Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2016,
7.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Domen Škofic Mina Markovič

Sreda, 14. 9. 2016, 7.31

6 let, 6 mesecev

Pred začetkom svetovnega prvenstva v športnem plezanju

Optimizem v taboru slovenskih športnih plezalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Foto: Manca Čujež

Slovenski športni plezalci so prvič v zgodovini vodilni v pokalu narodov in optimistično pričakujejo svetovno prvenstvo, ki se danes začenja v Parizu.

Prva favorita bosta 17-letna Janja Garnbret, po letih še mladinka, po rezultatih pa nikakor ne več, in 22-letni Domen Škofic, ki ju ne druži le skupna ljubezen do plezanja, saj sta par tudi zasebno. Oba sta zablestela v letošnjem svetovnem pokalu pred vrhuncem v Parizu, vsak s po tremi zmagami na petih tekmah. Tako se je prvič zgodilo, da sta Slovenca vodilna v seštevku svetovnega pokala v težavnosti, in to v moški in ženski konkurenci.

Odločala bo glava

"Prve tri tekme, ko sem zmagala, sem imela v glavi vse res tako, kot je treba. Nisem čutila nobenega pritiska, plezala sem sproščeno in tako si želim plezati tudi na svetovnem prvenstvu. Na tekmi bo pomembnejša glava kot moja fizična pripravljenost. Upam, da se bom tega držala. Hočem odmisliti tekmo in samo uživati. Če preveč razmišljaš, se ponavadi nekaj zalomi," je svoja pričakovanja na prvem SP v članski konkurenci predstavila koroška najstniška senzacija Garnbretova. V mlajših kategorijah je že osvojila vse, kar se je osvojiti dalo.

V članskih kategorijah je ob zmagah v svetovnem pokalu na velikih prvenstvih do zdaj najvišje prišla lani z drugim mestom na evropskem prvenstvu. Takrat jo je premagala 11 let starejša Mina Markovič, ki po lani osvojeni tretji skupni zmagi v seštevku težavnosti v prvem delu sezone rezultatsko še ni bila povsem prava.

 | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

Markovičeva: Z novo ekipo smo našli res dober ritem

"Samo dejstvo, da že imam kolajno s svetovnega prvenstva, mojega trenutnega položaja nič kaj ne spremeni. Na vsaki tekmi si želim plezati res vrhunsko, tudi primerno temu, kako sem pripravljena. Poleti smo z novo ekipo res našli dober ritem, opravili kakovostne treninge, kar se je že pokazalo tudi na tekmah. V zadnjih dveh tednih sem dodala tisto pikico na i. S samo fizično pripravljenostjo sem zadovoljna in pomirjena, je pa svetovno prvenstvo vedno igra. Na to sem pripravljena in ga z veseljem pričakujem," je dejala Markovičeva, z 28 leti najstarejša in najizkušenejša članica odprave, ki je pred dvema letoma na SP v Gijonu osvojila srebro.

Škofic že uresničil cilje, a je še vedno željan uspehov

"Za letos sem zastavil zelo dobro, saj sem uresničil lani postavljeni cilj - več kot enkrat zmagati v svetovnem pokalu. Načeloma sem torej svoje že izpolnil. Želja pa seveda nikoli ne ugasne, vsekakor želim na svetovnem prvenstvu narediti korak naprej. Tekmovanja so tombola oziroma poker, vse daš noter, potem pa vidiš, kaj bo prišlo ven. Počutim se vrhunsko, forma je vrhunska, želim samo še uživati do konca in poskusiti pokazati najboljše plezanje. Za sabo imam tri svetovna prvenstva in na vsakem je bilo bolje. Na prvem sem bil 26., potem 16., na zadnjem četrti. Vzdušje v reprezentanci veliko pripomore. Če se razumemo, te to še dodatno motivira za delo. Vsekakor si z Janjo izmenjujeva izkušnje. Seveda imam sam več izkušenj, marsikdaj ji, preden se opeče, povem, kako sem nekaj doživel na lastni koži. Seveda se tudi sam naučim kaj od nje, ker včasih preveč razmišljam, ona pa deluje spontano. To je super pokazatelj," je dejal Škofic.

 | Foto: Luka Fonda Foto: Luka Fonda

V ekipi z velikimi željami po finalu sta tudi Urban Primožič v težavnosti in Jernej Kruder v balvanih. Drugi je pred dvema letoma s srebrom na SP v balvanih v Münchnu poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev v moški konkurenci na svetovnih prvenstvih.

Nova selektor in njegov pomočnik Gorazd Hren in Luka Fonda sta v ekipo povabila še Martina Berganta, Tjašo Kalan in Rebeko Kamin za težavnost ter Julijo Kruder, Tjašo Slemenšek in Gregorja Vezonika za balvane. Slovenci ne bodo tekmovali v hitrosti, s tem pa se tudi ne bodo potegovali za kombinacijo.

Ne spreglejte