Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
25. 12. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

Ironman

Nedelja, 25. 12. 2016, 14.00

6 let, 7 mesecev

Lionel Sanders - od odvisnika do svetovnega rekorderja

Še pred nekaj leti odvisen od drog, danes svetovni rekorder v ironmanu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

"Znašel sem se v primežu alkohola in drog. Več let je šlo samo navzdol," se svojega temnega obdobja spominja Lionel Sanders, ki je novembra postal svetovni rekorder v ironmanu.

Svetovni rekord v prestižni triatlonski disciplini ironmanu od letošnjega novembra znaša 7 ur, 44 minut in 29 sekund. V Arizoni, kjer je nastopil tudi naš David Pleše in osvojil odlično četrto mesto, ga je postavil Kanadčan Lionel Sanders, ki zdaj velja za kralja te ekstremne discipline.  Pred njim je bil rekorder Marino Vanhoenacker, njegov rekord pa je držal kar pet let.

Kaj je ironman?
Triatlonska disciplina, v kateri morajo tekmovalci preplavati 3,86 kilometra (2,4 milje), prekolesariti dobrih 180 kilometrov (112 milj) in preteči maraton (26,22 milje). Po svetu je več tekmovanj v ironmanu, najbolj prestižno pa še danes letno prirejajo na Havajih. Ta tekma šteje tudi kot svetovno prvenstvo v ironmanu.

Do uspeha prek težavnih mladostniških let

Da se je prebil do tega naziva, je moral prehoditi trnovo pot. Kot mladostnik se je namreč znašel v hudih težavah. Predal se je alkoholu in drogam. Denar, ki si ga je sposojal od staršev, je šel za kokain namesto za šolanje. "Začelo se je proti koncu srednje šole. Znašel sem se v primežu alkohola in drog. Več let je šlo samo navzdol, kar je vodilo tudi do izključitve s fakultete. Bil se depresiven in paranoičen, imel sem tudi halucinacije. Ko sem bil na najnižji točki, sem zagledal luč. Novembra leta 2009 sem po mnogo letih spet začel teči," se danes spominja 28-letni Kanadčan, ki je na trenutke povsem izgubil nadzor nad seboj, večkrat pa naj bi razmišljal tudi o skoku čez okno.

Šport mi je spremenil življenje in ga še vedno spreminja. Da sem postal del zgodovine, bom cenil vse življenje. Po licih so mi tekle solze in v hrbtenici sem čutil mravljince. Bila je odlična izkušnja. Lionel Sanders o rekordnem dosežku.

Naslednje starševsko posojilo je šlo za štartnino

Po nekaj mesecih treninga je starše spet prosil za denar, tokrat za štartnino triatlonske preizkušnje. Avgusta leta 2010 je premagal svoj prvi ironman. "To je bila najbolj neumna stvar, kar sem jih storil v življenju. Nikdar več," so bile njegove prve besede po prihodu skozi cilj. Do hotela je lahko prišel le s pomočjo staršev: "Pojedel sem pico in takrat sem se zavedel, kako težko je bilo in hkrati čudovito." Zmagovalec ga je na tekaškem delu prehitel za en krog, kar ga je fasciniralo in hkrati navdušilo, da bi tudi sam nekoč postal tako dober.

Med letošnjim nastopom na svetovnem prvenstvu na Havajih | Foto: Getty Images Med letošnjim nastopom na svetovnem prvenstvu na Havajih Foto: Getty Images

Tri leta je trdo treniral, po domači zmagi na polovičnem ironmanu leta 2013 pa se je začel profesionalno ukvarjati s športom. Od tedaj je dobil veliko triatlonskih in tekaških preizkušenj v Kanadi in ZDA. Lani je prvič nastopil tudi na svetovnem prvenstvu na Havajih in končal na 14. mestu.

Njegovo leto v številkah:
V letu 2016 je preplaval: 990 kilometrov (286 ur in osem minut)
V letu 2016 je na kolesu preživel: 397 ur in 52 minut
V letu 2016 je pretekel: 4.109 kilometrov (265 ur in 23 minut)
Ne spreglejte