Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 10. 2008,
13.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 2. 10. 2008, 13.19

8 let, 1 mesec

Slovenska ekipa na Madžarsko brez Pegana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S petkovimi kvalifikacijami se v Szombathelyju začenja jesenski del sezone svetovnega pokala v športni gimnastiki.

Na Madžarsko bo odpotovala osemčlanska slovenska odprava na čelu z obema olimpijcema Mitjo Petkovškom in Adelo Šajn, medtem ko ima Aljaž Pegan ta konec tedna vojaško usposabljanje in bo sezono začel šele v Glasgowu (17. - 19. 10.).

Svetovni in evropski prvak na bradlji Petkovšek, ki to sezono zaradi nastopa na olimpijskih igrah v Pekingu ni imel veliko počitka, je dobro treniral, a ga je minuli teden zdelala viroza in mu pobrala nekaj moči. Kljub temu se je odločil za nastop na Madžarskem in se nove sezone že veseli, saj lahko tudi z uspešno izvedeno staro sestavo z izhodiščem 16,4 točke poseže po vrhunski uvrstitvi, ker bo konkurenca zaradi minulih OI, ko si je kar nekaj najboljših vzelo nekoliko več oddiha, nekoliko okrnjena.

Glavni cilj slovenske odprave v jesenskem delu sezone je lovljenje mest za veliki finale svetovnega pokala dveh sezon, ki bo sredi decembra v Madridu. Medtem ko imata Petkovšek in Pegan nastop na vrhuncu tega dela sezone že davno zagotovljen - tako Petkovšek na bradlji kot Pegan na drogu sta vodilna na lestvici svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG) -, pa imata nekaj možnosti za pot v Španijo, kjer bo nastopila zgolj osmerica najboljših telovadcev in telovadk na posameznih orodjih v minulih dveh sezonah, tudi Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Adela Šajn na gredi.

Šajnova se je namreč v spomladanskem delu sezone na vseh svetovnih pokalih, na katerih je nastopila, na gredi uvrstila med najboljšo osmerico. "Adela je imela po OI tri tedne počitnic, drugi teden septembra pa sva spet začela resno trenirati. Lahko rečem, da dobro trenira, tako na gredi kot parterju, a se bova o nastopu na slednjem odločila šele na prizorišču samem. Zanima naju predvsem gred, kjer še ima možnosti tudi za finale svetovnega pokala, zato bo odpotovala na vse štiri tekme (Szombathelyju sledijo še svetovni pokali Glasgow, Ostrava in Stuttgart)," je povedal trener Šajnove Silvo Marinčič in dodal, da bo na Madžarsko odpotovala tudi Saša Golob, ki se bo predstavila na gredi in parterju: "Lepo bi bilo, če bi Saši dobro uspelo vsaj eno orodje, saj je dobro pripravljena."

Bertoncelj je imel letos nekoliko več počitka, avgusta pa je začel priprave na novo sezono, pred katero je motiviran, kot še nikoli doslej. Ima namreč še nekaj možnosti, da se z dobrimi jesenskimi nastopi prebije med osmerico najboljših in si tako zagotovi vstopnico za finale svetovnega pokala. "Premor je bil koristen tudi za moje zapestje, saj je poškodba končno sanirana. Predstavil se bom z novo, težjo sestavo, s katero bom nastopil že v kvalifikacijah. Grem na vse ali nič, saj imam dovolj teh nesrečnih devetih mest," je povedal telovadec Narodnega doma, ki je v minuli sezoni kar nekajkrat na svetovnih pokalih obstal tik za najboljšo osmerico, in dodal: "Treniral sem res dobro, veliko sem delal na kondiciji, tako da mi po zahtevni vaji ostane dovolj moči tudi za seskok. Upam, da bom naredil še korak naprej od spomladanskih nastopov in vaje s treningov prenesel tudi na tekme."

Novo vajo na drogu je čez poletje pripravil tudi Alen Dimic, ki je sestavi dodal kar nekaj novih elementov in močno povišal izhodišče. Potem ko se je spomladi na treh svetovnih pokalih zapored (Maribor, Moskva, Barcelona) uvrstil v finale na tem orodju, si želi v podobnem slogu tudi nadaljevati. "Vaje na treningih dobro izpeljem, moj cilj pa ostaja takšen, kot da imam vedno: da bi naredil sestavo brez večje napake. Če mi bo to uspelo, bom lahko razmišljal naprej," je za STA povedal Dimic, ki se te dni sicer bori s prehladom, a upa, da bo šlo na bolje.

Ob že omenjenih bodo na Madžarskem nastopili še Rok Klavora na preskoku in parterju, Žiga Šilc na parterju ter Žiga Britovšek na konju z ročaji. Medtem pa bo svetovni podprvak na drogu Pegan novo sezono začel nekoliko pozneje, čeprav se nanjo pripravlja že vse od začetka avgusta. "Trdo treniram po dvakrat na dan, a se mi vseeno zdi, da se nič ne premakne. Celih vaj še ne delam, prvič bom poskusil v petek in bomo videli, kako mi bo šlo. Elementi mi dobro uspevajo, zdaj pa jih moram še povezati. K sreči je tokrat vsaj 'coach' (Peganov trener Jože Mešl, op. STA) bolj optimističen in pravi, da bo šlo!" je povedal 34-letni telovadec Trnovega, ki tako ta čas še nabira kondicijo in se obenem uči nove prvine, ki bi jih rad čim prej preizkusil tudi na tekmah.

V Szombathelyju so kvalifikacije na sporedu v petek, v soboto in nedeljo pa sledijo finalni nastopi na posameznih orodjih.

Ne spreglejte