Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2017,
19.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kajak kanu Simon Oven evropsko prvenstvo Skopje

Četrtek, 11. 5. 2017, 19.23

6 let, 6 mesecev

Oven evropski podprvak v klasičnem spustu na divjih vodah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah je uvodni dan evropskega prvenstva v Skopju že osvojila prvo kolajno. Do srebrne kolajne je v tekmi klasičnega spusta priveslal Simon Oven, med najboljšo deseterico pa so se uvrstili še Anže Urankar, ki je bil sedmi, ter dvojec Maks Frančeškin-Simon Hočevar z devetim časom.

Klasični spust na reki Vardar je bil za tekmovalce in tekmovalke zelo zahteven. Reka je namreč popolnoma mirna, tako da je bila tekma izjemno naporna v fizičnem smislu, ob tem pa je nevšečnosti povzročal še mrčes, ki je bil prisoten tako na tekmovalni progi kot tudi na bregu. Urankar in Oven sta nastopila s posebno zaščitno prozorno masko, ki sta jo izdelala sama in si jo namestila na čelado, tako sta vsaj malo omilila neprijetne napade mrčesa.

Simon Oven je osvojil srebrno odličje na evropskem prvenstvu v Skopju. | Foto: Vid Ponikvar Simon Oven je osvojil srebrno odličje na evropskem prvenstvu v Skopju. Foto: Vid Ponikvar
V cilju je bil na reki Vardar pred Ovnom, ki je bil na lanskem svetovnem prvenstvu v Banjaluki četrti, hitrejši le Nemec Nico Paufler, in sicer za 3,80 sekunde. Bron je osvojil Francoz Paul Jean.

Zaradi mušic in obadov nosili zaščitne maske 

"Bila je kratka klasika, tako kot lani v Banjaluki, zato, da je bilo treba dobro štartati. Bolj kot ne je bila mirna voda, tako da se je res pokazalo, ali si dobro telesno pripravljen ali ne. Nemec je zmagal, v cilju me je malo preveč pobralo, ampak sem zadovoljen z drugim mestom. Maska mi je kar pomagala. Med treningi klasike na tej progi sploh ni bilo mogoče veslati, nisi mogel gledati naravnost in veslati, ker je bilo toliko teh mušic ali obadov. Niti ne vem, kaj je. Zelo je pomagalo, tako da med tekmo nisem imel težav z mrčesom. Z Urankarjem in Debeljakom smo šli v trgovino in si kupili material, tako da smo si izdelali te zaščitne maske," je po osvojeni srebrni kolajni povedal Oven.

Med najboljšimi desetimi kajakaši stare celine v klasičnem spustu je uvrščen tudi Urankar, ki je v cilj priveslal kot sedmi, Vid Debeljak je bil 12., Nejc Žnidarčič pa 25. Vsi trije so specialisti za sprint, tako da se višjih mest nadejajo v soboto, ko bo v kanjonu Matka še posamična preizkušnja v sprintu na divjih vodah.

V klasičnem spustu sta nastopila tudi Frančeškin in Hočevar, ki več pričakujeta v sobotnem sprintu. Na koncu je njun čas zadostoval za deveto mesto. Zmagala sta Čeha Daniel Suchanek in Ondrej Rolenc, druga sta bila Nemca Tim Heilinger in Normen Weber, tretja pa Francoza Stephane Santamaria in Quentin Dazeur.

V petek bodo v Skopju na sporedu ekipne tekme v klasičnem spustu, v soboto in nedeljo pa še posamične in ekipne sprinterske preizkušnje.

Ne spreglejte