Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2016,
21.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Bojan Tokić Namizni tenis

Torek, 13. 12. 2016, 21.16

6 let, 6 mesecev

Kvalifikacije za EP

Tokić tokrat v svoji Novi Gorici junak zmage nad Poljsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Bojan Tokić | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v svoji tretji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo drugič zmagala.

Še enkrat je ugnala odlično poljsko reprezentanco, prvo favoritinjo kvalifikacijske skupine H in udeleženko ekipnega olimpijskega turnirja, tokrat je bil v Novi Gorici izid 3:2.

Dve točki za Slovence je prispeval Bojan Tokić, eno pa Darko Jorgić. S tem uspehom imajo Slovenci lepe možnosti, da se uvrstijo v elitno skupino evropskega prvenstva leta 2017 v Luksemburgu, odločilno tekmo bodo igrali 7. marca v Belgiji.

Dvoboj se je za Slovence odlično začel. Darko Jorgić, dobitnik bronaste kolajne v mešanih dvojicah z mladinskega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki, prve za Slovenijo na svetovnih prvenstvih, je na noge dvignil občinstvo, ki sicer ni bilo tako številčno, a nič manj glasno kot na tekmi proti Belgiji. Z atraktivno igro je brez večjih težav premagal Daniela Goraka, s tem pa po Jakubu Dyjasu na Poljskem vzel še en lep poljski skalp.

Uspeh mladca iz Hrastnika je oplemenitil prvi slovenski lopar Bojan Tokić. Proti Wang Zheng Yiju, ki ga je letos premagal že na poti do osmine finala olimpijskih iger, se se je spet pokazalo, da težko igra v svojem mestu. Da ima psihološko oviro, da si želi preveč, sta pokazala prva dva niza, v prvem je gladko izgubil, v drugem pa zapravil vodstvo 8:1. Toda ko je kazalo, da mu v Novi Gorici tudi tokrat ne no uspelo dobiti niti posamičnega dvoboja, je vstal od mrtvih. Čeprav je kazal očitne znake živčnosti, pa se je v odločilnih trenutkih znal zbrati in do konca izpeljati preobrat, s katerim so bili izbranci Jožeta Urha že blizu uspeha.

Bojan Tokić | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Deni Kužul proti Dyjasu, dobitniku bronastega odličja z evropskega prvenstva v Budimpešti, ni imel veliko možnosti, a se je hrabro boril, priložnost za boljši izid pa je zapravil v drugem nizu, ko je iz rok izpustil vodstvo 10:8. Tudi Jorgič se je proti Wangu častno boril, dobil niz, a usoda slovenske ekipe je bila vseeno v rokah Tokića, ki je bil pred še eno težko psihološko preizkušnjo. A opravil jo je z odliko, Goraku ni prepustil niti niza, s tem pa ekipo približal prvemu mestu v skupini, za kar bo potrebno zmagati v Belgiji.

"Vedel sem, da se mora ta moja mora v domači dvorani enkrat končati. Selektorja sem prosil, da ne bi šel prvi za mizo, mislim, da je bila to dobra poteza. V prvem dvoboju sem bil sicer živčen, jezen, v drugem nizu sem zapravil visoko vodstvo, tako da je bila jeza razumljiva, a sem bil potrpežljiv. Vedel sem, da se mi mora odpreti in hvala tistemu zgoraj, da se mi je v dvoboju s Kitajcem je. Wang je zame zelo neugoden igralec, mislim, da ima celo več zmag v medsebojnih tekmah kot jaz, zato zmago štejem kot velik uspeh. Za tega pa nisem zaslužen sam, vsi vidimo, kaj dela Jorgić, tudi Kožul vsaj po igri ne zaostaja za njim. Zdaj imamo možnosti za prvo mesto, a ne prehitevajmo, januarja, ko se bodo še enkrat pomerili Belgijci in Poljaki, bomo točno vedeli, kaj moramo v zadnjem dvoboju storiti," je po veliki zmagi dejal Tokić.

"Že nekajkrat sem povedal, da smo nora reprezentanca. Proti Belgiji je norost šla v negativno smer, tokrat v pozitivno. Bojanu se porazi v Novi Gorici niso mogli ponavljati v nedogled, veseli smo, da mu je končno uspelo zmagati. In to na fantastičen način, mogoče niti ne s posebno kakovostno igro, a je imel vse, kar je potrebno, da se dvoboj dobi. Jorgić je prvič v tem tekmovanju izgubil, a Kitajec je tako raznovrsten in neugoden igralec, da ga tisti, ki igra prvič z njim, težko premaga. Je pa Darko s točko le še potrdil svoj velik potencial. Tudi Kožul je imel svetle trenutke, tako da smo lahko zadovoljni. Zdaj je v skupini prav vse mogoče, zagotovo pa imamo v Belgiji vse možnosti, da zmagamo. Slovenski namizni tenis približujemo evropskemu vrhu, super je, da se tega zaveda tudi javnost. Dvorana v Novi Gorici je bila spet polna in hvala gledalcem za spodbudo," se je smejalo selektorju Jožetu Urhu.

SLOVENIJA : POLJSKA 3:2
Darko Jorgić : Daniel Gorak 3:1 (9, 4, -4, 5)
Bojan Tokić : Wang Zheng Yi 3:2 (-4, -9, 13, 6, 10)
Deni Kožul : Jakub Dyjas 0:3 (-7, -10, -6)
Jorgić : Wang 1:3 (-10, -6, 4, -7)
Tokić : Gorak 3:0 (7, 6, 6)
Ne spreglejte