Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
8.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rio 2016 paralimpijske igre šport invalidov Maracana

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 8.00

2 leti, 11 mesecev

Sklepna slovesnost v Riu

Nasvidenje, Rio, srečno, Tokio! #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Rio zaključna slovesnost paraolimpijske igre | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Paraolimpijske igre v Riu so se končale. Na današnji prireditvi na stadionu Maracana so ob koncu največjega dogodka za športnike invalide Brazilci predali paraolimpijsko zastavo naslednjemu prireditelju iger leta 2020, Tokiu.

Stadion Maracana je bil, tako kot prvi dan iger prizorišče uvodnega dejanja, danes kraj, kjer so se prebivalci Ria še zadnjič zbrali na paraolimpijskih igrah in pozdravili več kot 4.000 športnikov invalidov iz 159 držav.

Slovesnosti ob koncu iger so ponavadi bolj sproščene in manj formalne, vseeno pa so na slovitem stadionu Maracana v nekajurnem pestrem zabavnem programu opravili tudi vse formalnosti, ki jih morajo na takšnih prireditvah. Paraolimpijsko zastavo so predali predstavnikom Tokia, ki bo čez štiri leta naslednji gostitelj paraolimpijskih in seveda tudi olimpijskih iger.

Igre ljudi, prebivalcev Ria

Predsednik krovnega mednarodnega komiteja za šport invalidov (IPC) Phillip Craven je v govoru poudaril, da so bile igre v Riu 2016 igre ljudi, prebivalcev Ria. "Največji spomin ste vi, Carioce, športniki pa ste pokazali, da je mogoče prav vse." Napovedal je tudi, da bo Rio dobil paraolimpijski red za zasluge, najvišje priznanje IPC.

"Športniki ste pokazali, da je mogoče prav vse," je dejal predsednik IPC Phillip Craven, na odru pa se je zvrstilo ogromno znanih brazilskih glasbenikov. | Foto: Vid Ponikvar "Športniki ste pokazali, da je mogoče prav vse," je dejal predsednik IPC Phillip Craven, na odru pa se je zvrstilo ogromno znanih brazilskih glasbenikov. Foto: Vid Ponikvar

Predsednik organizacijskega odbora iger Carlos Artur Nuzman je dejal, da je Brazilija zmogla izvesti igre, čeprav so mnogi o tem dvomili, Brazilci pa so pokazali pogum, spoštovanje, občudovanje in pripadnost. Pohvalil je tudi navijače: "Najboljši navijači na svetu smo Brazilci! Hvala vsem. Nasvidenje, Rio, srečno, Tokio!"

Zastava pri olimpijski zmagovalki Veselki Pevec

Pozneje so igre tudi uradno končali in seveda ugasnili paraolimpijski ogenj, ki je 12 dni oznanjal, da so v Riu zbrani najboljši športniki invalidi na svetu.

Plavalec Darko Đurić med množico stanovskih kolegov na sklepni prireditvi na Maracani. | Foto: Vid Ponikvar Plavalec Darko Đurić med množico stanovskih kolegov na sklepni prireditvi na Maracani. Foto: Vid Ponikvar

Mimohoda reprezentanc, ki je ob koncu iger vedno precej neformalen, tokrat niti ni bilo: športniki so že uro pred začetkom prireditve prihajali na stadion in zasedli mesta pod glavnim odrom. Po vrstnem redu držav udeleženk so na stadion prišli le zastavonoše, v slovenski ekipi pa so čast nosilke zastave zaupali strelki Veselki Pevec, dobitnici zlate medalje.

Največ je bilo strelcev

Na letošnjih igrah v Riu je imela Slovenija skupno 22-člansko delegacijo, v njej pa je bilo osem aktivnih športnikov. Najbolj številčna je bila strelska ekipa, ob Pevčevi so bili v njej še Franček Gorazd Tiršek, ki je v isti disciplini kot ona osvojil srebro, pa Franc Pinter, zanj so bile to sedme igre, in Damjan Pavlin.

Slovenija se je v Brazilijo odpravila z 22-člansko delegacijo. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija se je v Brazilijo odpravila z 22-člansko delegacijo. Foto: Vid Ponikvar

V preostalih štirih športih je imela Slovenija po enega aktivnega predstavnika, plavalec Darko Đurić je bil pravi osmoljenec z dvema četrtima in enim petim mestom, ter še kolesarja Primoža Jeraliča, kajakaša Dejana Fabčiča (ta je bil v svojem prvem nastopu v tej disciplini šesti, bil pa je že udeleženec Pekinga 2008 kot plavalec), zadnji je v nedeljo slovenske nastope sklenil maratonec Sandi Novak.

Kar 211 svetovnih rekordov

Sklepna slovesnost Ria 2016 se je končala s spektakularnim glasbenim nastopom znanih brazilskih glasbenikov, na odru so se zvrstili Armando Marcal, Armandinho, Saulo Lucas, kitarist skupine Sepultura Andreas Kisser, Vanessa da Mata, Daniel Santiago in še številni drugi. Športni dogodek poletja oziroma začetka brazilske pomladi se je tako iztekel z glasbenim spektaklom po okusu brazilskih navijačev ter športnikov in obiskovalcev z vsega sveta.

Športni dogodek poletja oziroma začetka brazilske pomladi se je iztekel z glasbenim spektaklom po okusu brazilskih navijačev. | Foto: Vid Ponikvar Športni dogodek poletja oziroma začetka brazilske pomladi se je iztekel z glasbenim spektaklom po okusu brazilskih navijačev. Foto: Vid Ponikvar

Športni del Ria 2016 se je sicer končal zelo uspešno: prireditelji so našteli 211 svetovnih rekordov, skupno je nastopilo več kot 4.300 športnikov iz 159 držav, razdelili pa so 1.500 medalj. Osvojili so jih športniki iz 82 držav, tudi iz Slovenije, prireditelji pa niso pozabili poudariti prispevka 15 tisoč prostovoljcev, ki so pomagali pri izvedbi iger. Obiskovalcev na paraolimpijskih tekmah je bilo kar 2,1 milijona.

Ne spreglejte