Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 10. 2013,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Joc Pečečnik bežigrajski štadion

Sreda, 23. 10. 2013, 11.16

8 let

Pečečnik se sprašuje: Je normalno, da se na gradbeno dovoljenje čaka sedem let?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Joc Pečečnik ogorčeno zavrača očitke stanovalcev Fondovih blokov, da se z mesta direktorja družbe Bežigrajski Športni Park umika zaradi tega, ker naj bi priznal poraz. Od prenove štadiona ne odstopa.

Enega najbogatejših Slovencev so službene obveznosti v zadnjih letih tesno povezale z območjem ZDA, kjer preživi večino časa. Zato v prihodnje ne bo več opravljal vloge direktorja družbe Bežigrajski Športni Park (BŠP), kar pa še ne pomeni, da odstopa od projekta prenove bežigrajskega štadiona. Napoveduje ga že dalj časa, a ga zaradi nezmožnosti pridobitve gradbenega dovoljenja ne more izpeljati. Zgodba s podobnim epilogom in vprašanji se vleče iz leta v leto, zdaj mineva že četrto, odkar je na izjemno obiskani prireditvi, podprti z najvišjimi političnimi veljaki, ponosno predstavil maketo modernega bežigrajskega štadiona, ki naj bi nadomestil propadajoči Plečnikov objekt. A ga očitno (vsaj še nekaj časa) ne bo.

"Dejstvo je, da sem v zadnjem letu za razliko od prejšnjih let večino svojih poslov opravljal v ZDA, in tako bo tudi v prihodnje. Letos septembra je v ZDA osnovno šolo začel obiskovati moj mlajši sin, kar pomeni, da tam zdaj z družino preživim večino časa. Od načrtovanega projekta prenove ne odstopam, vendar bom zaradi svoje odsotnosti imenoval novo direktorico, da projekt do začetka gradnje ne bo stal na mestu," je Joc Pečečnik povedal na očitke stanovalcev Fondovih blokov, da mu službene obveznosti v ZDA služijo le kot izgovor, in še enkrat poudaril, da ne odstopa od prenove štadiona. Na odgovornem mestu ga bo nasledila Maja Štefula, dozdajšnja vodja projekta, sam pa bo razvoj dogodkov posredno spremljal onkraj luže, kjer si je postavil družinski dom.

Vlada vse čas govori, kako si želi novih investicij

Fondovci, neposredni sosedi obnove potrebnega bežigrajskega objekta, so se v zadnjih letih že večkrat izkazali za trn v peti Pečečnikovemu projektu. Na glas razmišljajo o tem, da se Pečečnik z mesta direktorja BŠP umika zaradi tega, ker naj bi slutil dokončen poraz. Fondovci so prepričani, da bo predlog za vpis BŠP v zemljiško knjigo v obnovljenem zemljiškoknjižnem postopku dokončno zavrnjen in da bo tako čez leto ali dve v zemljiški knjigi spet vzpostavljeno stanje, kakršno je bilo leta 2007.

Pečečnik meni, da se to ne bo zgodilo. Še vedno verjame v srečen konec zgodbe in dan, ko bi bil lahko projekt speljan pod streho, Ljubljana pa bogatejša za odmevno pridobitev. "Vsekakor gre za odgovorno dejanje, s katerim želim nadaljevati projekt prenove štadiona za Bežigradom, čeprav imam ravno zaradi nasprotovanja stanovalcev Fondovih blokov in počasnih upravnih postopkov vse manj upanja na njo. Je normalno, da se na gradbeno dovoljenje čaka sedem let? Kako bodo v našo državo investirala tuja podjetja, če domače na gradbeno dovoljenje čaka sedem let? Ob tem, da vlada ves čas govori, kako si želi novih investicij," se sprašuje podjetnik iz Šmarce pri Kamniku.

V projekt je vložil 22 milijonov evrov lastnega denarja

V nadaljevanju si je vzel čas in nam pojasnil svojo plat zgodbe o odnosih s stanovalci Fondovih blokov. "Projekt pripravljamo od leta 2007 in od takrat sem v projekt vložil 22 milijonov evrov lastnega denarja. Lanskega septembra je imel projekt vso potrebno gradbeno dokumentacijo in vsa soglasja, na osnovi katerih bi lahko pridobili gradbeno dovoljenje. Vendar je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje zaradi pritožb stanovalcev Fondovih blokov okoljevarstveno soglasje odpravilo in vrnilo v ponovni postopek na Agencijo RS za okolje (Arso), ki je pozneje, po večmesečnem postopku, odločila, da vlogo za soglasje zavrže," je opisal oviro, ki se je lani izkazala za previsoko, da bi za Bežigradom že lahko zabrneli gradbeni stroji.

Fondovci zapletajo postopke zaradi ohranitve svojih vrtičkov

Stanovalci Fondovih blokov pri tem po njegovem mnenju nimajo nedolžne vloge. Pečečnik jim očita marsikaj. "Dejstvo je, da za ceno ohranitve svojih vrtičkov sredi glavnega mesta zapletajo postopke in s tem povzročajo propadanje kulturne dediščine bežigrajskega štadiona, zoper katero se, kot pravijo, borijo. Tako pa raje napadajo mene, ki sem za razliko od njih za ohranitev in oživitev štadiona za Bežigradom investiral denar iz svojega žepa. In to še ni dovolj. Zdaj mi stanovalci Fondovih blokov očitajo še megalomanstvo in porabo lastnega denarja, ki sem ga v celoti vložil v osnovni kapital družbe, nakup potrebnih nepremičnin, da smo lahko območje štadiona združili pod eno streho, kar je bilo prej neurejeno, ter za izvedbo projektov Botta managment in GRP Berlin, namenjenih oživitvi štadiona za Bežigradom," se čudi očitkom, ki jih je deležen od stanovalcev Fondovih blokov.

Če se stanovalci Fondovih blokov ne bi samo pritoževali …

Sprašuje se, koliko so stanovalci Fondovih blokov, ki jih tako skrbi propadanje bežigrajskega štadiona, prispevali iz svojega žepa za ohranitev kulturne dediščine štadiona za Bežigradom, za katero jih tako skrbi. "Dodatna ovira pri razvoju projekta so dolgi upravni postopki, okoljska zakonodaja in kako jo razumejo na Arsu. Če bi postopki tekli v razumnih rokih in se stanovalci Fondovih blokov ne bi ves čas samo pritoževali za ohranitev svojih vrtičkov, bi danes lahko Ljubljančani in Ljubljančanke ter preostali ljubitelji športa uživali v dogodkih na obnovljenem bežigrajskem štadionu," je prepričan poslovnež, ki je imel v slovenskem nogometu velike projekte z Interblockom, a so padli v vodo, saj je ostal brez štadiona, kjer bi lahko nastopala članska ekipa.

Še vedno zagovarja odločitev, da bi se, če bi bil projekt prenove bežigrajskega štadiona izpeljan, obnovila članska ekipa Interblocka. A zaradi počasnih upravnih postopkov in nasprotovanja stanovalcev Fondovih blokov je njegovo upanje iz dneva v dan manjše. Nič nenavadno za osebo, ki na gradbeno dovoljenje čaka že sedem let.

Ne spreglejte