Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
2. 6. 2017,
19.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Peter Kauzer kajak kanu Tacen

Petek, 2. 6. 2017, 19.06

6 let, 7 mesecev

EP TACEN

Postale evropske prvakinje, nato jih je pregnala toča #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Ajda Novak, Eva Terčelj, Urša Kragelj | Foto Boštjan Boh

Foto: Boštjan Boh

Drugi dan evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah v Tacnu je bil za slovensko reprezentanco izjemno uspešen. Kajakašice so postale evropske prvakinje, kanuisti so bili drugi, kajakaši pa so nastopili nekoliko pod pričakovanji.

Čeprav tribune v Tacnu v petek niso bilo povsem napolnjene, pa je bilo vzdušje na progi pod Šmarno goro zelo prešerno. Kot prve so za to poskrbele slovenske kajakašice, ki so v postavi Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak osvojile naslov evropskih prvakinj. To pa je tudi prva ekipna medalja na evropskih prvenstvih. Druge so bile Španke, tretje pa Francozinje.

Nekaj minut po tistem, ko so prišle v cilj, se je z neba ulilo, pozneje pa je zlata dekleta pod streho pregnala toča, a to nikakor ni pokvarilo vzdušja v slovenski ekipi. Gledalci so se skrili pod strehe, a ob novem slovenskem uspehu tudi med njimi ni manjkalo dobre volje.

Roko na srce, to je povsem druga tekma

"Med nami gre za pravo kemijo in medsebojno zaupanje. Smo tri tekmovalke, ki smo se na tem področju zelo dobro ujele. Zelo sem vesela, da nam je danes uspel ta rezultat," je z nasmehom na obrazu razlagala Urša Kragelj, ki ima na EP že dve posamični medalji. Visoke cilje pa ima tudi v posamičnih tekmah. "Roko na srce, to je povsem druga tekma. Obe dekleti in jaz imamo verjetno tudi tam visoke cilje. Treba bo umiriti glave in v nedeljo začeti znova," je še dodala primorska kajakašica.

Slovenski kanuisti so bili na koncu drugi. | Foto: Boštjan Boh Slovenski kanuisti so bili na koncu drugi. Foto: Boštjan Boh Uspeh kajakašic dopolnili še srebrni kanuisti

Zadnja disciplina v petek je bila ekipna vožnja kanuistov. Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so bili na koncu drugi. Zmagali so Nemci, tretje mesto pa so si priveslali Italijani. Vsi kanuisti pa bodo nastopili tudi v nedeljskem polfinalu, Luko Božiča pa v sobot čaka še tekma v dvojcu, kjer bosta s Sašem Taljatom še zadnjič nastopila skupaj.

"V zadnjih letih sem zdržal tekme v obeh disciplinah in tudi na tem prvenstvu bom. Čeprav mi je kar težko, ker s Sašem nisva imela dovolj treningov, tako da nisem utečen. V soboto je nov dan, z mislimi moram biti pri stvari," je po ekipnih tekmah povedal Luka Božič.

Zadovoljstva nad novim uspehom pa ni skrival niti Benjamin Savšek, ki ima z največjih tekmovanj celo vrsto medalj. "Od štarta do cilja nam je šlo kar dobro. Škoda dotika, amapk smo veseno veseli, da smo znova prišli do medalje in da se lahko spet veselimo," je povedal Beni, ki meni, da je ta medalja dobro izhodišče za nedeljsko posamično tekmo.

"Zagotovo je to dobra podlaga za nedeljski nastop, ampak to tekmo bo treba pozabiti in se pripraviti na posmično tekmo. Jaz sem pripravljen, da opravim svoje delo še v nedeljo," je dodal Savešk, ki se že lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka.

Benjamin Savšek na visoko uvrstitev računa tudi v nedeljo. | Foto: Vid Ponikvar Benjamin Savšek na visoko uvrstitev računa tudi v nedeljo. Foto: Vid Ponikvar

Kajakši pod pričakovanji

Na slovenske kajakaše (Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Žan Jakše) se je veliko računalo, a se je na koncu pokazala neizkušenost mladih tekmovalcev, oziroma napaka Martina Srabotnika, ki je zgrešil peta vrata. Dobra uvrstitev je splavala po vodi, tako da bosta Peter Kauzer in Martin Srabotnik novo priložnost iskala v sobotnem polfinalu. Naši so bili na koncu osmi. Zmagali so Čehi, drugi so bili Poljaki, tretji pa Francozi.

Čoln je tekel, samo se je zgodila manjša oziroma večja napaka na petih vratih, saj sem izpustil vrata. Takšen je kajak. Napake se dogajajo, sploh ko so na progi trije čolni in moramo paziti drug na drugega. Tak je šport. Prihodnjič se bomo bolj potrudili," je povedal Srabotnik, ki bo v soboto nastopil v polfinalu in tam veliko pričakuje.

Izidi kajakaškega EP v Tacnu

- 3 x K1:
1. Češka                         101,28 (0)
2. Francija                     +  0,45 (0)
3. Poljska                         2,73 (0)
...
8. Slovenija                      52,49 (52)(Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Žan Jakše)

- 3 x C1:
1. Nemčija                       108,94 (2)
2. Slovenija                    +  2,19 (2) (Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič)
3. Italija                         4,04 (0)

- 3 x C2:
1. Francija                      120,44 (0)
2. Poljska                      +  7,77 (2)
3. Češka                          11,79 (8)

- 3 x K1 ženske:
1. Slovenija                     122,60 (2)(Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak)
2. Španija                      +  3,08 (2)
3. Francija                        6,79 (2)

- 3 x C1 ženske:
1. Velika Britanija              151,24 (6)
2. Nemčija                      +  6,08 (8)
3. Češka                           7,24 (10)
...
8. Slovenija                      65,00 (58) (Alja Kozorog, Nina Bizjak, Lea Novak)

Ne spreglejte