Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
15. 8. 2010,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 15. 8. 2010, 15.07

8 let

P. Kauzer: Sem na pravi poti

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na EP v Bratislavi je naš odlični kajakaš Peter Kauzer osvojil naslov evropskega prvaka, njegov uspeh sta dopolnila Meglič z drugim in Kragljeva s tretjim mestom.

Prvi so se na progo v finalni vožnji podali kajakaši in že takoj smo dobili Slovenci novega evropskega prvaka. Aktualni svetovni prvak Peter Kauzer je na reki Donavi zopet pometel z vso konkurenco in osvojil še naslov evropskega prvaka. Njegov uspeh je z drugim mestom dopolnil slovenski kajakaš Jure Meglič, ki je bil sprva tretji, po pritožbi slovenskega tabora pa se je povzpel na stopničko višje. Tretji je bil Čeh Vavrinec Hradilek. Peter je v zgornjem delu proge še nekoliko zaostajal za najboljšimi, nato pa je zadnjo kombinacijo vratic na zloglasni "Niagari" odpeljal odlično in se tako zasluženo veselil naslova evropskega prvaka.

Kljub temu, da je imel Peter še dva dni nazaj težave z vnetjem ušesa, se je uspel zbrati za finalno vožnjo in odpeljal tako, kot si želi in zna. Petra smo ravno ujeli med doping kontrolo, a si je kljub vsemu vzel čas za izjavo. "Občutek v čolnu sem imel prav takšne kot lani na svetovnem prvenstvu. Končno mi je po dveh drugih mestih na EP uspelo osvojiti naslov evropskega prvaka,'' je najprej opisal prve vtise novopečeni evropski prvak, ki se je med samo vožnjo zavedal, da zgornjega dela ni peljal najbolje: ''Vedel sem, da zgornejga dela nisem odpeljal kot v polfinalni vožnji, a sem ohranil mirne živce, ker sem vedel, da se tekma odloča v zadnjem delu proge oz. na padcu 'Niagara'. Zadnjo kombinacijo sem zelo dobro 'podelal' in nadoknadil čas iz zgornjega dela ter na koncu zmagal.'' Naslov evropskega prvaka pa je za Petra odlična popotnica za prihajajoče svetovno prvenstvo v Tacnu. ''Moram povedati, da mi je šlo na roko, da je EP v mesecu juniju odpadlo. Tako sem lahko skozi sezono stopnjeval svojo formo. Z naslovom evropskega prvaka sem dokazal, da sem na pravi poti. Formo bom do svetovnega prvenstva skušal še stopnjevati, tako da bom šel na treninge še bolj motiviran.''

Uspelo nam je priklicati tudi Jureta Megliča, ki je znan kot zelo marljiv na treningih. Končno se je tudi njegov trud poplačal. "Že zadnje tedne v Tacnu sem čutil, da čoln zares dobro teče. Prav tako sem bil zadovoljen z vožnjami na treningih v Bratislavi, tako da sem na rezultat samo še čakal. Končno mi je to uspelo in to prav na evropskem prvenstvu. Predvsem me veseli, da mi je ta rezultat uspel pred svetovnim prvenstvom na domačih tleh, tako da še stisnemo dvajest dni treninga, pa smo tam,'' je povedal prezadovoljni Jure Meglič, ki je kasneje še obrazložil, kaj se je dogajalo pri 3. vratcih, ko so mu po krivem dosodili dotik vratic. ''Na tretja vratca sem prišel zelo direktno, kjer je veliko vode pljusknilo v mene in v vratca, tako da so se ta zamajala. Sodniki tega niso opazili, ker so hitrosti mimo vratic lahko zelo velike. Vedel sem, da se vratic nisem dotaknil in upal, da bodo to videli tudi sodniki na posnetku. Protest je na koncu uspel,'' je še povedal kajakaš iz Zgornjih Dupelj.

Za kajkaši so se na progo podali kanuisti, kjer smo imeli Slovenci enega predstavnika. To je bil zadnja leta naš najboljši kanuist Benjamin Savšek, ki je letos na tekmi svetovnega pokala že stal na stopničkah. Beniju se tokrat finalna vožnja ni povsem posrečila. Visoke uvrstitve so ga stale kazenske sekunde, ki se jih je nabral skozi progo in si na koncu priveslal 6. mesto. Naslov svetovnega prvaka se je veselil legendarni slovaški kanuist Michal Martikan, drugo mesto pa si je priveslal njegov rojak Matej Benuš, tretji je bil prav tako Slovak Aleksander Slafkovsky.

Odlična vožnja uspela tudi Kragljevi

Za še eno veselje v slovenskem taboru je poskrbela naša kajakašica Urša Kragelj, ki je z odlično vožnjo na zahtevni progi v športnem parku Čunovo zasedla tretje mesto, kar je prva slovenska ženska medalja na velikih tekmovanjih v članski konkurenci. Finalna vožnja med dekleti je bila tokrat precej nenavadna, saj je le petim tekmovalkam uspelo progo odpeljati brez 50 kazenskih sekund. Naslova evropske prvakinje se je veselila domačnika Jana Dukatova, druga je bila Avstrijka Corinna Kuhnle.

Med kanuisti dvosedi je slavila posadka Slovaške (Skantar/Skantar), druga sta bila Čeha (Volf/Stepanek), tretja pa Britanca (HounsloW, Florence). Edina slovenska predstavnika med dvojci Sašo Taljat in Luka Božič sta osvojila 8. mesto.

Ne spreglejte