Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 3. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

boks Keith Thurman Danny Garcia

Nedelja, 5. 3. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Velterska kategorija: Keith Thurman vs. Danny Garcia

Pred štirimi leti premagal Dejana Zavca, danes ima dva naslova svetovnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Keith Thurman vs Danny Garcia | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ponoči sta se v velterski poslastici pomerila neporažena ameriška boksarska asa Keith Thurman in Danny Garcia, zmage po večinski sodniški odločitvi pa se je veselil prvi. Človek, ki je leta 2013 premagal slovenskega šampiona Dejana Zavca, ima zdaj dva naslova svetovnega prvaka.

"Šele čez čas bomo videli, za kako dobrega boksarja gre," je po porazu proti Keithu Thurmanu 9. marca leta 2013 v Brooklynu razlagal Dejan Zavec in zdaj je že bolj ali manj jasno, da je takrat izgubil proti borcu, ki danes vlada v velterski kategoriji boksa.

Šele desetič v velterski kategoriji

Dvoboj Thurmana in Garcie, spet v brooklynski dvorani Barclays Center, je bil dvoboj dveh neporaženih šampionov, svetovnih prvakov po različicah WBC (Thurman) in WBA (Garcia), šele deseti unifikacijski (združitev dveh naslovov op. p.) v zgodovini kategorije, šele tretjim med neporaženima borcema in prvim po letu 1999, ko sta za pasova IBF in WBC obračunala Oscar de la Hoya in Felix Trinidad (takrat zmagovalec).

Pričakovali pretep, dobili boks

Pričakovanja so bila zato velika, Thurman in Garcia pa sta prikazala izvrstno boksarsko predstavo, v kateri je odločneje in spretneje nastopil 28-letni Zavčev krvnik. Čeprav je bilo s tribun dvorane, ki je za svojega favorita vzela Garcio slišati tudi nekaj žvižgov – ameriški komentatorji so to pojasnili s tem, da je newyorška publika prišla gledat pretep, dobila pa boks – je Thurman vešče in pametno razgradil Garcijevo obrambo.

Eden od sodnikov presenetil

S hitrim gibanjem in premišljenimi ter natančnimi napadi je pridno zbiral točke, tekmeca nekajkrat zamajal, a kakšnemu nokdavnu ali nokavtu vseeno ni bil niti blizu, pa čeprav je do obračuna z Zavcem slovel kot nokavter in upravičeval vzdevek "One Time" (Enkrat). To, da je enega od sodnikov bolj prepričal Garcia (dva sta zmago prisodila Thurmanu), je bilo manjše presenečenje.     

"Sodniki so pač sodniki, menim pa, da je bila moja zmaga čista," je po svoji 28. profesionalni zmagi (22 jih je dosegel z nokavtom) povedal 28-letni Floridčan Thurman in dodal: "Danny se je prišel bojevati in se izkazal za dostojnega tekmeca. Vseeno, še vedno sem nepremagan, ves čas dvoboja sem vedel, da je zmaga moja."

Garcia prepričan, da je naredil dovolj

Prav tako 28-letni Garcia je po 33 zmagah (19 z nokavtom) doživel prvi poraz v karieri in izgubil pas prvaka različice WBC. "Danes mi je malo zmanjkalo. Hotel sem biti bolj agresiven, združiti oba naslova, a sem bil prekratek. Prepričan sem, da sem naredil dovolj za zmago, a je, kar je," se je hitro sprijaznil z rezultatom dvoboja.

Kdo bo zavladal velterski kategoriji?

Na lestvicah velterske kategorije sicer še vedno kraljuje 38-letni filipinski superzvezdnik Manny Pacquiao (svetovni prvak po različici WBO), ki se bo 23. aprila pomeril z britanskim boksarjem Amirjem Khanom. Zmagovalca tega dvoboja bi bilo nato lepo videti v ringu s Thurmanom, v boju za absolutno prevlado v velterski kategoriji.

Ne spreglejte