Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
19.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

floorball mali junaki

Petek, 14. 8. 2015, 19.13

7 let, 12 mesecev

Najprej motorika in koordinacija, pozneje tehnika, šele nato "na polno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mešanica hokeja na ledu in hokeja na travi navdušuje tudi mladino v Sloveniji. Preverili smo, kako otroka vključiti v igranje te hitre in atraktivne igre, pri kateri spretnost ni odveč.

Švedi so v 70. letih preteklega stoletja razvili današnjo obliko floorballa, ki je v slabega pol stoletja navdušil velik del sveta. Skril se ni niti pred Slovenijo, kjer so se prvi zametki te intenzivne ekipne igre pojavili v zgodnjih 90. letih v Škofji Loki, prvi floorball klub pri nas InSport Žiri pa so ustanovili leta 1999. Petnajst let pozneje je mešanico hokeja na travi in hokeja na ledu spoznalo veliko krajev po Sloveniji.

Vse več zanimanja za šport, ki mu mnogi pravijo kar šport 21. stoletja, je tudi med mladimi. Kako otroka vključiti v floorball, kakšni so uvodni treningi, koliko evrov boste odšteli za opremo in kakšne vrline lahko otroci pridobijo z igranjem te hitre in atraktivne igre, pri kateri sta pomembni tudi dobra telesna pripravljenost in spretnost, smo preverili pri podpredsedniku ljubljanskega kluba FBK Olimpija Janezu Jugovicu.

Ti je všeč? Preveri v šoli floorballa.

S floorballom, pri katerem se pet igralcev v polju (na manjših igriščih in v nižjih kategorijah so igralci lahko le trije) trudi votlo, dobrih 20 gramov težko žogico pospraviti za hrbet nasprotnikovega vratarja, se je po besedah Jugovica zelo preprosto začeti ukvarjati, ni težak za učenje, za povrh pa še oprema ne predstavlja velikega stroška.

A začnimo na začetku, pri vključevanju otroka v ta šport. Pri Olimpiji je spoznavanju z njim namenjena šola floorballa. Starši otroke pripeljejo na treninge – mlajši imajo načeloma dva na teden –, na katerih lahko prvi mesec brezplačno spoznavajo igro in ugotovijo, ali jim je sploh pri srcu in bi jo nadaljevali. Šola floorballa se pri Olimpiji začne septembra, ob novem šolskem letu, a se ji lahko otroci pridružijo tudi pozneje. Vse več pa se jih s tem športom srečuje tudi na promocijskih dogodkih v šolah in športnih prireditvah.

Brez prehitevanja

Katera leta so primerna za začetek? "Vemo, da bi nekateri radi začeli že prej, a vpisujemo otroke od osmega leta naprej. Do desetega leta se na treningih ne posvečamo le floorballu. Ta je sestavni del vadbe, ne pa njen glavni del. Otroci se z njim spoznajo, a bolj kot igranje floorballa je v teh letih pomembnejše piljenje motorike, koordinacije, torej stvari, ki se morajo v teh letih razvijati. Pri 11., 12. letih se že več poudarka nameni tehniki, po 15. letu pa se začnejo tudi treningi za moč. Od tu naprej se začne prava usmerjenost v floorball, takrat se začnejo intenzivnejši treningi," Jugovic opozarja, da ne želijo prehitevati stvari, saj bi otrokom lahko naredili več škode kot koristi.

V Ljubljani so podobnega mnenja tudi, ko beseda nanese na tekmovanja: "V nižjih kategorijah nimamo tekmovalnih ambicij in tako do 13. leta zelo ustavljamo konje, saj se zavedamo, da to ni dobro za otrokov razvoj."

A težnja po tekmah je tudi med mlajšimi kategorijami, tako da imajo pod okriljem Floorball zveze Slovenije (FZS) svoje turnirje tudi mlajši. V lanski sezoni so bile po podatkih FZS nižje selekcije razdeljene na: U9, U11, U13, U16, U19.

Opremo si lahko izposodijo

Za razliko od velikega brata, hokeja na ledu, floorball ne zahteva gore opreme in je cenovno zelo dostopen. Igralci namreč potrebujejo le kratke hlače, majico, športne copate in seveda palico. Malce drugače je pri vratarju, ki palice nima, potrebuje pa vratarsko opremo, med katero med drugim spadajo ščitniki, in čelada, nekateri pa nosijo tudi rokavice.

Klubi se trudijo iti nasproti igralcem, tako da si opremo na začetku lahko tudi izposodijo. Otroško palico za začetnike lahko kupite že za okoli 20 evrov, k stroškom pa je treba prišteti še vadnino, pri Olimpiji ta na mesec znaša 40 evrov.

Ni stroge selekcije

Če se pri hokeju med desetim in 12. letom razdelijo vloge, kdo bo odgovoren za napad in kdo za obrambo, je pri floorballu drugače.

"Nikoli ne naredimo stroge selekcije, da bo nekdo napadalec, drugi pa branilec. Še pri članih se včasih meša, saj je ogromno kroženja. Za razliko od hokeja se da tu bistveno lažje prestaviti igralca iz napada v obrambo ali pa obratno. Ni takšne razlike med igralnimi mesti, pa tudi najboljši igralec je tisti, ki lahko igra na vsakem položaju. Seveda pa je razlika, ko se nekdo odloči za vratarja, saj vratar tudi nekoliko drugače vadi. Igralec namreč ogromno teče, vratar pa je na kolenih in potrebuje drugačne vaje."

Kaj pa grobost in poškodbe?

Hokej velja za grob šport, v katerem hokejiste pred poškodbami ščitijo ščitniki. Teh igralci floorballa v polju nimajo in nošenje ščitnikov po Jugovičevem mnenju tudi nikoli ne bo praksa. Kako varen je torej floorball, ki si je nekaj pravil izposodil od sorodnih panog?

"Ni tako grob šport. Pravila floorballa zelo onemogočajo kakršnokoli grobost. Je sicer kontakten šport, a pravila glede naletov, dvigovanja palice in udarca po palici so zelo stroga in tudi igra se lahko le do višine kolen. V mlajših kategorijah niti ni veliko kontakta, pozneje ga je več, saj se igra na moč, a ni grobih prekrškov. Je pa zelo veliko teka in kratkih šprintov, tako da so najbolj obremenjena kolena in gležnji."

Nauči te stvari za življenje

Če se bo vaš otrok odločil za floorball, se bo v Sloveniji profesionalno z njim težko ukvarjal, saj pravega profesionalizma pri nas, za razliko od Skandinavije in na primer Češke, ni in ga po mnenju trenerja moške članske A-ekipe Olimpije tudi nikoli ne bo. Slovenija je namreč premajhna. Lahko pa ta šport, s katerim se med pripravami na nove sezone ukvarjajo tudi hokejisti, otroku da mnogo vrlin.

"Floorball je ekipni šport, ki ti da določeno disciplino. Nauči te delati v skupini in se ji podrejati, kar zelo prav pride v prihodnosti, v življenju na splošno, tudi na delovnem mestu. Je odlična rekreacija, ob kateri se lahko sprostiš, in ima, kot vsak šport, pozitiven učinek na zdravje. Veliko je tudi mednarodnih turnirjev, na katerih lahko spoznajo nove prijatelje," je Jugovic ob koncu pogovora še izpostavil nekaj pozitivnih lastnosti, ki jih lahko otrok pridobi prek te igre in jih vnese v vsakdanje življenjske dejavnosti.

Ne spreglejte