Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 9. 2017,
19.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Bojan Tokić evropsko prvenstvo Namizni tenis

Petek, 15. 9. 2017, 19.21

6 let, 6 mesecev

Evropsko prvenstvo v namiznem tenisu

Senzacija Slovencev – na EP do kolajne!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Bojan Tokić | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Luxembourgu poskrbela za senzacijo. V četrtfinalu so Bojan Tokić, Darko Jorgić in Deni Kožul s 3:2 premagali Švedsko in si priborili najmanj bronasto odličje.

To je za Slovenijo prva moška ekipna kolajna na velikih tekmovanjih, ženske so na evropskem prvenstvo že osvojile bron.

V dvoboju s Švedsko je blestel Tokić, ki je prispeval dve točki, premagal je tako 22. igralca sveta Mattiasa Karlssona kot Antona Kallberga, za odločilno zmago pa je tako kot na tekmi z branilko naslova Avstrijo poskrbel Jorgić, ugnal je 39. igralca sveta Pära Gerella. Tokić je tako postal igralec, ki ima na evropskih prvenstvih kolajno tako med posamezniki kot v dvojicah in zdaj še v ekipni konkurenci.

"Neverjetno"

"Neverjetno, ne vem, kaj naj rečem. Nad Slovenijo je polna luna, ne vem, kaj se nam dogaja. Dvomilijonski narod osvaja kolajne na košarkarskih, odbojkarskih prvenstvih, prejšnji teden smo blesteli v posamičnih športih. Zdaj pa še kolajna na namiznoteniškem prvenstvu, v tako globalnem športu," je bil po sladki zmagi navdušen v. d. selektorja Jože Urh. Ta ne mora prehvaliti fantov, ki so poskrbeli za najbrž največji uspeh namiznega tenisa.

Darko Jorgić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Zdaj bodo na nas gledali drugače"

"In to na kakšen način. Prek velesile Švedske, ki jo reprezentance iz našega dela Evrope redko premagajo. Zdaj pa jo je premagala ekipa, ki ima v svojih vrstah le enega izkušenega igralca, enega, ki je letos iz mladinske konkurence prišel v člansko, in enega, ki med člani nastopa drugo leto. Res ne morem verjeti, a hkrati se vendarle zavedam, da je bila to naša priložnost, ki ne vem, če se bo še kdaj ponovila. Zdaj smo bili neobremenjeni, nihče nas praktično ni jemal resno in to smo izkoristili. Odslej nam bo težje, na nas bodo gledali drugače, zdaj bomo mi nekakšni favoriti," meni namiznoteniški fanatik, ki ne more prehvaliti predvsem Tokića in Jorgića.

Kot ferrari

"Mi smo na tem prvenstvu ekipa. Jan Žibrat je v dvoboju s Slovaško poskrbel, da so se reči z začetka prvenstva obrnile v nasprotno smer. Tudi Kožul je dodal svoje, a glavna sta vendarle bila Tokić in Jorgić. Bojan je bil v zadnjih dvobojih kot ferrari. Hiter, eksploziven in še lep po vrhu. Jorgić pa je spet pokazal kakovost, ki jo je prenesel iz mladinske konkurence. V odločilnih trenutkih je hladen in zbran, nič ga ne spravi s tira. Ne moti ga, če že zanesljivo zaostaja, v mladinski konkurenci nismo delali panike, tudi ko je izgubljal z 2:7 v odločilnem nizu. Nisem pa verjel, da lahko to prenese tudi v članski konkurenci," je dejal Urh.

Bojan Tokić | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Realnih možnosti nimajo

Prvi mož slovenske stroke odkrito priznava, da je bron največ, kar je ta ekipa dosegla, da v polfinalu, kjer jih čaka večkratni prvak Nemčija, pravih možnosti za presenečenje ni: "Realno nimamo možnosti. Nemci bodo najbrž premočni, mi bomo predvsem želeli dokazati, da znamo igrati namizni tenis. Nam Nemci tudi ne ustrezajo, kar kažejo medsebojni dvoboji. Že to, da ima Tokić še najboljši izkupiček proti nekdanjemu prvemu igralcu sveta Timu Bollu, Nemca je premagal le dvakrat ali trikrat, pove veliko."

SLOVENIJA : ŠVEDSKA 3:2

Bojan Tokić : Anton Kallberg    3:2 (4, 8, -6, -8, 4)

Darko Jorgić : Mattias Karlsson 0:3 (-6, -7, -4)

Deni Kožul : Kristian Karlsson  0:3 (-8, -5, -6)

Tokić : M. Karlsson             3:0 (8, 5, 6)

Jorgić : Pär Gerell             3:1 (8, -8, 9, 6)

Alex Galič je en dvoboj izgubila, drugega pa dobila. | Foto: Vid Ponikvar Alex Galič je en dvoboj izgubila, drugega pa dobila. Foto: Vid Ponikvar

Še četrta zmaga Slovenk

Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je dobila tudi četrto tekmo druge kakovostne divizije evropskega namiznoteniškega prvenstva v Luxembourgu. Po treh zmagah v predtekmovalni skupini je bila v četrtfinalu boljša še od Turčije, z zmago 3:1 si je zagotovila boj za mesta od 17 do 20.

Po eno točko so prispevale Alex Galič, Manca Fajmut in Katarina Stražar, edini poraz je zabeležila Galičeva.

SLOVENIJA : TURČIJA 3:1

Alex Galič : Malek Hu            0:3 (-6, -6, -3)

Manca Fajmut : Ozge Yilmaz       3:2 (5, 4, -11, -11, -12)

Katarina Stražar : Aybuke Oner   3:0 (9, 9, 8)

Galič : Yilmaz                   3:1 (11, -10, 10, 6)

Ne spreglejte