Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
29. 7. 2017,
12.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Peter Kauzer Rio de Janeiro kajak

Sobota, 29. 7. 2017, 12.34

6 let, 6 mesecev

Povsem mogoče je, da bo srebrni olimpijec kariero končal na vrhuncu #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Peter Kauzer, srebrni olimpijec iz Ria de Janeira, se pripravlja na drugi del sezone. Leto po njegovem največjem uspehu ga ljudje še vedno ustavljajo in mu čestitajo za uspeh. Sam nas je spomnil, da je pred natanko petimi leti doživel še eno veliko čast, ki se je bo vedno rad spominjal.

 

Peter Kauzer je lani na olimpijskih igrah v Riu osvojil srebrno medaljo in tako zapolnil še zadnje prazno mesto v svoji bogati vitrini. Kot nam je zaupal, mu bo ta tekma za vedno ostala v spominu. "Konec koncev imam tudi tatu, ki je povezan z zgodbo v Riu de Janeiru. Tega uspeha se je lepo spominjati. Pred petimi leti ni bilo ravno tako (na olimpijskih igrah v Londonu je ostal brez medalje, op. p.). Ravno zdaj mineva pet let, odkar sem na odprtju OI v Londonu nosil slovensko zastavo, kar pa je bil poseben občutek," je uvodoma povedal Peter, ki želi vztrajati do naslednjih olimpijskih iger v Tokiu.

Po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru se je Peter Kauzer dal tetovirati. | Foto: Osebni arhiv Po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru se je Peter Kauzer dal tetovirati. Foto: Osebni arhiv Še vedno ga ustavljajo

Hrastničan še danes občuti, kaj pomeni olimpijska medalja. Če ga v domačem oziroma kajakaškem krogu ne opominjajo na to, pa ga še vedno opozarjajo mimoidoči. "Ljudje na cesti me še vedno ustavljajo in mi čestitajo, čeprav je minilo skoraj že eno leto. Lanska sezona je za mano, tudi letošnje je mimo že polovica, glavni del pa me še čaka. Zdaj se je treba osredotočiti na to."

Časa za počitnice skorajda nima, saj se trenutno raje posveti kajaku, ki je neke vrste njegova služba.

 

Malo je premislil in pogledal nazaj

Prvi del sezone Kauzerju ni šel povsem po načrtih, čeprav pravi, da je dobro pripravljen. Še danes mu je malo žal evropskega prvenstva v domačem Tacnu, potem ko je po svojem mnenju od zadnjih vrat pa do cilja izgubil medaljo, če ne celo naslov evropskega prvaka.

"Zdaj sem malo premislil in pogledal nazaj, katere stvari je treba popraviti za drugi del sezone. Tega se zavedam, tako da sem zelo motiviran za naprej. Zdaj gremo na priprave v Pau, kjer je letos svetovno prvenstvo. Tista proga mi je zelo všeč in tam vedno rad veslam. Tudi če mi ne gre, imam nasmešek na obrazu," je razkril Kauzer.

Olimpijska vožnja v Riu mu bo za vedno ostala v spominu. | Foto: Reuters Olimpijska vožnja v Riu mu bo za vedno ostala v spominu. Foto: Reuters

Nepotrebna napaka in nima več kaj početi

S 33 leti Kauzer ni več najmlajši. Sam pravi, da se je danes zaradi tako strnjene konkurence veliko težje prebiti v polfinale, saj so razlike med najboljšimi tekmovalci izredno majhne. "Težko je držati stik z mladimi, ampak če ga želim držati, moram pokazati takšne vožnje, kot jih znam, in morajo biti brez napak. Če se prikrade kakšna napaka, potem v kajaku nimaš več kaj početi."

Ko bo videl, da ne zmore več … Peter Kauzer | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Letošnja sezona je zanj nekaj posebnega, saj je zaradi uspeha na OI še toliko bolj na očeh slovenske javnosti, ampak zaradi tega na čuti nič večjega pritiska. "Vesel sem, če me ljudje spremljajo in navijajo zame in druge. Želja po rezultatu še vedno ostaja, čeprav bo vse, kar še bom dosegel, le češnja na torti. Dokler se bom zavedal, da sem lahko med najboljšimi ali celo najboljši … Ko bom videl, da na zmorem več, upam da čim pozneje ali nikoli, se bom s tem sprijaznil. Za zdaj vem, da sem še sposoben dosegati vrhunske rezultate," je še povedal dvakratni svetovni prvak, ki pravi, da je povesem mogoče, da bo kariero končal, ko bo še vedno v svetovnem vrhu.

Ne spreglejte