Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
11.44

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Jekaterina Vedenejeva ritmična gimnastika

Sreda, 23. 8. 2023, 11.44

8 mesecev, 2 tedna

ritmična gimnastika, svetovno prvenstvo, valencia

Vedenejeva uspešno začela lov na olimpijsko vozovnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Jekaterina Vedenejeva | Jekaterina Vedenejeva  je po nastopih prve skupine na vrhu tako z obročem kot žogo. Vendar favoritinje šele prihajajo. | Foto Guliverimage

Jekaterina Vedenejeva je po nastopih prve skupine na vrhu tako z obročem kot žogo. Vendar favoritinje šele prihajajo.

Foto: Guliverimage

Jekaterina Vedenejeva je z odliko začela nastope na 40. svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Valencii, glavnem kvalifikacijskem situ za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Izkušena ritmičarka, ki nastopa na svojem petem SP, je po nastopih prve skupine na vrhu tako z obročem kot žogo. Vendar favoritinje šele prihajajo.

Z obročem je 29-letna Vedenejeva, ki je leta 2018 na velikih tekmovanjih zamenjala Rusijo za Slovenijo, prikazala izjemno samozavestno sestavo brez napake in prejela visoko oceno 33,350 točke.

Nato pa v svojem drugem nastopu z žogo ni bila tako prepričljiva kot sicer, vendar je sestavo prikazala brez večjih napak in po pritožbi prejela oceno 32,600.

Po nastopih uvodne skupine (prve od štirih) je Vedenejeva na vrhu tako z obročem kot žogo, vendar nastopi najboljših šele prihajajo. Ali se bo slovenski predstavnici po lanski kolajni na SP tudi v Valencii uspelo uvrstiti v finalne boje za odličja, bo znano okoli 19.30.

"Danes sem s svojimi predstavami zadovoljna. Vse je šlo dobro. Bilo pa je zelo strašljivo in razburljivo, imela sem kar nekaj treme. Hvala zdravniku in trenerki, da sta mi pomagala prebroditi vse to in se spopasti z mojo tesnobo. Zdaj čakamo na večer in upam na nastop v finalu," je po prvih nastopih povedala Vedenejeva, ki jo v četrtek čakajo še kvalifikacije s kiji in trakom.

Prvi dve finalni odločitvi tega prvenstva pa sta na sporedu že danes od 21. ure dalje, ko se bodo osem najboljših ritmičark iz kvalifikacij najprej borilo za kolajne z obročem, nato pa še z žogo.

Ela Polak | Foto: Anže Malovrh/STA Ela Polak Foto: Anže Malovrh/STA

Poleg Vedenejeve sta danes na uvodni dan SP nastopili še dve mladi slovenski ritmičarki. Ela Polak je za svoj premierni nastop na SP za prikazano z obročem prejela oceno 25,950, medtem ko je Brigita Krašovec za svojo najljubšo sestavo z žogo prejela 29,400.

Obe mladi tekmovalki v četrtek čakata še nastopa s kiji (Krašovec) in trakom (Polak), prav tako se bo z obema rekvizitoma predstavila še Vedenejeva, nato pa bo že znano, ali je bila uspešna v lovu na olimpijsko vozovnico ali ne.

 Brigita Krašovec | Foto: Anže Malovrh/STA Brigita Krašovec Foto: Anže Malovrh/STA

Trije najboljši kvalifikacijski nastopi (od največ štirih) štejejo v točkovni zbir za kvalifikacije mnogoboja, od koder bo prvih 14 tekmovalk svojim državam že zagotovilo uvrstitev na olimpijski turnir.

Če bosta med prvimi 14 po dve tekmovalki iz treh držav, ki že imajo olimpijsko kvoto med posameznicami (Bolgarija, Italija, Nemčija), bo v Pariz odpotovala še naslednja po vrsti, torej 15. ali 16. ali 17.

Ne spreglejte