Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
17. 3. 2017,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Peter Kauzer kajak kanu

Petek, 17. 3. 2017, 11.01

6 let, 6 mesecev

"Ne bom spreminjal svojih izjav"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Petra Kauzerja prihodnji konec tedna čakajo prve tekme v letošnji sezoni. Kot smo že vajeni, je brez dlake na jeziku povedal, da ga zanimajo samo najvišja mesta. Svojih izjav in ciljev ne namerava spreminjati, saj ve, da še ima nekaj v sebi.

Srebrni olimpijec se je v letošnjo sezono podal bolj umirjeno, prav tako si je vzel več časa za počitek. Čeprav je prvo leto po olimpijski sezoni, je njegova motivacija na izredno visoki ravni, saj ga letos čaka domače evropsko prvenstvo v Tacnu, septembra pa še svetovno prvenstvo v Pauju v Franciji.

 "Na Japonskem še nisem bil, tako da bi bilo fino iti tja." | Foto: Sportida "Na Japonskem še nisem bil, tako da bi bilo fino iti tja." Foto: Sportida

Želi si na Japonsko

"Delam tisto, kar imam rad. Novo sezono bi rad nadaljeval na takšen način, kot sem končal prejšnjo. Mislim, da sem tega sposoben. Pripravljal se bom predvsem na ti dve tekmi (evropsko in svetovno prvenstvo, op. p.). Glede tekem svetovnega pokala pa bom še videl, kako se bodo ujemale z mojimi treningi. Mogoče bom šel rajši na kakšen trening v Pau, na račun tega pa bodo priložnost dobili mlajši tekmovalci," je uvodoma povedal Kauzer, ki ima zaradi olimpijske medalje nekoliko lažje pogoje za nastop na letošnjih največjih tekmovanjih.

Kauzer je že kmalu po olimpijskih igrah razkril, da bo vztrajal še prihodnja štiri leta, kar pomeni, da si želi nastopiti še na četrtih olimpijskih igrah. "Na Japonskem še nisem bil, tako da bi bilo fino iti tja. Ne bom rekel, da bom tam nastopil, se bom pa potrudil, da si izborim še četrti nastop na olimpijskih igrah."

Če se ne bi sprijaznil z nesupehi ... | Foto: Sportida Če se ne bi sprijaznil z nesupehi ... Foto: Sportida Ve, da ima še nekaj v sebi

Kauzerju je tako željeno olimpijsko medaljo uspelo osvojiti v tretje, zato je bila velik obliž na rano zaradi neuspehov s predhodnih olimpijskih iger. "Z neuspehi na dvojih olimpijskih igrah sem se sprijaznil. Če se s tem ne bi sprijaznil, uspeha v Riu sploh ne bi bilo. Z zadovoljstvom se ozrem nazaj, ampak ne smem zaspati na lovorikah," priznava 33-letni kajakaš, ki ima pred seboj še veliko novih izzivov. Nove sezone se bo lotil bolj sproščeno, saj ima v svoji vitrini vse medalje z največjih tekmovanj.

"Vem, da imam še nekaj v sebi, da lahko dosegam vrhunske rezultate in da se lahko kosam z mladimi. Kar se je zgodilo lani, je mimo, zdaj so pred mano nova sezona, novo leto in novi izzivi. Z velikim zanimanjem pričakujem prihodnje sezone, glede na to, da imam vse medalje z največjih tekmovanj."

Bolj je začel poslušati svoje telo. | Foto: Stanko Gruden, STA Bolj je začel poslušati svoje telo. Foto: Stanko Gruden, STA

Ni več zaletav

Dvakratni svetovni prvak je v kajakaški karavani eden izmed starejših tekmovalcev. Kljub zrelim športnim letom se še vedno dobro kosa z mlajšimi tekmovalci. Kako mu to uspeva? "Malo bolj začneš poslušati svoje telo in včasih tekmuješ bolj na podlagi izkušenj. Fizična pripravljenost pri meni nikoli ni bila vprašljiva. Ko sem bil mlajši, sem bil na določenih tekmah preveč zaletav. Zdaj tega ni več, konec koncev mi je to tudi prineslo uspeh na olimpijskih igrah."

Nikogar ne želi podcenjevati

Skozi vsa leta kariere se je naučil spopadati s pritiski, to so ne nazadnje pokazali tudi njegovi rezultati in tudi zato ima visoke cilje za letošnje evropsko in svetovno prvenstvo. "Pritisk je takšen, kot si ga sam ustvariš ali kakor ga ustvarite mediji … Vem, da dokler sem sposoben dobrih rezultatov, ne bom spreminjal svojih izjav in svojih ciljev. Moji cilji so jasni. V Tacnu imam štiri zmage v svetovnem pokalu, drugo mesto z evropskega prvenstva (2005, op. p.). Pravzaprav sem takrat začel osvajati medalje na največjih tekmovanjih … Takrat sem bil drugi, tako da možnost za napredek je še. V Pauju sem zmagal vedno, ko nisem naredil napake. Cilji so visoki, vendar kot sem že večkrat povedal, s tem nikogar ne podcenjujem, ker v finalu smo vsi sposobni zmagati."

Peter Kauzer in Nola | Foto:

Bil je zrel za olimpijsko medaljo

Najpomembneje mu je, da določeni ljudje ob njem stojijo v dobrem in slabem. Občutek po olimpijskih igrah je bil nekaj posebnega, saj je bilo zanj veliko več zanimanja kot na drugih tekmah. "Drugih tekem ne spremljajo vsi, pri olimpijskih igrah pa se čuti, kako s takšnim uspehom povežeš vso Slovenijo. Večina ali vsi so mi privoščili uspeh. Nisem razočaral samega sebe in posledično tudi drugih ne. Očitno sem moral imeti dva neuspeha, ampak zdaj sem bil dejansko zrel za osvojitev olimpijske medalje."

Dolgčas mu ni "Razlog, da sem še vedno v svetovnem vrhu, je to, da imam dobro osnovo." | Foto: "Razlog, da sem še vedno v svetovnem vrhu, je to, da imam dobro osnovo."

V njegovi karieri se je tehnika veslanja precej spremenila, veliko vrhunskih športnikov pa se je v tem izgubilo in nato prekinilo kariero. Petru je uspelo obdržati stik z razvojem kajaka.

"V bistvu sem jaz še najmanj spreminjal tehniko. Je pa res, da gre tehnika naprej, linije se krajšajo, način veslanja je malo drugačen. Vsega ne moreš obvladati, če nimaš osnov. Razlog, da sem še vedno v svetovnem vrhu, je to, da imam dobro osnovo. Če osnovo nadgrajuješ iz leta v leto, potem ni težko obdržati stika z mladimi. Je pa res, da je bilo nekaj odločitev v moji karieri ravno zaradi načina veslanja. Pred dvema letoma sem zaradi tega zamenjal  čoln, določene kombinacije sem začel voziti malo drugače … Zaradi tega mi vsaj dolgčas ni, človek potrebuje nove izzive. Po toliko letih v svetovnem vrhu lahko hitro zaspiš. Tudi v življenju se učiš iz dneva v dan," je sklenil slovenski kajakaški as.

Ne spreglejte