Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
19.20

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

streljanje Rio 2016 paralimpijske igre Franc Pinter

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 19.20

2 leti, 11 mesecev

Paraolimpijske igre

Pinter zadel sosednjo tarčo in končal kot 18.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
franc pinter | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na paraolimpijskih igrah v Riu se začenja zadnji teden tekmovanj. Danes je bil od slovenske osmerice v tekmovalnih arenah le strelec Franc Pinter, ki je nastopil v disciplini R7 v kategoriji SH1 v trojnem položaju z malokalibrsko puško. Osvojil je 18. mesto.

Strelci so v Riu poskrbeli za doslej največji uspeh Slovenije na igrah, ko so pred dvema dnevoma osvojili zlato in srebrno medaljo z zračno puško stoje. V prvem delu iger v Braziliji imajo sicer slovenski športniki nastope samo v dveh panogah, poleg strelcev je aktiven še plavalec Darko Đurić, se pa bližajo nastopi še preostale trojice, kolesarja Primoža Jeraliča, kajakaša Dejana Fabčiča in maratonca Sandija Novaka, ki pa bo tekmoval prav zadnji dan iger 18. septembra.

Ponedeljek je bil dan za nastop Franca Pinterja; zanj je to druga najmočnejša disciplina, po tisti z zračno puško stoje, kjer je v Riu osvojil 11. mesto, je danes potihoma računal na uvrstitev v finale.

Zadel, a ne v pravo

Začel je dobro in po prvem položaju kleče že bil med osmerico finalistov. Toda že takrat je naredil napako, ki pri strelcih, še posebej na 50 metrov, niti ni tako redka. Enega od strelov je usmeril v sosednjo tarčo, sicer dobro zadel, a po pravilih je sledil odbitek desetih krogov.

Franc Pinter se tokrat ni uvrstil v finale. | Foto: Vid Ponikvar Franc Pinter se tokrat ni uvrstil v finale. Foto: Vid Ponikvar

"To se zgodi, ko si skoncentriran. Puško sem nameril, pogledal skozi diopter in videl, da je namerjeno in sem sprožil. Potem pa sem ugotovil, da je bila druga tarča ... Zaslonko imam narejeno tako, da ne vidim nobene številke naokrog. Misliš samo, kako boš imel lepo piko, na koncu pa si v drugi tarči," je slovenski strelec opisal napako.

Zdelali so ga krči

Takšnega zaostanka ni mogel več nadoknaditi, je pa športno priznal, da nastop ni bil najboljši, tako da bi tudi brez te napake težko prišel med osmerico finalistov, za nameček je pri zadnjem položaju stoje spet imel nekaj težav s krči.

"Krči so del mojega streljanja, včasih se lahko nadzorujejo, včasih ne. Včasih začne cukati, kar pri strelstvu ni v redu in lahko padejo tudi sedmice. Tudi jaz sem pričakoval, da bom med prvimi osmimi tudi po 120. strelu, a žal ni šlo. Na koncu moram priznati, da sem slabo streljal, ker pač nisem v finalu," je najizkušenejši slovenski strelec v Riu ocenil tekmo.

Na koncu je za 18. mesto zbral 1122 krogov (373 po odbitku desetih kleče, 383 leže in 366 stoje). Najboljši v kvalifikacijah je bil Srb Laslo Suranji z novim paraolimpijskim rekordom 1165 krogov.

Slovenski paraolimpijci v Riu:

Kot Emmons

Trenerka Polona Sladič je s svojo strelsko ekipo danes že v drugi polovici tekmovanj, ki jih imajo v Riu slovenski športniki. Po današnji Pinterjevi tekmi bo zelo pomembna še torkova v kategoriji SH2, kjer bosta z zračno puško leže nastopila tudi sveža paraolimpijska prvakinja in podprvak Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek.

"Na razdalji 50 metrov se to kar dogaja. Najbolj znan primer je Matthew Emmons, ki je na OI v Atenah v zadnjem finalnem strelu ustrelil v sosednjo tarčo in izgubil zlato. Da, dogaja se tudi na paraolimpijskih igrah, zgodilo se je tudi Pinterju. Na koncu smo videli, da ga danes tudi brez tega ne bi poneslo v finale. Morda je nanj vplivala tudi vročina, ki jo slabo prenaša," je o sosednji tarči dejala Sladičeva.

"Na začetku je bil po 40 strelih na ekranu še v konkurenci za finale, a je bil med temi streli tudi strel v sosednjo tarčo. Sodniki so mu pozneje odbili deset krogov, kar je pomenilo padec po lestvici. Ni se najbolje znašel, predvsem stoje je ustrelil premalo. Tako pač je," je še dodala Sladičeva.

Ne spreglejte