Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 11. 2013,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nogomet košarka rokomet

Petek, 1. 11. 2013, 12.45

8 let

Največja gneča okrog Celja, od Kopra do Ljubljane čisto nič

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pregled regijske razpršenosti prvoligaških klubov v nogometu, košarki in rokometu končujemo s skupnim zemljevidom, na katerem ni težko opaziti lukenj. Najbolj zgoščeni so okrog Celja in Ljubljane.

Ko smo na slovenskem zemljevidu združili prvoligaške predstavnike v treh moštvenih športih, ki naj bi po okusu povprečnega športnega zanesenjaka veljali za najbolj priljubljene na sončni strani Alp, je na dan prišlo nekaj manj prijetnih ugotovitev. Prekmurci, Korošci, Zasavci in Notranjci so prikrajšani za prvoligaške užitke, na zemljevidu pa je največja praznina poleg severovzhodnega dela Slovenije zazevala na namišljeni cesti med Koprom in Ljubljano. Vrhnika, Logatec, Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Ajdovščina, Idrija, Sežana, Cerknica ... Večja mesta, ki spadajo med 50 največjih v Sloveniji, ne premorejo niti enega prvoligaškega kluba v omenjenih športih. Nekatera so jih v kratkem obdobju državne samostojnosti že imela, a nekajletna navada zaradi različnih razlogov ni prinesla mladih ter prerasla v stalnico.

Ljubljana je rekorderka, vsaj dva prvoligaša ima le šest mest

Ljubljana je s štirimi prvoligaškimi klubi rekorderka, kar niti ne preseneča, saj je z naskokom največje slovensko mesto, tu je tudi največja upravna in finančna moč. Zaradi tega, ker ima skoraj trikrat več prebivalcev kot Maribor (po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije 274.826 proti 94.809), bi v prvoligaškem pogledu pričakovali še večjo prevlado. Tri prvoligaše, po enega iz vsakega športa, imata le še Maribor in Novo mesto. Mesto ob Dravi pričakovano, saj je drugo največje v Sloveniji, dolenjska prestolnica, po statističnih podatkih šele sedmo največje na slovenski ''kokoški'', pa s Krko očitno postaja prava športna uspešnica. Največje uspehe dosega v košarki, kjer z državnega prestola v zadnjih letih zelo uspešno spodriva ljubljansko Olimpijo. Po dva prvoligaša imajo Celje, Velenje in Domžale.

Gorenjsko čast rešuje Kranj

Ptuj, Trbovlje, Kamnik, Jesenice, Škofja Loka, Murska Sobota, Logatec, Postojna, Vrhnika, Kočevje, Slovenska Bistrica, Slovenj Gradec, Brežice, Litija ... Le nekaj naštetih večjih slovenskih mest, ki nimajo prvoligaškega kluba v nogometu, košarki oziroma rokometu. Na drugi strani je absolutni rekorder Zavrč, saj ima prijavljenih je nekaj več kot 80 prebivalcev, a ima, kot za zdaj kaže, več kot stabilnega nogometnega prvoligaša.

Med najslabše posejanimi pokrajinami s prvoligaškimi klubi je Gorenjska. Čast rešuje Kranj, pa še to v nogometu, kjer se Triglav krčevito bojuje za obstanek in veliko vprašanje je, ali bo med najboljšimi igral tudi v prihodnjimi sezoni. Radovljica, Jesenice, Bled, Škofja Loka ... Preostala večja gorenjska mesta izgubljajo stik s prvo ligo in pogrešajo gostoto, s katero se lahko pohvalijo na širšem celjskem območju.

Primorski obalni sosedje izbrali različne športe

Največjo gostoto najdemo okrog Celja, od Šoštanja do Rogaške Slatine je kar devet prvoligašev.Za primerjavo: če hočemo v okolici Ljubljane priti do enake številke, moramo upoštevati tudi Kranj. Na Primorskem so ''demokratično'' vsak šport popeljali v drugo sosedsko mesto, tako da so prvoligaški užitki razdeljeni med Koprom, Izolo in Portorožom. Manjša uteha za spoznanje, da zbirko primorskih športnih prvokategornikov dopolnjujejo le še novogoriške vrtnice v nogometu. Nato pa se primorska zgodba konča. In z njo vred veliko slabše razmerje leve polovice na skupnem zemljevidu, ki je lahko ljubosumna na športne užitke, s katerimi se tedensko srečujejo ljubitelji na desni polovici države.

Ne spreglejte