica mladih sodnikov, ki si nabirajo izkušnje na tekmah državnega prvenstva, pa ima vse pogoje, da se najboljšim v nekaj letih priključijo na mednarodnem prizorišču.

Ne spreglejte