Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
25. 5. 2017,
16.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Peter Kauzer Benjamin Savšek Urša Kragelj Luka Božič Sašo Taljat Tacen

Četrtek, 25. 5. 2017, 16.24

6 let, 6 mesecev

EVROPSKO PRVENSTVO, TACEN

Peter Kauzer si ne želi zmagati zaradi napak drugih tekmovalcev

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Peter Kauzer | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prihodnji teden bo na kajakaški progi v Tacnu znova zelo pestro. Na brzicah reke Save se bodo na evropskem prvenstvu (31. 5.-4. 6.) pomerili najboljši slalomisti v Evropi. Med njimi bo tudi Peter Kauzer, srebrni olimpijec, ki je pred dvanajstimi leti na evropskem prvenstvu začel pohod proti vrhu. Jakob Marušič, vodja tekmovanja, je že zdaj povedal, da so svetovni prvaki.

Za Slovenijo bo nastopilo trinajst čolnov, in sicer izkušeni stari mački in tekmovalci, ki bodo v članski konkurenci prvič izkusili težo velikega tekmovanja. Po neuradnih informacijah bo na evropskem prvenstvu sodelovalo 24 držav.

Peter Kauzer je vesel, da se je nekaj naredilo tudi na tacenski progi. | Foto: KZS Peter Kauzer je vesel, da se je nekaj naredilo tudi na tacenski progi. Foto: KZS Kauzer nima težav s preostalimi tekmovalci

Našo kajakaško ekipo bodo sestavljali Peter Kauzer ter mlada Žan Jakše in Martin Srabotnik. Kauzer je leta 2005 na evropskem prvenstvu v Tacnu osvojil srebro in tako začel zbiranje medalj na največjih tekmovanjih. Kot pravi Hrastničan, je od takrat minilo že dolgo časa, vmes pa se je zgodilo še veliko drugih lepih stvari. Tudi tokrat bo konkurenca v kajaku zelo močna. "Nimam težav s preostalimi tekmovalci, tudi če jim povem kakšno skrivnost. Zdi se mi, da na koncu več pomeni, če zmagaš, ker si najboljši, ne zaradi napak preostalih tekmovalcev. Rezultat je videti popolnoma drugače."

Progo v Tacnu so lani v zadnjem delu malce prenovili in Peter na to gleda pozitivno. "Končno se je nekaj začelo delati v Tacnu, saj je progo že dobro načel zob časa. Prav je, da smo dobili vsaj to pridobitev v cilju. Upam, da bo proga dobila še nadgradnjo in da ne bomo odvisni od vodostaja ali kakšnih drugih stvari."

Na evropskem prvenstvu bo nastopil tudi aktualni olimpijski prvak Joe Clark, s katerim sta pred kratkim posenela zanimiv video.

Srčni utrip bo še višji Benjamin Savšek tudi tokrat meri visoko. | Foto: Vid Ponikvar Benjamin Savšek tudi tokrat meri visoko. Foto: Vid Ponikvar

Med kanuisti so v reprezentanci sama preverjena imena. Vlogo prvega vesla bo verjetno prevzel Benjamin Savšek, ki ima v svoji vitrini že vrsto medalj s svetovnih in evropskih prvenstev. Beni, kot ga kličejo prijatelji, ima v posamični konkurenci z evropskih prvenstev že dve medalji. Leta 2012 je bil tretji, leta 2015 pa je v Markkleebergu v Nemčiji stopil na najvišjo stopničko. Savšku bosta družbo v reprezentanci delala še klubski kolega Anže Berčič in povratnik Luka Božič.

"Lahko rečem, da sem dobro pripravljen. Čez zimo sem dobro delal in veliko časa posvetil temu nastopu. Imam visoka pričakovanja in upam, da mi bo uspelo ohraniti mirno glavo. Vsi vemo, da pred domačim občinstvom srčni utrip še nekoliko bolj naraste. Upam, da bo vse v redu in da mi bo čoln dobro stekel, kot mi je na zadnjih treningih," je povedal Savšek, ki pravi, da mu bodo izkušnje prišle še kako prav.

Đoni in Ljubo še zadnjič

V čoln, kot pravita zadnjič na mednarodni ravni, se bosta usedla tudi Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta po olimpijskih igrah končala skupno športno pot. Zdaj sta se vendarle odločila še enkrat preizkusiti in domov prinesti še kakšno novo medaljo. Čeprav v zadnjem času nista prav veliko sedela skupaj v čolnu, imata oba veliko izkušenj. Ljubo in Đoni bosta na domači progi spadala v širši krog favoritov.

Urša Kragelj ima že dve posamični medalji iz evropskega prvenstva. | Foto: Vid Ponikvar Urša Kragelj ima že dve posamični medalji iz evropskega prvenstva. Foto: Vid Ponikvar

Želja po rezultatu je še večja

Med dekleti je reprezentanca že nekaj časa ustaljena. V ekipi prednjači Urša Kragelj, ki ima že dve medalji z evropskih prvenstev. Lani je bila tretja v Liptovskem Mikulašu. Slovenske barve bosta branili tudi prav tako izkušena Eva Terčelj in leto dni mlajša Ajda Novak. "Dobro sem pripravljena. Evropsko prvenstvo je posebna tekma, ker je doma in je želja po rezultatu še nekoliko večja. Temu se posvečam sama in mislim, da tudi vsi preostali," je povedala Kragljeva, ki pravi, da kljub domači progi na tekmi ne bo nobenega preračunavanja.

Polna zasedba bo tudi pri kanuistkah. Ta disciplina bo v prihodnosti vse bolj zastopana, saj je postala olimpijska disciplina. S tacenskimi brzicami se bodo spopadle Nina Bizjak, Alja Kozorog ter najmlajša v slovenski reprezentanci Lea Novak.

Jakob Marušič ima v zadnjih dneh ogromno dela z organizacijo, a kot trdi, bo do tekme vse pripravljeno. | Foto: Vid Ponikvar Jakob Marušič ima v zadnjih dneh ogromno dela z organizacijo, a kot trdi, bo do tekme vse pripravljeno. Foto: Vid Ponikvar Svetovni prvaki

Slovenskim organizatorjem je zadnja povodenj v Tacnu naredila kar nekaj škode, tako da so morali določene zadeve znova pripravljati, a dolgoletne izkušnje so jim pomagale, da bodo tekmo spravili pod streho. Pa ne samo pod streho, organizirana bo na najvišji mogoči ravni, nam je zagotovil vodja tekmovanja Jakob Marušič.

"Kajakaški poligon je dobro pripravljen. Rad bi povedal, da priprave potekajo dobro, seveda pa brez zapletov ne gre. Konec konec smo svetovni prvaki v tem, kako z najmanj denarja organizirati tekmo. Kljub temu vse poteka na najvišji mogoči ravni."

Ne spreglejte