Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2008,
20.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 20.14

8 let

Slovenski dan plezalcev v Moskvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Natalija Gros in Katja Vidmar sta upravičili sloves in na predzadnji tekmi svetovnega pokala v finalu balvanskega plezanja osvojili drugo mesto in si razdelili srebrno kolajno. Klemen Bečan 6.

Selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Aleš Jensterle je bil nad prikazanim več kot zadovoljen. Obe slovenski plezalki, ki sta stopili na stopničke Škofjeločanki Natalija Gros in Katja Vidmar sta se odlično odrezali, že z uvrstitvijo v finale pa je velik podvig uspel tudi Tržičanu Klemenu Bečanu.

Triindvajsetletna Natalija Gros, aktualna evropska prvakinja v balvanskem plezanju, za katero je izjemna sezona, je z uspehom zelo zadovoljna. Ob osvojeni srebrni kolajni, ki si jo je razdelila z vrstnico Katjo Vidmar jo prevevajo, kot je dejala, "super občutki". "Plezala sem sproščeno tako v finalu kot tudi v polfinalu, preplezala pa sem vse štiri oziroma osem balvanov v prvem poskusu," je dejala Grosova. O prvi stopnički, na katero je stopila Avstrijka Katharina Saurwein, so odločale uvrstitve iz kvalifikacij, v katerih je bila 20-letna avstrijska plezalka iz Innsbrucka boljša od obeh Slovenk. Kot je še dejala Natalija Gros, sta bili s Katjo Vidmar skozi tekmovanje izenačeni.

"Tekma je bila super s slovenskega vidika, ne le, da sva obe osvojili kolajni, temveč smo imeli tudi prvič finalista v moški konkurenci. Danes je bil v Moskvi res velik dan," ni skrivala navdušenja plezalka.

Tudi 24-letna Katja Vidmar, ki je bila na zadnjem EP v Parizu peta, je bila zelo zadovoljna, da se je uvrstila v finale in plezala tako kot zna. Na tekmi je bilo sicer drugače kot ponavadi, ker se je od tekmovalcev zahtevalo, da preplezajo vse štiri balvane v prvem poskusu, zato je bilo težko psihično zdržati celo tekmo. Ob zadnjem 'boulderju' je Vidmarjevo zajela trema, vendar pa ji jo je uspelo premagati. Če potegne črto, je zadovoljna tako s celotno sezono kot tudi z zaključkom.

Slovenske plezalce čez dva tedna čaka zadnja tekma za svetovni pokal, ki bo v Kranju, kjer bodo pred domačim občinstvom in na domači steni v težavnosti še večja pričakovanja. Za Grosovo so načrti jasni - uvrstitev v finale. Zatem jo čakata še dve tekmi državnega prvenstva in potem pričakovani "odklop" od stene ter malo počitka. Ker je boljša v balvanskem plezanju, Katja Vidmar kakšnih posebnih pričakovanj od zadnje tekme za svetovni pokal v Kranju v težavnostnem plezanju nima.

"Občutki so - zakon," je bil zadovoljen 26-letni Klemen Bečan, ki je z uvrstitvijo v finale izpolnil svoje cilje, ki si jih je zastavil na začetku sezone. Do konca leta ostane samo še tekma svetovnega pokala v Kranju, kjer upa, da bo "vseeno malo bolj popravil vtis", saj aktualnemu državnemu prvaku težavnostno plezanje bolj leži. Glede na to, da je za njim prvi finale, je že s samo uvrstitvijo med najboljše balvanske plezalce vsekakor dobil dragocene izkušnje za naprej, lahko pa bi plezal tudi boljše, saj je denimo v finalu osvojil le en balvan. A je v zvezi s tem realen. "Na finale se je treba privaditi, z vsakim finalom pa bo več izkušenj," je še povedal Klemen Bečan.

V ženski konkurenci se je pred "vražjima" Slovenkama na drugem mestu v balvanskem plezanju uvrstila le Avstrijka Saurwein, ki je osvojila zlato odličje. Četrti in peti sta bili Rusinji Jana Čerešneva in Julija Abramčuk, šesta pa Japonka Akijo Noguči. Trenutno prvouvrščena v skupnem vrstnem redu za svetovni pokal ter prva na svetovni lestvici v skupnem seštevku vseh tekem IFSC Avstrijka Anna Stöhr je v tokrat s sedmim mestom ostala pred vrati finala.

V moški konkurenci pa je bil prvi Rus Rustam Galmanov, drugo mesto je osvojil Avstrijec Kilian Fischhuber, sicer trenutno prvouvrščeni v skupnem vrstnem redu za svetovni pokal ter prvi na svetovni lestvici v skupnem seštevku vseh tekem IFSC. Ukrajinski plezalec Stanislav Klešnov je bil tretji, ruski plezalec Dimitrij Šarafutdinov je bil četrti, peti pa Nemec Jonas Baumann.

V Moskvi, kjer se bo tekma za svetovni pokal končala v nedeljo s finalom v hitrostnem plezanju, v katerem Slovenija nima tekmovalca, sta tekmovala še dva slovenska plezalca. Oba pa sta svoje tekmovanje končala že v kvalifikacijah. Rok Klančnik je bil končno 40., Blaž Rant pa je odstopil.

Ne spreglejte