Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 10. 2016,
10.07

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

David Pleše

Nedelja, 9. 10. 2016, 10.07

7 let, 6 mesecev

Najboljši slovenski triatlonec na Havajih še nikoli višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
David Pleše triatlon ironman | Foto Sportida

Foto: Sportida

Najboljši slovenski triatlonec David Pleše je na svetovnem prvenstvu v ironmanu na Havajih osvojil 17. mesto med profesionalci. S tem je Velenjčan izpolnil cilj, ki si ga je zadal pred odhodom - izboljšati 27. mesto iz leta 2013. Naslova najboljših sta ubranila Nemec Jan Frodeno in Švicarka Daniela Ryf.

Pleše je leta 2013 prvič nastopil na SP v ironmanu, osvojil pa 27. mesto. Naslednje leto je odstopil, lani pa na Havajih ni tekmoval. Zato pa je oktobra 2015 prvič v karieri zmagal na ironmanu v Barceloni, to je bila tudi prva slovenska zmaga. Hitro se je nato lotil zbiranja točk za uvrstitev na SP, ko mu je to uspelo, pa se je lahko lotil priprav na največjo triatlonsko tekmo.

Plavalni del je opravil po svojih zmožnostih, prišel iz vode kot 43., na kolesu pa je pokazal svojo moč. Hitro je lovil tekmece, nekaj trenutkov celo vodil, na koncu pa po 3,9 km plavanja, 180 km kolesarjenja in 42,2 km teka osvojil 17. mesto.

"Plavanje je šlo imenitno, kolesarjenje fantastično, tek pa solidno"

"Super vesel sem z najboljšim dosežkom moje kariere. Plavanje je šlo imenitno, kolesarjenje fantastično, tek pa solidno. Prvič v življenju sem vodil, le za kratek čas, toda s tem sem dobil dokaz, česa sem zmožen v prihodnosti. Dan je bil izjemen, vsem, ki so verjeli vame, sem hvaležen. Pripravljen sem narediti nov korak v bližnji prihodnosti," je po tekmi Pleše zapisal na svojem Facebooku profilu.

Triatlonski olimpijski prvak iz Pekinga 2008 Frodeno je imel na zmagovalnem odru povsem nemško družbo, saj je bil drugi Sebastian Kienle, prvak iz leta 2014, in Patrick Lange, debitant na ironman SP. Ryfova je za seboj pustila Avstralko Mirindo Carfrae in Američanko Heather Jackson.

Frodeno in Ryfova sta sicer člana bahrajnske ekipe Bahrain Endurance 13, za katero pa nastopa tudi Pleše.

Ne spreglejte